Za většinou bolestí páteře stojí stres a nedostatek pohybu. Je to ale jen první varování. Bude další, vážnější

9. červenec 2015

Taky máte problémy se zády, které vám mnohdy nedovolí spát? Vyměníte matraci a žádná změna? Co kdyby byl ale problém někde jinde?

Primář Centra pohybové medicíny profesora Koláře Vítězslav Hradil tvrdí, že nejčastější problémy mají lidé se svalovou disbalancí páteře.

„Kolem páteře máte desítky vazů a svalů, které páteř udržují v rovnováze. A vzhledem k našim kulturním odkazům a životnímu stylu se to pak projeví bolestí zad,“ říká.

Práce u počítače

Hodně lidí dnes sedí celý den u počítače, a to ve velmi nevhodné pozici. „Úplně základní problém je pak takové špatně natočená krční páteř. A samozřejmě, že k bolestem zad přispívá i správná fyzická zátěž, kterou jsme tak nějak ze svého života vyřadili,“ dodává.

Až 70 % z vás má nemocná záda

To, že vás bolí záda, není nic divného. Každý z nás má prý větší nebo menší deformitu páteře nebo její špatné postavení.

„Je docela zajímavé, že kdybychom teď udělali všem posluchačům Dvojky magnetickou rezonanci páteře, tak minimálně u 60 až 70 % najdu nějaký výhřez plotýnky nebo degenerativní změny. Ale ne každého to stejně trápí,“ říká primář rehabilitace.


Možná vás to překvapí, ale v písničce, kterou nazpíval František Filipovský a kde máte stáhnout lopatky, vystrčit hrudník a břicho zastrčit, vám vlastně špatně radí! Právě to jsou velmi nevhodné způsoby držení těla.

Co vám pomůže?

„Všeobecná pohybová aktivita. A myslím si to čím dál víc,“ říká primář Hradil. Rozumná pohybová aktivita a nejoptimálnější je rychlá chůze se správnou tepovou frekvencí. A hned přidává příklad svých jinak v práci úspěšných pacientů.


Profesor Janda, což byl jeden ze tří našich světově uznávaných rehabilitačních lékařů, nám říkal, že dvě švédské firmy vytvořili studii a zjistili, že kyčelním kloubem denně pohneme až 35 000krát! Podobně je to u krční páteře.

„Přijdou za mnou s tím, že se mu něco stalo na golfu nebo na tenisu. A když si povídáme, tak zjistíme, že na domluvený zápas přiběhl přímo z nějakého jednání a bez rozcvičení šel přímo takzvaně nato. No a pak si něco utrhnou,“ dodává.

Jak si tedy „něco hned neutrhnout“?

Naprosto základní pro vaše zdraví je podle Vítězslava Hradila psychika. „Každý z nás totiž na stres reaguje stažením a naopak uvolněním některých svalů,“ vysvětluje. Svalové obtíže, které jsou dány stresem, jsou ale to nejmenší, co zvýšení a taky snížení některých hormonů v těle napáchá.

Vítězslav Hradil
autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio