Nekupujte nezralé banány. Nikdy vám nedojdou

15. červenec 2014

V konzumaci ovoce a zeleniny pořád zaostáváme. Otázkou je, jaká je jejich kvalita na našem trhu. Nezralé ovoce a nahnilá zelenina je to, s čím se často setkáváme a co nás od nákupu odrazuje. O tom na Dvojce mluvila Jana Dostálová z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha.

Ovoce a zelenina patří k významným složkám naší výživy. Konzumujeme jí ale méně než se doporučuje. Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom konzumovali 400 až 600 gramů ovoce a zeleniny denně.

Zelenina prakticky neobsahuje jednoduché cukry, kterých konzumujeme nadbytek. Proto i v redukčních dietách se doporučuje zelenina a ne až tolik ovoce. Zelenina ve srovnání s ovocem obsahuje také daleko více tzv. ochranných látek, které chrání před civilizačními onemocněními, jako je diabetes, některá nádorová onemocnění a podobně.

Zelenina obsahuje i některé látky, které chrání před mikroorganismy. Je obecně známo, že česnek působí mikrobicidně. Stejně jako některé další cibuloviny. Takže proto více zeleniny než ovoce.

V posledním čísle časopisu Výživa a potraviny vyšel článek, který popisuje vývoj spotřeby ovoce a zeleniny během posledních 20 let. A co se týče ovoce, tak ta spotřeba stoupla v letošním roce ve srovnání s rokem 92 asi o 7 %.

Jsou tam ale sezónní výkyvy. Třeba předminulý rok to bylo o 14 %. Takže průměr je asi o 10 %, což není tolik. Ale změnila se skladba. Převažuje spotřeba plodů mírného pásma, to znamená hlavně jablka. Výrazně se zvýšila spotřeba jižního ovoce, asi o 40 %, a to hlavně díky nabídce.

Dotazy posluchačů

osoba

--------------------
Současně dovážené ovoce a zelenina není tak kvalitní jako bývala. Chtěl jsem říct, je v ní málo vitaminů, ovoce se dováží nedozráté, vypadají i sice hezky, ale bývá to mnohdy bez chuti. Co na to říká jako odborník, chemik?

osoba

--------------------
Dobrý den, tady Chlupáčová. Já mám prosím vás připomínku k tomu, že se mi zdá, že ta zelenina je špatně kontrolovaná, protože nakupuji v Kauflandu a jiných řetězcích a zelenina po týdnu uskladnění hnije, tak se mi zdá, že je v ní příliš mnoho dusíku. Jestli se to kontroluje a jak.

prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha

--------------------
Tak já docela s posluchači souhlasím. Samozřejmě objevují se na trhu výrobky, které nesplňují požadavky na takovou tu kvalitu, kterou máme, kterou si představujeme, že jo, tu výbornou chuť a podobně. Důvodů je řada. Takové asi hlavní důvody jsou, že ovoce a zelenina, které se k nám dovážejí z dalekých krajů, se sklízení před takzvanou fyziologickou nebo konzumní zralostí, já nebudu rozbírat teda ty pojmy, a už nikdy tyto plody nedozrají tak jako v zemi původu. Čili nejkvalitnější zelenina je v zemi původu. Já třeba osobně mám velice ráda cukrové melouny a tady si je nekupuji, protože rozhodně ta chuť není taková, protože ony jsou sklizeny dříve než by měly být. Takže to je jeden důvod. A třeba banány, ty se sklízely vždycky před dokončením té zralosti.

Existují takzvané dozrávárny banánů, které v řízené atmosféře za řízených dalších podmínek, teploty, ony dojdou, ale když tak se podívám po obchodech a dívám se na kvalitu banánů, tak také si je většinou nekoupím, protože ony z těch dozráváren je vyskladní vlastně nezralé. Je to důvod ekonomický, aby ušetřili. Čili když máte takový zelený banán, tak ten si nikdy nekupujte, protože on vám už nikdy nedojde.

A po týdnu, že ta zelenina třeba hnije. To je celkem jasné, protože taky zelenina nemá neomezenou životnost, no, a podmínky, v kterých se skladuje, nemusí být vždy optimální a co se týče té kontroly, tak kontrola ovoce a zeleniny patří Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která kontroluje. Samozřejmě nemůže zkontrolovat všechno, ale pokud máte nějaké konkrétní podněty, třeba chodíte do některého obchodu, kde teda setrvale mají špatnou zeleninu, tak je možno podat podnět na Státní zemědělskou inspekci, a ta všechny podněty od spotřebitelů musí přešetřit. Takže tato možnost je, buď teda na centrální, na hlavní inspektorát nebo na příslušné krajské inspektoráty podat podnět ke kontrole.

osoba
--------------------
Dobrý den. Chtěla jsem se jenom zeptat, zda je vhodnější, nemám problémy s nadváhou, ale zda je vhodnější konzumovat zeleninu syrovou a nebo částečně tepelně upravenou podle čínský medicíny by se nemělo jíst vlastně nic ani ovoce ani zelenina v syrovém stavu? Děkuju.

prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
No, tak víte, existuje v současné době řada alternativních směrů výživy, se kterými odborníci příliš nesouhlasí. A jeden z nich je teda konzumace takzvané syrové stavy. Tam jsou určitá rizika, jednak využitelnost živin není tak dobrá, řady živin, ne všech, tak dobrá jako v tom tepelně upraveném stavu, například já bych uvedla rajčata. Třeba takový významný antioxidant lykopen je daleko lépe využitelný z tepelně upravených rajčat než ze syrových.

Takže ono to má svá pro i proti ta tepelná úprava, ale zase tepelnou úpravou dochází k určitým ztrátám vitaminů, i když šetrně tepelně upravujeme, tak ty ztráty nejsou zas až tak výrazné. Ale pokud neupravujete, tak jednak ta využitelnost řady živin je menší, no, a pak se také vystavujete riziku mikrobiálního znečištění, mikrobiálně znečištěná ta zelenina, tomu se nedá vyhnout, a tou tepelnou úpravou se ty mikroorganismy zničí. Takže riziko různých jak my říkáme alimentárních onemocnění, to znamená infekčních onemocnění po požití potravin ze syrové zeleniny, ale obecně ze syrové stravy, to může být i maso a další živočišné produkty, je daleko větší než z té tepelně upravené. Takže já bych s tou syrovou stravou byla taková trochu opatrná.

Všeho s mírou, čili střídat, střídat zeleninu tepelně upravenou i neupravenou a řádně omýt jo, pokud ji konzumujete syrovou.

osoba
--------------------
No, dobrý den. Já se chci jenom zeptat, no, víte, já jsem si koupil včera banán a on byl zelenej normálně, tak já jsem si ho dal do krabičky, do ledničky a normálně víte co, za dva tejdny byl žlutej. Chápete to, to je zázrak, no, to je zázrak. Koupil jsem si trošku etylénu, pustil jsem to na něj a ono to zežloutlo, a ono to zežloutlo, takže co mi na to povíte?

prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Když jste tam měl ten etylén, to už jste tam vlastně měl tu řízenou atmosféru, ta v těch dozrávárnách banánů je, ale ta teplota byla trochu nízká, možná ten etylén to vykompenzoval, ale normálně banány se do chladničky dávat nemají, tam je takzvané poškození chladem, to už by bylo zase na delší přednášku, to se vyskytuje i u jiných druhů zeleniny, hlavně u těch jižních plodů. Takže to tam zafungoval ten etylén, jinak zelený banán v chladničce, jak mám zkušenosti, já už to teda tam nedávám, protože to vím, že to nedozraje, takže to ten etylén, no.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní profesorko, my jsme to už nakousli, co je v zelenině a v ovoci důležitého, tak důležitého, že bychom je měli jíst, a tím, bychom uzavřeli to naše dnešní setkání?

prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Tak, já bych asi začala tou zeleninou. Zelenina, ta obsahuje poměrně velké množství vody a poměrně malé množství těch energetických živin, to znamená sacharidů, bílkovin a i tuků. Takže proto se doporučuje v těch redukčních dietách. Ale je bohatým zdrojem vitaminů, celé škály vitaminů, minerálních látek, i když tam ta využitelnost ve srovnání s živočišnými zdroji je poněkud nižší, ale přesto slouží zelenina jako zdroj minerálních látek. Pak těch látek ochranných, o kterých jsem se zmiňovala v úvodu. A ještě jsem tady nezmínila vlákninu, které také patří mezi ochranné látky. To je nestravitelná složka naší výživy, ale ona se podílí na prevenci řady onemocnění a tady bych takový jako nejběžnější projev, který je, že vlastně působí preventivně proti zácpě. Takže vláknina je velice důležitá složka a je právě v té zelenině. A jenom velice rychle bych řekla, že ovoce obsahuje v podstatě tyto živiny, které jsem jmenovala, ale ve srovnání se zeleninou má poměrně velké množství cukrů, což si neuvědomujeme. Tam je asi 10% obsah cukru, ono to kolísá podle druhu ovoce, podle odrůdy, no, a těch cukrů bychom měli konzumovat méně, proto i v těch výživových doporučení se doporučuje více té zeleniny než ovoce a ten cukr jako není dobrý i pro zdravou populaci a natož třeba pro diabetiky, protože tam je i glukóza, třeba hrozny, že jo.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio