Dobrá zpráva pro spotřebitele, testované špekáčky vyhověly požadavkům

20. květen 2014

Víte co jíte? Kolik vlastně v sobě takový špekáček obsahuje masa a jaké jsou normy? Jsou vůbec špekáčky takové, jako bývaly dřív? Na toto téma radila Alice Olbrichová.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
O lásce dozpíval Václav Neckář, vstoupili jsme, milí posluchači, do druhé hodiny dopoledního vysílání Je jaká je na Českém rozhlase Dvojce. Už za hodinu přivítám dnešního hosta, velezajímavou osobnost Jiřinu Rybáčkovou. Je to světoběžnice, vlastenka, ve Spojených státech působila v prestižních nakladatelských domech, připravovala různé encyklopedie, napsala také o životě ve Spojených státech knihy a je propagátorkou hudby Antonína Dvořáka. Před 9 lety u nás založila festival Americké jaro. O tom všem budeme za hodinu povídat s Jiřinou Rybáčkovou. Mezitím ještě se dozvíme spoustu zajímavých věcí, dozvíme se o fytoterapii, dozvíme se o tom po kom se jmenuje Atlantida, také se dozvíme proč mají v Belgii běžecký časopis Zátopek. No, ale teď možná cítíte úplně přes mikrofon jak to tady ve studiu krásně voní, budeme se věnovat jednomu z našich národních sportů a sice opékání špekáčků. Špekáčky, to je skutečně fenomén náš, doufám, že s tím souhlasíte a budeme o tom povídat s Alicí Olbrichovou z časopisu dTest, neboť právě dTest se testu špekáčků v uplynulém období věnoval, no, a má tady výsledek. Alice, vítám. Dobrý den.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak možná, že bychom si mohli povědět jaké ty špekáčky jsou?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Dobrá zpráva pro spotřebitele je ta, že všechny námi testované špekáčky vyhověly požadavkům současné legislativy, to znamená, že splnily, nebo lépe řečeno nepřekročily maximálně povolený obsah tuku a splnily tu minimální vsádku masa, abych to tak řekla. Druhá věc je, a ta nás tedy zaujala velmi a možná zaujme i spotřebitele nejen tedy ty dříve narozené, protože jsme si našli československou státní normu z roku 1961 a když už jsme měli před sebou výsledky analýz špekáčků, tak jsme porovnali ty výsledky analýz tedy s těmi požadavky normy z roku 1961 a já se teď výrobcům strašně omlouvám, ale představte si, paní Retková, že z těch 15ti testovaných špekáčků by tu normu nesplnil ani jeden.


Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč se jim omlouváte? Já myslím, že bychom měli zdvihnout varovný prst a poprosit o jiné normy na špekáčky, protože všichni vzpomínáme jak ty špekáčky dřív chutnaly a asi ta vzpomínka nebude jenom přebarvená narůžovo mládím?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Tak, o té nostalgii se hodně hovoří a musím říct, že špekáčky skutečně v tomto případě jsou příkladem, že ta nostalgie není jenom planá, že jednu potravinu jsme skutečně takto našli a porovnali jsme si to tedy s těmi předpisy. Já bych řekla, co nás tedy nejvíc zarazilo, my jsme ten test také nazvali "Špekáčky během těch let ztučněly a zvodnatěly", a tady ten náš titulek vlastně napovídá, co se tam stalo. Ono je dneska ve špekáčcích mnohem více vody než nebo lépe řečeno laboratoř tam našla mnohem více vody v těch testovaných výrobcích než bylo tehdy před těmi 53 lety povoleno. Tehdy bylo limitem 48 % vody ve špekáčku, což si myslím, že pořád je ještě dost.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, to je skoro půlka.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
To je skoro půlka, ale dneska se ta voda nesleduje, není to sledovaný ukazatel, takže vlastně výrobci mají volnou ruku.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To je hrůza.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
A další tedy, abych trošku naše popíchla, trošku tady ty vody.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Normotvůrce.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Normotvůrce, je tuk, kterého tehdy bylo stanoveno maximálně 33 %, což je pořád třetina z výrobku a nyní je to 45 % a těch 33 %, no, to by samozřejmě nesplnil, tam byly asi dva výrobky, ale ty zase překročily v něčem jiném. Takže ono to prostě bylo tak, že těmto parametrům by nevyhověl žádný, a to je tedy docela závažné poselství, paní Retková.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, milí posluchači, jak vám chutnají špekáčky? Máte nějaké své oblíbené a já myslím, že se můžeme teď společně podělit o to, že jsme národ špekáčkářů. 221552525 a 221552424 to jen připomínám telefonní čísla, která vám jsou od teď k dispozici a také mail jejakaje@rozhlas.cz s Alicí Olbrichovou z časopisu dTest mluvíme o tom jak dopadl test špekáčků.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vracíme se zpátky do studia, vracíme se zpátky k testu špekáčků, ve studiu je Alice Olbrichová z časopisu dTest. Víte Alice, mně přijde, že my jsme nejen národ špekáčků, ale také národ kverulantů, protože mně se líbí, že vy tady máte v tom v rámci té studie také zmínku o Jaroslavu Haškovi Když hoří vuřty, tak nazval Jaroslav Hašek svou lokálku v deníku České slovo o výkladní skříni uzenářské firmy Filípek v Hybernské ulici. Jeho úvaha proč v uzenkách chytla mouka, tak elementární silou napovídá, co tehdejší spotřebitelé trápilo. No, my tady máme posluchače na telefonu, nenecháme je čekat, já myslím, že k téhle úvaze Jaroslava Haška se ještě můžeme vrátit. Poprosím vás, Alice, abyste si vzala sluchátka, a vám dám slovo, dobrý den, slyšíme se?

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Janš Praha. Prosím vás, bohužel není to jenom k těm špekáčkům, který jako nejsou kvalitní, bohužel i ostatní výrobky jak se říká českých uzenářů, tak třeba paštiky, ty jsou katastrofální, když to porovnám s německými výrobky a nebo i ostatní věci, třeba i salámy a podobné, když jedna firma dává vždycky ty letáky, tak tam je třeba napsáno, že ta německá firma je, že tento výrobek dostal zlatou medaili nebo stříbrnou medaili, což u nás naprosto není. Prodává se třeba i ty špekáčky, žádná medaile, protože není žádná norma. Já nechápu, proč žádná norma není? A proč ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Norma je, ale ta norma je velmi měkká, takhle bychom to pověděli.

osoba
--------------------
Dobře, ale s prominutím, my jsme vyhráli válku a oni mají kvalitní potraviny, jo. Tak to je nějaký obrácený, tak to jsme spíš měli prohrát.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, já bych k tomu dodala tři tečky.

osoba
--------------------
Nebo se dát na jinou stranu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, my vám samozřejmě dáváme zapravdu. Já myslím, že paní Olbrichová se také k tomu vyjádří, ale, ale jako asi bychom se měli jako spotřebitele ozvat. Já už jsem o těch normotvůrcích mluvila, tady je důležitá asi ta norma, aby k tomu vůbec došlo, protože jestliže vůbec není stanoveno kolik vody má být ve špekáčku, tak je to špatně, že. Já vám děkuju za tohle to připomenutí, díky. A dáme prostor i druhému posluchači, dobrý den, zdravíme.

osoba
--------------------
Dobrý den, já vás zdravím, Radim ze Štramberka. Já bych chtěl jenom k těm špekáčkům říct, že skutečně je to národní sport, to je bez pochyb, protože špekáčky máme rádi a my jsme se oprostili od kupování špekáčků v různých marketech a řetězcích, udělali jsme si jednoduchý test, a to byl ten, že jsme vyzkoušeli několik druhů a pokud nám ten špekáček začal chutnat a neprasknul a nerozšklebil se nad tím ohněm a vzápětí se nescvrknul, tak jsme říkali, že skutečně v tom musí být hodně masa a začali jsme kupovat špekáčky tady u nás kousek Agro Sedlice, vynikající výborné špekáčky. Sice jsou trošku dražší, ale chuťově jsou skutečně úžasné, jak říká moje mamka nejlepší špekáček je ten, který je mastnota na chlebu a potom ten špekáček ještě na něm a pokapaná hořčice a je to nejlepší jídlo.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, úplně se mi sbíhají sliny, máte pravdu. Děkuju mockrát i za tohle to připomenutí nebo za tenhle váš telefonát a máte nějaký dotaz?

osoba
--------------------
Já ne, já jsem chtěl jenom říct, že lidi by si mohli vyzkoušet jenom tím, jak se ty špekáčky chovají nad tím ohněm a podle toho posoudit, jestli to mají kupovat ještě příště v tom marketu nebo v tom obchodě nebo ne.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, průzkum a test samy, chuťové pohárky povědí. Děkuju mockrát, mějte se hezky, na slyšenou. Děkuju. A ještě tu máme telefonát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka Jarka z Brna. Já vás zdravím všechny tam.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my vás.

osoba
--------------------
A já bych chtěla jenom říct, že já teda ty špekáčky moc nekupuji, ale když už teda někdy je koupím, většinou je používám na brgu, to je bramborový guláš.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

osoba
--------------------
Tak je kupuji teda tady v Brně na Hradecké v jednom hypermarketu, a ty mně připadají dobré. Ale jenom jsem ještě chtěla říct k tomu, že teda ty uzeniny jsou všechny strašně mokré, když něco koupíte, když koupíte šunku, když koupíte moravské uzené, ať koupíte co chcete, druhý den to stojí ve vodě v tom sáčku. Tak to bych jako ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já myslím, že pějeme trošku jinak každý stejnou píseň, máte pravdu úplně.

osoba
--------------------
Ano, tak děkuji vám moc a na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou, mějte se hezky. Je vidět, že špekáčky skutečně vám leží na srdci, protože další telefonát je tady, dobrý den. Můžete mluvit, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Skácelová, Brno. Já vždycky jsem velice rozčílená, když se bavíme o kvalitě potravin v České republice, předtím o půl deváté byla paní Zita Senková tam měla nějakého pana doktora, který se bavil o rakovině tlustýho střeva, že u nás je největší. Nejhorší je, že se nám předkládají takový šílený potraviny, jo, musíte jíst, co je na trhu. To je strašný.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To je pravda, máte absolutně pravdu a teď co s tím, no, naléhat, chce to ze shora naléhat na ty normy, aby byly přísnější, protože to skutečně nic zdravého není. Dobrý den, vítám dalšího volajícího, dobrý den.

osoba
--------------------
Dvořák, Karlovarsko, dobrý den. Já bych měl dotaz, u kolika výrobců jste dělali ty testy?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hned se k tomu dostaneme, už se paní Olbrichová dostává ke slovu, ale ta smršť těch telefonátů svědčí o tom, že skutečně ty špekáčky zaujaly. Alice, tak poprosím, kolik jste dělali těch testů špekáčků?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Testovali jsme 15 špekáčků, ale výrobce vám teďko z hlavy nepovím, protože on jeden výrobce dělal například třeba troje špekáčky pod různým označením a nejzajímavější tedy na tom je nebo nejpozoruhodnější, že jeden a tentýž výrobce, který dělá v různých provedeních ty špekáčky pro různé odběratele, také ty špekáčky má v různé kvalitě, což je šokující, protože výrobce by si měl držet nějaké své renomé a mít nějakou ustálenou recepturu, a ta představa je prostě teda zvláštní. Shodou okolností nám vyhrál špekáček v testu, můžu říct, paní Retková?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě, tak když ...

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Špekáček Billa Clever, bylo velice složité dohledat, kdo je výrobce, protože ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To tam není?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
To tam je zpravidla složitě, musí se to složitě dešifrovat, ale my jsme to podle kódů výrobce, který na masných výrobcích vždycky musí být, já bych připomněla posluchačům, že to je takový malý oválek, v kterém je napsáno číslo a nad tím je buď já tomu říkám SZPetka unijního státu, protože všechny státy v Unii mají kód, jímž jsou označeny, a to je něco jako SPZ, Česko má CZ, a podle toho CZ a čísla jsme dohledali, že to je vlastně, že by výrobce měly být Kostelecké uzeniny. A Kostelecké uzeniny tady pak mají ještě asi čtyři želízka v ohni a s různým pořadím. Takže jeden a tentýž výrobce, když chce, tak to umí a když nechce, tak ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A cena a kvalita, je to závislé ta kvalita na ceně?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Je. Je, pravdou je, že dobrý špekáček, má-li obsahovat maso, tak nám všechny ty špekáčky, které byly skutečně na těch předních místech, tak se prodávají 10 deka za 10 korun a více, protože pod tuto cenu, nebo já to řeknu takto kilogram těch špekáčků se nedá koupit levněji než je 100 korun a je to pochopitelné, protože, když si vezmeme, že kilo bůčku, což je to vlastně nejméně kvalitní maso, hodně tučné, dneska se prodává za 80 korun a teď si představte, že tam není, je tam také spousta práce, čili on ten špekáček nemůže být levný. Ale našli jsme tam i špekáčky, které byly za 74,90 kilo a ten byl poslední.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže skutečně ta ...

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ta cena na tom závisí. Za nízkou cenu pod stovku si prostě kilo kvalitních špekáčků koupit nemůžeme, protože to je technicky nemožné, nevyrobitelné.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, tady přišel zajímavý mail: "Mluvme k věci, kdo a proč mění normy?" No, tak já myslím, že asi uzenářská lobby pracuje a nedá se nic dělat, no.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Paní Retková, ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, dá se dělat, ale obtížně.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Nejzajímavější na tom je, že ty státní normy byly zrušené v polovině 90. let jednak proto, že se tedy rozpadlo Československo a vlastně tady nebyly žádné normy a bylo řečeno, že tady není už žádné centrální řízení, že výrobci mají svobodu, máme trh, je to pravda, mohou výrobci dělat si podle svého uvážení, pokud tedy ta potravina bude samozřejmě zdravotně nezávadná. A vykládalo se nám tehdy, možná, že si to také pamatujete, jak teď to bude konečně ta kvalita, když nebudou svázáni těmi direktivními předpisy, ale ono se ukázalo, že ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Opak je pravdou.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ano, dobře vymyšleno, špatně provedeno, takže se vlastně potom koncem 90. let zavedly vyhlášky potravinářské, které jsou jako méně, jsou měkčí, jenom usměrňují a říkají od - do a mělo by být a něco, ale ty vyhlášky jsou skutečně velmi měkké. Garantem za ně je ministerstvo zemědělství, které samozřejmě oslovuje potravináře a já si nedovedu představit nebo dovedu si představit, ale neviděla jsem to, jak to tam probíhá, když se dohadují o tom jak co tedy zpřísnit. Další pravdou je, že některé potraviny jsou také Bruselem ovlivňované, jejich složení, že oni mají buď přímo nařízení nebo směrnice jak to má vypadat. Jenomže, paní Retková, to se netýká takové malé středoevropské země jako je Česká republika, protože Unie, já tomu říkám doslova rajtuje, rajtuje na olivovém oleji, protože to je, tam je velký lobbing, a ten se u nás nevyrábí. Unie rajtuje na mořských rybách, to se nás zase netýká, jo, mají to tam zregulované jenom v těch oblastech, které vlastně tahle ta naše země vůbec neprodukuje, jsou to třeba citrusové plody.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, takže bohužel. Já myslím, že odkážeme na časopis dTest, protože tam je i nejen ten výsledek toho testu špekáčků, ale i zajímavý seznam Eček, které přijdou do špekáčků a nejen do špekáčků. A já doufám, že tenhle náš společný pláč dolehne na správná místa a že bude vyslyšen, alespoň malinké polínko jsme si přiložili do ohně. Děkuju moc Alici Olbrichové z časopisu dTest. Bylo to zajímavé povídání, díky, na slyšenou.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio