Proč zrovna vám nejde zhubnout, když je to tak snadné? Radí psycholožka Marta Boučková v nové poradně Dvojky

20. duben 2015

Můžou za to stravovací návyky. Nejen ve vaší rodině, ale lidstva jako takového. Jak vyzrát nad přírodou?

„Žijeme v době, kdy se na nás ze všech koutů valí informace, podle kterých se stačí jen rozhodnout, mít dostatek vůle, motivace a být dost silný,“ říká psycholožka Marta Boučková. Ale některé věci, i když opravdu hodně chceme, prostě nejdou.

Jídlo vás totiž vrací na začátek. Člověk je tvor, který má rád stereotypy. „Sice občas rádi zkusíte něco nového, ale je tam to slovíčko občas.“

Bojíme se přijít o své jistoty

Málokdo opravdu rád mění své bydlení, zaměstnání nebo partnery. To jsou totiž jistoty. A jídlo k nim patří už odnepaměti. „Když víte, že nebudete mít hlad, jste klidní a spokojení.“ Pro pochopení důvodů se tak musíte vydat do historie. Nejen té vlastní, ale i lidstva jako takového.

Čtěte také

Historie „mojí rodiny“

Jídlo je jen jídlo. „Ale vaše budoucnost je ovlivněna vlastní minulostí. Stravovací rituály jsou totiž vkládány do mysli už dětem, které poprvé otevřou oči a začnou vnímat,“ říká psycholožka.

A s tím, jak rostete, se mění i vaše strava a návyky. „S mateřským mlékem přece nevystačíte do čtyřicítky,“ dodává. Jídelníček měnit musíte i ve chvíli, kdy vám třeba ze zdravotních důvodů nic jiného nezbývá. Ale většinou je dobré, když změny běží pozvolna.

Čtěte také

Člověk vždy hledal potravu, dnes už nemusí

Dřív nebylo jídlo tak běžně přístupně, jak je to dnes. Navíc lidé často celý den přemýšleli, kde ho vůbec vezmou. A taky se jen tak s někým nedělili. To jen s těmi nejbližšími. „Byl to totiž výraz největší přízně.“


Dieta: muži vs. ženy
Přístup obou pohlaví se různí. Nebo aspoň jeho projevy. Muž při dietě připomíná hladového lva v kleci. Žena se většinou snaží být statečnější a své zneklidnění, nespokojenost a nervozitu skrýt.

S tím souvisí i zvyk v některých rodinách: první plný talíř dostává živitel (obvykle otec). Naše vztahy jsou jídlem formovány dlouhodobě. „S těmi, kteří chtějí své návyky měnit, tak v ordinaci často přemýšlíme, kde vezmou čas na přípravu.“

Dieta: spokojenost a pak krize

Co čekat, když už se pro dietu rozhodnete? Na začátku změny jste určitě spokojeni. Říkáte si, dokázal jsem to! Ale pak přijde krize. Jste nervózní. Necítíte se dobře a najednou žijete svůj život tak nějak ztěžka. Tady pomůže vaše okolí. Kdo je na to sám, to má výrazně těžší.

Na první dobrou to určitě nepůjde!

Takže se hlavně nedivte, že se budete cítit přinejmenším zneklidnění. Vlastně za to nemůžete. Změnit jídelníček prostě není jen tak. A taky je důležité vědět, že většině z vás to nepůjde na první dobrou!

jídlo, zelenina

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio