Obal často nereprezentuje kvalitu nebo vlastnosti výrobku

6. květen 2014

Jak nejlépe šetřit životní prostředí? Jaké jsou nařízení z Evropské unie? Musí být zabalen i rohlík? Na otázky ohledně obalů odpovídal Vladimír Kočí.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Českém rozhlase Dvojce slibuje Pavel Novák, že bude chodit po špičkách, my ale absolutně po špičkách chodit nebudeme, protože budeme mluvit o zajímavém tématu, okolo kterého se po špičkách nemá chodit, budeme mluvit o obalech kolem nás. Otvírám Spotřebitelskou poradnu a krásný den přeju děkanu Fakulty technologie ochrany prostředí panu docentovi inženýru Vladimíru Kočímu, Ph.D. Dobrý den, pane docente.

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Dobrý den vám i posluchačům.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Titul máte dlouhý, ale musím říct, že působíte spíš jako student než jako děkan fakulty. Vy jste přijel na kole, máte tady skládací kolo ve studiu, můžete se přes web kameru, milí posluchači, přesvědčit, jak o výzoru pana docenta, tak o tom, že kolo je opřeno za ním o stěnu, čili i tím šetříte životní prostředí?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Ano, šetřím tím životní prostředí a taky svůj čas, protože se hodně pohybuju po centru Prahy a jízda na kole je pro mě tím nejrychlejším způsobem dopravy a zároveň je to taky hezkej, hezký způsob, protože když už žiju v takovým krásným městě jako je Praha, tak ho chci vidět a chci se na něho dívat a užít si ho. Takže proto.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Užít si. Říkala jsem děkan Fakulty technologie ochrany prostředí, je to takový název, který aspoň pro mě je takový trošičku tajemný. Co se pod tím skrývá, jak vypadá ta vaše fakulta?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
To jsem rád, že se na to ptáte, protože opravdu ten název možná neevokuje všechno to, co se na naší fakultě vyučuje a co se tam mohou studenti dozvědět. My bychom mohli tu fakultu charakterizovat i jako fakultu čtyř živlů. Máme tam speciální oddělení na technologie vody, na čištění odpadních vod, úpravy pitných vod a podobně. Máme tam ústav, který se zabývá energetikou, ústav, který se zabývá palivy, takže to vlastně reprezentujeme živel ohně. Máme tam ústav zaměřený na ochranu ovzduší, takže to je zase ten vzduch. A samozřejmě taky nám nechybí ústav zaměřený na půdu a na vodu, který se specializuje na toxické jedovaté látky právě v půdách a i v jiných složkách životního prostředí. Takže vlastně všechny tyto složky my nějakým způsobem analyzujeme, rozebíráme a hlavně používáme v interakci s průmyslovou aktivitou člověka. Takže se vlastně snažíme pomáhat průmyslu, snižovat jeho nepříznivé enviromentální dopady a tím tedy se podílíme na zlepšování stavu životního prostředí.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My budeme dneska mluvit o obalech, podle čeho bychom je měli hodnotit, podle čeho bychom si je třeba měli vybírat? Většinou je vybíráme očima a ony také ten výrobek prodávají, ale ten dopad třeba na to životní prostředí asi nebude úplně kladný?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Máte pravdu, že u těch obalů se to velice často dotýká vlastně spotřebitelského chování a ne vždycky ten obal reprezentuje kvalitu nebo vlastnosti toho výrobku. Takže výrobci si tohoto jsou samozřejmě velmi dobře vědomi, a proto i ty obalí balí takovým způsobem, aby co nejlépe prodávali ten výrobek, a to ne vždy musí nebo jde ruku v ruce s dopady na životní prostředí. Kdybychom se měli na ty obaly měli dívat čistě s ohledem na dopad na životní prostředí, tak nejlepší obal je takový, který neexistuje, takový, který vlastně nepotřebujeme a možná takový, který nám ten výrobek dokáže bezpečně za určitých technických vlastností k tomu spotřebiteli dovést, jo, třeba i hygienicky a podobně, takže máme zde určité limity. Ale my bychom v podstatě potřebovali, aby ti spotřebitelé vyžadovali výrobky které jsou co nejméně balené a uvědomovali si, že si kupují ten výrobek a nikoliv ten obal.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, ale říkáte nejméně balené, ale Evropská unie říká, že i takový rohlík musí být zabalený.

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
No, je to tak.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, krčíme, krčíme rameny.

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Ono někdy zase se upřednostňují jiná než třeba ta enviromentální kritéria, to může být z důvodu hygienického, že třeba v některých oblastech může docházet k nějaké kontaminaci patogeny nebo něčím, co je špatné pro zdraví člověka, tak pak je třeba ten výrobek balit.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Také bychom se třeba mohli zmínit o těch obalech, které avizují výrobci jako ty, že se rozkládají, ale necháme si to po písničce. Milí posluchači, můžete se k nám přidat, můžete se pana docenta Kočího ptát na cokoli, co vás zajímá kolem obalů. Těším se na vás jednak na mailové adrese jejakaje@rozhlas.cz a jednak se na vás těšíme na telefonech 221552525 nebo 221552424. Můžete se ptát na cokoli, co vás zajímá kolem obalů.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a vkročili jsme zase do Spotřebitelské poradny, povídáme s panem docentem inženýrem Vladimírem Kočím a mluvíme o obalech kolem nás. Dobrý den, vítáme vás. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Lenka Payne z Prahy 2. Já mám takový dotaz, chtěla jsem se zeptat, co si pan docent myslí o možnosti zákazu plastových tašek, jak to už některé státy udělaly a případně zavedení větší daně na nevratné obaly jako mají například v Norsku a zavedení vratných PET láhví a podobně vratných plechovek na nápoje?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, tak na to se určitě zeptám a poprosím i dalšího posluchače, aby položil otázku a pak ty otázky panu docentovi připomenu. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Pavel z jižních Čech a chtěl jsem se zeptat na podobný dotaz jako měla paní přede mnou, proč se vlastně dělá takovej velikej tyjátr kolem plastovejch tašek a sáčků, když jsou vlastně vyrobeny ne z igelitu, ne z po PVC, ale jsou vyrobeny z polyetylenu, kterej klidně můžu spálit. Já to tak dělám, já ho normálně pálím mikroten v zimě, když se topí, v létě ho teda dávám do plastů a třídím tak, že mám vlastně během roku tři popelnice, jo, takže třídí úplně všechno. A vlastně i když jsou třeba ty obaly nabarvený, tak je tam pak minimální množství.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumím, zeptám se určitě pana docenta. Děkuju mockrát.

osoba
--------------------
Děkuju vám, na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ty otázky jsou si podobné, pane docente, jak se díváte na ty plastové tašky, na ty pytlíky?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Tak jejich enviromentální dopady tak, jak vlastně zmiňoval ten druhý pan posluchač, tak nejsou tak velké jak se na první pohled zdají, aspoň co se týče takových těch emisí jako škodlivých látek, oxidu uhličitého a podobně a dokonce když zohledníme i výrobu toho pytlíku, nejenom to odpadové hospodářství, ale výrobu třeba toho papírového pytlíku nebo toho polyetylenového, tak se nám pak ukáže, že vlastně enviromentální dopady toho papírového bývají vyšší než ty plastové pytlíky, což je občas takový omyl, který se často v poslední době zveličuje, že jakmile je obal papírový, tak je ekologický. Nemusítí to automaticky platit a jsou případy, kdy dokonce i ta výroba papíru je, nejenom energeticky, ale i třeba na ty fosilní paliva náročnější než dokonce ten igelitový pytlík.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kroutím hlavou, to se skoro nechce věřit, ale asi je to tak. Jak je to tedy, jak byste se díval na tu daň na nevratné obaly nebo jestli bychom měli dávat nějakou zálohu?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Já, každé takovéto opatření Evropské unie, co se týče životního prostředí, můžeme vnímat, že má vícero rovin. Není to jen otázka těch konkrétních enviromentálních dopadů, které by samozřejmě měly být nižší v případě realizace takového opatření, ale takové opatření může mít i určitý, byť to zní zvláštně, výchovný charakter. Ono můžeme si uvědomit, že vlastně takovéto opatření má sloužit všem lidem. Máme zde posluchače, stejně jako byl ten příspěvek druhý, která je jaksi uvědomělý, zajímá se o tu problematiku a ten opravdu si může dovolit nakládat s těmi odpady určitým způsobem, ale my nemůžeme říct bohužel všem lidem podívejte, když budete spalovat polyetylénový pytlík, vznikne jenom oxid uhličitý a voda, což v podstatě žádná škoda v životním prostřední není do určité míry, ale zase to může vést k určitým problémům, protože když bude někdo spalovat igelitové pytlíky, může se snižovat účinnost toho kotle, toho hoření a může mu to zase zvyšovat jiné druhy emisí. Takže ono bohužel tady neexistuje univerzální odpověď a každé toto nařízení, které je plošné, má prostě svoje výhody a nevýhody. Já u tohoto, byť s ohledem na jeho dopady na životní prostředí ho nepovažuji za tak významné, tak ho vnímám jako významné hlavně z hlediska toho, té výchovy veřejnosti, že by obalů mělo být co nejméně, že bychom je neměli používat vlastně zbytečně a tak, jako to bývalo možná před 20 lety, každý chodil do obchodu s vlastní taškou a nikomu to nepřipadalo zvláštní.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to tak, 20 možná ne, ale 25.

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
A když jsem šel do studia, ještě mě napadla jedna věc, často se dneska jako snažíme zvýraznit nějaké lokální obchody, lokální prodejce versus ty supermarkety a jeden z tahů, který supermarkety před lety zavedly, bylo právě, že dávají zadarmo igelitové tašky a znám osobně několik kamarádů, kteří toto upřednostňovali v té době a začali tam chodit. Ono to opravdu funguje. Takže tato opatření může mít i ten význam, že vlastně budou rovné podmínky pro malé obchody, pro velké obchody a budeme podporovat třeba ty lokální prodejce.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, to máte pravdu, protože, když si zapomenu tašku doma, no, tak co, tak tam dojdu do toho obchodu, kde mi to dají zadarmo. Dobrý den, vítám ve vysílání dalšího volajícího.

osoba
--------------------
Já vás hezky zdravím, Ludvík Masorád, hezky zdravím, dobrý den. Prosím vás pěkně, jsou lidi, kteří vakuované zboží preferujou a já ne, mně to tak nechutná z toho vakuovaného pytlíku. Jaký je názor pana profesora?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, pan docent odpoví. A máme ještě jeden dotaz, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, Standa, Praha 11. Já bych měl dotaz, jak se vyrábí celofán a druhý dotaz, když jdu do Kauflandu, kde prodávaj pečivo, zkrátka ty pytlíky jsou z poloviny papírový, takový nahnědlý a vrchní polovina je perforovaná a jde mi o to, jestli je to celofán a nebo jestli je to polyetylén?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, já si vybavuji ty pytlíky, nevím, jestli si je vybavuje pan docent, ale já mu je popíšu, zkusím to, taky je používám na to pečivo. Děkuju mockrát za dotaz. Tak, možná začneme od toho, ten pytlík je vzadu vlastně papírový a z vrchu, aby bylo vidět, jaké tam je zboží, tak není polyetylen, ale je to něco takového mezi celofánem a tím polyetylénem?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Já se přiznám, že toto jsem detailně nezkoumal, takže nevím, to vám nedokážu odpovědět. Každopádně ten výrobce obalu by měl vlastně uvádět značky a složení těch obalů na výrobky. Já se v té oblasti potravinářských obalů tolik nepohybuju, my jsme spíš v oblasti průmyslových a obecně výrobků ne jako takových, ne v té potravinové sféře. A tam často jsou na prvním místě především hygienické aspekty, takže i třeba co se týče toho vakuovaného obalu, tak já se také přiznám, že mám raději čerstvé zboží a čerstvé potraviny. Někdy jsou případy, kdy to vakuované má sloužit třeba jako prevence před zase znečištěním nějakými patogeny třeba u oříšků a podobně, kdy my někdy chceme koupit něco zdravého pro sebe, kupujeme si přírodní výrobky, třeba zrovna u těch oříšků, ale bohužel mohou být kontaminovány přírodními látkami, které nám škodí často víc než ty chemické v uvozovkách.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nedávno jsme tady probírali, protože časopis dTest dělal test takových oříšků, takže jsme to tady probírali jak to je. Co ten celofán, ještě?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
K tomu taky vám nedokážu víc říct, bohužel.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, další volající.

osoba
--------------------
Dobrý den, já jsem byl dřív než tamten pán, máte to brát podle pořadí.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Povídejte, tak už jste.

osoba
--------------------
Pane docente, vakuované zboží, někomu chutná, někdo to má rád, já nikoliv, jaký je názor váš?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Já jsem se snažil odpovědět, já také nemám rád vakuované zboží. Nevím jakým smyslem se ptáte dál, jestli jenom takto nebo z ohledu na ty zdravotní aspekty? Jak to myslíte?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Těžko říct, asi pan posluchač už není?

osoba
--------------------
Je tady, je tady.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak jak to myslíte, jako zdravotní aspekt nebo jaký, chuťový?

osoba
--------------------
No, vůbec chuťový a i zdravotní.

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Tak organoleptické vlastnosti, to se odborně říká právě ty chuťové vlastnosti jsou organoleptické, ty jsou do značné míry individuální, takže záleží na každém z nás a doporučuju vyzkoušet, a když vám to nechutná, dejte to najevo těm výrobcům, to je myslím veliká potřeba, jako aby jsme naše veřejnost začala jasně říkat co jí chutná a co ji nechutná, protože jinak nás budou vychovávat v tom, co oni potřebujou nám prodávat. Takže my potřebujeme říct, podívejte, mně nechutná vakuované zboží a chci nějaké, které bude čerstvé a lepší.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezky jste to řekl, musím vás pochválit, pane docente. Máme další dotaz, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, já bych měla takovouhle připomínku, zajímavé je, že se jedná o sklo a třeba, když se koupí pivo, tak se ta lahev nechá vrátit. Já chápu, že teda, když se vyrábí sklo nové, takže se zaměstnaj lidi a tak dále a tak dále, ale přesto se domnívám, že třeba všechny ty lahve od alkoholu nebo ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Od jogurtů také, ano.

osoba
--------------------
Ano, a prostě ty skleněné výrobky, že by se nechaly, speciálně teda od těl alkoholů, se nechávaly kdysi vracet lahve. Já teda přísně třídím odpad, my tady máme ve vesnici opravdu kontejnery, ale třeba sklo berou jenom barevné do toho kontejneru, ne bílé, a to by mě zajímal váš názor, já si myslím, že to je věčná škoda.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz, ano, rozumíme, rozumíme, děkujeme mockrát. Pane docente, prosím.

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Určitě třídit sklo je užitečné, protože výroba skla je velmi energeticky náročná, takže vyrábět novou tu sklovinu pro výrobu nových prostě předmětů ze skla je vždycky náročné. Takže recyklovat sklo určitě doporučuju. Jenom bych měl poznámku k tomu, jak jste zmiňovala, že výroba skla má možná větší zaměstnanost než recyklace, nikoliv, i ty nástroje recyklací mohou vytvářet nová pracovní místa a může to být zajímavé i z pohledu třeba té zaměstnanosti. Takže určitě bych byl pro recyklaci skla, pro třídění. To, jestli to daný, respektive v daném kraji, daný zpracovatel druhotných surovin odebírá, jestlil je to barevné nebo bílé, čiré sklo, to už je dáno místo od místa a bohužel tady neexistuje univerzální doporučení. Prostě jsou oblasti, kde k tomu třídění, respektive k té recyklaci nedochází, ale obecně bychom určitě měli toto podporovat.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě poslední věc bych s vámi, pane docente, ráda probrala, a sice podíl obalu na celém výrobku. To je zajímavý aspekt, který, když se takto řekne, tak člověk nedohlédne co za tím je?

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Výrobci se nám často snaží zboží vnutit a jedním z nástrojů může být, že říkají, že jejich obaly jsou biodegradabilní, že se rozkládají v životním prostředí, což je fajn, ale na druhou stranu nám možná zamlčují, že třeba výroba takovéhoto obalu představuje mnohem větší enviromentální zásah než ten benefit, který získáme, když vlastně se nám to na konci rozloží. Takže oni nás zaměřují jenom na určitý aspekt té celkové problematika dopadů obalů na životní prostředí a už vůbec nám vlastně neříkají, že třeba ten výrobek, který si v tom obalu kupujeme, má několika řádově větší enviromentální dopady než ten samotný obal. Takže, když si kupujeme dneska vlašský salát nebo prostě kus hovězího masa a dostaneme to do polyetylenového pytlíku, tak z pohledu enviromentálních dopadů, ten vlastní výrobek, který jsme si koupili nebo ta surovina, má výrazně větší enviromentální dopady než ten obal.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To je zajímavé. Milí posluchači, já jsem se s panem docentem Vladimírem Kočím domluvila, že přijde zase na Dvojku a že budeme povídat, protože pan docent je velmi zajímavá osobnost, bude to pravděpodobně někdy během prázdnin. Čili zachovejte nám přízeň a zůstaňte s námi. Určitě se dočkáte zase zajímavých informací. Hostem Spotřebitelské poradny byl děkan Fakulty technologie ochrany prostředí docent, inženýr Vladimír Kočí, Ph.D., děkuji mockrát, ať se daří a těšíme se.

doc. ing. Vladimír KOČÍ, Ph.D., děkan Fakulty technologie ochrany prostředí
--------------------
Já taky děkuju a děkuji posluchačům za dotazy, na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.