Vánoční svařák prospívá vašemu tělu: snižuje cholesterol a zlepšuje funkce organismu

16. prosinec 2014

Z vánočních nápojů byste proto svařáku měli dát přednost před punčem nebo medovině. Ale i jak na jejich přípravu, vám poradíme.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My teď toužíme také teplo dát, protože budeme mluvit o nápojích teplých, ale vlastně i studených nápojích, které patří k Vánocům neodmyslitelně. Budeme mluvit o punči, svařáku, likérech, medovině, ale také pálenkách ve Spotřebitelské poradně a hostem je paní inženýrka Irena Kolouchová, Ph.D. z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Pěkně vítám, dobrý den.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobrý den přeji.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak i vám, paní inženýrko, voní tyhle ty nápoje Vánocemi?

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Strašně moc a já je mám hrozně spojeny s Vánocemi. Mám pocit, že asi běžně v roce mi nenapadne si třeba dát punč nebo svařené víno, ale s těmi Vánoci je to tak spojené, že na to se každý rok těším.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, jak se můžeme na tyto nápoje dívat? Můžeme se na ně dívat asi z vědeckého a nevědeckého hlediska. To nevědecké jsme právě probraly trošičku.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Určitě, já si myslím, že to nevědecké, to příjemné spotřebitelské hledisko, to asi nám dělá všem dobře, těšíme se na to. Z toho vědeckého hlediska si to určitě nekupujeme a nekonzumujeme to, ale samozřejmě i můžem mít vědecký pohled z hlediska bezpečnosti těch nápojů, kde k nim přijdeme, z čeho si to uděláme a i nějaké zdravotní hledisko, kdy třeba svařené víno můžeme považovat, že by mohlo být takové zdravější z těchto nápojů, protože samozřejmě víno obsahuje antioxidanty, resveratrol a spoustu jiných pozitivních látek, které jsou prokázané, že nám dělají dobře pro náš organismus a zlepšují některé funkce a třeba snižují ten špatný cholesterol a tak, takže můžeme to považovat za to, že vlastně děláme dobře i svému tělo.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, záleží na tom kolik třeba tam dáme cukru a tak, ale to už je věc jiná. Tak, to bylo víno, o kterém jste mluvila. Přírodní je také medovina, vlastně na přírodní bázi.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Určitě, ano, vlastně medovina je vyrobena kvašením medu s vodou, že samozřejmě ten med je velice sladký, takže je potřeba ho naředit, převařit ho před tím kvašením sebere se pěna a pak se zkvašuje, takže to je taky takové přírodní pití, dá se říct, patří mezi ty přírodní produkty.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Musíme určitě dbát na bezpečnost, to je také určitě vědecké hledisko, bezpečnost toho, co pijeme. Jaké by mělo být kritérium tedy pro tu bezpečnost?

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Myslím si, že bychom měli být k sobě zodpovědní a pokud si tyto nápoje budeme dělat doma, tak zaručeně z nějakých známých zdrojů a co se týká třeba té medoviny nebo toho svařeného vína, tak tam asi nějaké výrazné zdravotní riziko nehrozí. U toho vína snad jedině, pokud by bylo nějak čerstvě zasířené, tak by nás pak bolela hlava i po malém množství, ale pokud se týká nějakých jiných nápojů, které vyrábíme z nějakých lihovin, tak tam samozřejmě pořád trochu máme v paměti tu metanolovou aféru, takže bychom si měli dávat pozor, kde to kupujeme a asi a od koho, abychom trošku ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aby to bylo bezpečné zkrátka.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Aby to bylo bezpečné, ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, budeme moc rádi s paní inženýrkou Kolouchovou, když se k nám přidáte, když se zeptáte nebo předáte nějaký svůj názor či příspěvek. 221552525 nebo 221552424, případně mail jejakaje@rozhlas.cz.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ani se mi nechce věřit, milí posluchači, že všichni pečete a že nikdo nevolá na čísla 221552525 nebo 2424, protože máme krásné předvánoční téma vánoční nápoje. A, tak konečně, dočkaly jsme se telefonátu. Dobrý den, pěkně vítáme ve vysílání.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Marie z Mostu.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobrý den.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdravíme. Ano.

osoba
--------------------
Já mám takový zvláštní dotaz. Já jsem asi před 20 lety likvidovala po tetičce její kdysi takový bar a našla jsem tam, já tady, já vypnu to rádio.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To budete lepší určitě, tak.

osoba
--------------------
Jo, tak, a našla jsem tam lahev punče, kterou kdysi koupila. Já jsem ho nevyhodila, mám ho tady tak jako pořád, takovou jako relikvii, tak se chci zeptat, je to dvacetiletý punč, jestli se to dá použít a jak se to vůbec pije? Já jsem nevěděla co s tím.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, určitě. Děkujeme mockrát za tenhle ten dotaz, určitě se paní inženýrky zeptám. A ještě vezmeme jeden, dobrý den, vítáme.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Nina Baláčková.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Já děkuji za krásné povídání předvánoční.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujem.

osoba
--------------------
A mám takový dotaz. Co si myslí váš host o nealkoholickým svařáku, jako z tý strany odborný, tak by mě to zajímalo.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aha, dobře, zeptám se, ano, ano, dobře, dobře.

osoba
--------------------
Tak vám přeju krásné Vánoce.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my vám.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Děkujem, také přejem.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my vám. Tak, jak je to s tím dvacetiletým punčem?

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Punč určitě bych nevyhazovala, dá se výborně použít, má několik způsobů použití. Asi takový nejtradičnější je ho zalít takovou teplejší vodou, pozor samozřejmě, pokud si budeme dělat tyto horké nápoje, tak alkohol má bod varu 78 stupňů zhruba, to znamená, pokud to zalijete vařící vodou, tak samozřejmě vám bude vytěkávat ten etanol z toho, ten líh.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak to děkujeme tedy moc za návod, protože já vždycky jsem dbala na to, aby to bylo skutečně vařící ta voda, to je špatně.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Je to špatně, nebo špatně, to nedá se říct, že by to bylo špatně, ale připravujete se tam o ten líh. Takže buď inhalovat nad tím a nebo zalít takovou tou vodou, kdy ještě udržíte ruku, což je těch třeba 50, 60 stupňů. To je jedna varianta. Kolik tam toho dát? Do hrnečku takový ten panák, vyzkoušejte to, je to slaďoučký, můžete to samozřejmě pít i jen tak třeba ke kávě si to dát nebo k čaji nebo do čaje to dát. Ony někdy jsou lepší tyto nápoje než třeba vyloženě zalít tou vodou, tak si je dát do toho čaje, protože tam, jestli máte ráda zelený čaj, ovocný, černý, tak si ho jakoby zlepšíte.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Vezmeme ještě jeden dotaz, dobrý den, vítáme.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobrý den.

osobaq
--------------------
Dobrý den, to jsem já?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, můžete se ptát, ano, jste to vy.

osoba
--------------------
Předně vás obě dámy zdravím i posluchače.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my vás.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Děkujem.

osoba
--------------------
A všem přeji klidné Vánoce.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Taky přeji, děkuji.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkuji.

osoba
--------------------
Chtěla bych se zeptat vašeho hosta, jaký má názor na doma vyráběné ty vaječňáky a dochucované třeba čokoládou a tak dále? A pak bych se ještě chtěla zeptat, našli jsme ve sklepě 30 let starý med, pikslu zaplombovanou, jestli to mám otevřít a jestli se z toho dá něco udělat nebo to nějak použít nebo tak?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, zeptám se určitě.

osoba
--------------------
Je to dobrý med, takže by to mělo, ale ta dýlka se mně jako nezdá.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, tak určitě se k tomu dostaneme. Teď si dáme oddechový čas a za chviličku se jak k doma vyráběnému vaječňáku, tak nealkoholickému svařáku vrátíme.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, vezmeme dva dotazy, které se týkají předvánočních nebo vánočních nápojů, punče, svařáku, likérů, medoviny. Dobrý den, vítáme ve vysílání.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, Elsnerová. Já bych měla, srdečně zdravím a měla bych dotaz. Já mám výborný recept od známých, kteří už bohužel nežijí, ale je to svařit půl litru rumu, šťáva ze 4 citronů, 8 kostek cukru. Přivede se skoro k varu, tady právě mně jde o tu míru, kolik stupňů?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jestli, kam k varu, ano, kolik stupňů?

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Líh má teplotu varu těsně nad 78 stupni Celsii, to znamená, když se budete držet někde kolem třeba 65, tak protože samozřejmě se vám to ještě pak zahřeje o trošku víc, tak tam nepřijdete o ten alkohol a ono, když tam dáváte citron, tak samozřejmě čím nižší teplotu tam budete mít, tak tím i na ten citron je to lepší, protože ty vitaminy.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tam zůstanou, ano.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Tak vám tam z toho přeci jenom toho trošku víc zůstane.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme, můžete se ptát. Haló, haló! Můžete se ptát.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. No, tam je nějaká paní, tak se do toho nemůžu ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne, to jste vy, protože jste si nevypnula rozhlasový přijímač a bohužel vás slyšíme dvakrát. Můžete mluvit.

osoba
--------------------
Prosím vás, tady je posluchačka z Moravy a já mám dotaz, jestli se může ještě použít becherovka 20 let stará, našla jsem ji ve sklepě.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě, zeptám se. Děkuju za dotaz. Na slyšenou.

osoba
--------------------
Děkuju.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, 20 let stará becherovka?

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Určitě, není žádný důvod, aby se s ní něco stalo. Takže i kdyby byla ještě starší, tak u těchto starých lihovin je to bezpečné, můžete si s nimi nakládat dle libosti a dle vlastního uvážení. K těm dotazům, co byly předtím.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, to je ten med ve sklepě. Ano.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ano a ty nealkoholické svařáky. Nealkoholický svařák záleží z čeho ho budete dělat. Můžete si samozřejmě koupit i nealkoholické víno, ono bohužel je stejně drahé jako to normální víno. Myslím si, že klidně si můžete udělat i, když nechcete, aby tam byl alkohol, tak si klidně můžete udělat vlastně takovou obdobu třeba z jablečného moštu, že si zahřejete jablečný mošt, dáte si tam hřebíček, skořici, ani to nemusíte vlastně sladit, protože je dost sladký, naopak si ho můžete naředit, když budete mít pocit, že tam toho cukru je moc. Je to výborné pití, moje děti ho mají moc rády. Stejně tak třeba ty, co se týká těch domácích vaječných likérů, tak já jsem podědila po babičce lásku k těmto záležitostem, takže já je také doma vyrábím. Mám několik receptů, mně osobně přijde z takového toho i vědeckého hlediska bezpečnější, když třeba ty žloutky šlehám v páře s tím cukrem, protože přece jenom trošku tou teplotou ty žloutky mám pocit, že jsou trošku ošetřenější, a takže já ten vaječňák domácí také vyrábím, také si dělám i čokoládovou variantu a pro děti tam nedávám ten líh, takže děti mají i vlastně svůj vaječňák nealkoholický.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co ten med? Ten med ve sklepě nalezený?

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ten med taky bez problémů otevřete ho, nebojte se toho. Může se stát, že vám nebude připadat, že je v pořádku, existují některé mikroorganismy, ale je jich strašně maloučko, bylo by to spíš vzácnost, že by vám třeba mohl rozkvasit, ale opravdu to nebezpečí je naprosto zanedbatelné. Ten med maximálně bude tuhý, takže buď si ho můžete použít v té tuhé podobně, namažete si ho na chleba, na rohlík, anebo si ho můžete ve vodní lázni rozehřát, ale tam byste neměli překročit zhruba těch 50 stupňů, abyste si v tom nezničili zase ty důležité nebo zdraví prospěšné látky.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, on vlastně konzervuje med, protože co jsem si teď vzpomněla, že Alexandra Makedonského, aby jim vydržel při cestě z bojiště zpět, tak naložili do medu.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Určitě, určitě, oříšky v medu, sušené ovoce v medu, báječná záležitost.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak taky už se těším až přijdu domů a udělám si nějaký dobrý punč. Děkuji moc pro dnešek paní inženýrce Ireně Kolouchové z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Krásné svátky vám přeju.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Děkuji, také přeju všem vám i vašim posluchačů, krásné Vánoce, klidné Vánoce a ať všechno dobře dopadne a přežijeme další roky a nástrahy života.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, na slyšenou.

ing. Irena KOLOUCHOVÁ, Ph.D. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Hezký den, na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio