Zelený zákal je tichý a zákeřný zloděj zraku

3. březen 2016

Onemocnění zeleným zákalem (glaukomem) je u nás čím dál častější. Nejvíce nemocných je ve věku nad 65 let, výjimkou ale nejsou ani děti.

Zelený zákal je skupina onemocnění, při kterých dochází k postupné degeneraci (odumírání) vláken zrakového nervu. „Tím pádem k postupné ztrátě vidění, které vede až ke slepotě,“ říká prezidentka České glaukomové společnosti a lékařka Oční kliniky FN Olomouc Marta Karhanová.

Prostý glaukom s otevřeným úhlem nijak nebolí. „Máte pocit, že vidíte parádně, ale zároveň vám postupně odumírají vlákna a postupně ztrácíte zorné pole. Až to zjistíte, může být i 40 % vašeho vidění pryč. Je to takový tichý zloděj zraku.“ Výpadky vidění jsou totiž na periferii zorného pole, takže o nich nejdřív nevíte.

Čím dřív, tím líp

optometrie, oční lékař, vyšetření zraku, u lékaře, oči, lidské oko

Naopak u glaukomu s uzavřeným úhlem máte prudké bolesti hlavy i oka, nevolnost, zvracení. Dochází k prudkému vzestupu očního tlaku. V prvních stadiích se dnes už dobře daří postup glaukomu zpomalit. Pokud to necháte být a k očaři jdete až se zbytky zorného pole, už vám nikdo nepomůže.

Léčba začíná očními kapkami. „Pokud kapky nepomohou, máme možnost laserové nebo chirurgické léčby.“ Nejdůležitější je ale prevence. „Vyšetření nebolí, trvá jen chvilku. A opravdu si tak můžete zachránit zrak.“ Jestli už v rodině někoho s glaukomem máte, neváhejte. „Rodinná anamnéza totiž výrazně zvyšuje riziko vzniku zeleného zákalu.“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.