Přepis Poradny pro spotřebitele: "Výroba domácích lihovin v pálenicích" - 9.8.

10. srpen 2010

V Poradně pro spotřebitele jsme se věnovali výrobě domácích lihovin v pálenicích. Hostem byl Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Kromě audiozáznamu (Rádia na přání) a záznamu on-line chatu s posluchači, který proběhl po ukončení této poradny, nabízíme také needitovaný přepis poradny (uvnitř článku).



Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Blues pro tebe, Josef Zíma na vlnách Českého rozhlasu 2 Praha. Dnešní Poradna, já myslím, že se bude líbit mnohým, hlavně mužům. Nevím, jestli ženám, ale hlavně mužům. Naším dnešním hostem bude totiž děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie, profesor inženýr Karel Melzoch. Dobré odpoledne.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobrý den.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já jsem ještě neřekl, proč se to bude líbit. Ne, že by přišel náš host. Jistě by se ženám líbil naopak, ale téma pěstitelské pálení. Když to řeknu, budeme vyrábět kořalku doma. Viďte, pane profesore?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Doma ne, ale budeme ji vyrábět.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Budeme ji vyrábět. Dobře, pojďme pěkně, jak se říká, polopatě. Co to tedy je to pěstitelské pálení?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Pěstitelské pálení podle zákona, je to v podstatě zužitkování přebytků ovoce rozumným směrem.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Jak se krásně může říct výrobě kořalky. Říkám to tak, tak jakoby lidově. Je jednoduché prostě pálit "doma"? Může si každý udělat doma pálenici?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Do určité míry ano, ale ten finální krok už doma by dělat neměl, protože to je zakázané. To je dokonce trestný čin.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Takže vyrobit ten přístroj, jak se říká, destilační, si vyrobit mohu.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Nemůžete, už ani ten ne.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Už ani ten ne?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Protože to je taky trestný čin. Nesmíte ho vyrábět, nesmíte ho přechovávat. Všechno tohle to pokud děláte, tak by to mělo být oznámeno místně příslušnému finančnímu úřadu.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Kdo to tedy může dělat?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Můžou to dělat lidé, tam jsou dva druhy v podstatě provozování této živnosti. Buď je to ovocný lihovar, takzvaně na kšeft. Ta pálenka pak slouží k prodeji. Anebo je to právě pěstitelské pálení, kdy teda výrobek, pálenka, není zdrojem prodeje a je to služba pěstitelům. Od toho to slůvko pěstitelské pálení.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
To znamená, že přivezu na kárce švestky a odnáším si demižon.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
No, ono ještě mezi tou kárkou a demižonem musí něco bejt. Ty švestky když nasypete do toho kotle, tak z nich vyrobíte tak maximálně povidla, ale pálenku určitě ne. Takže tam je ta část, kterou příliš nevidíte, nebo není medializováno. To znamená, jak z těch švestek získat alkohol a ten posléze přepálit v té pálenici.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tak pro mě jako pro pěstitele švestek nebo jakéhokoliv dalšího ovoce je důležité to, že někde jsou ty pálenice, které jsou úředně povolené, řádně odvádějí daně. Mám tam záruku, že neoslepnu?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
To nemáte.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
To je výborné. Hlavně, že to stát zkontroluje tedy.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ne, hlavně, že si vybere své peníze, takhle.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Teď jsem to chtěl říct. Důležité je odvést ty daně. Asi to někdo kontroluje samozřejmě.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Kontroluje. To byl..., takhle...
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Možná ne ani vtip.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Nebyl to úplně vtip. Je to trošku, nedá se to zkontrolovat, protože jich je moc, těch pěstitelských pálenic. A je pravda to, že v Čechách je trošičku jiná tradice než v tradičních páleničářských oblastech Slovácko, Morava a podobně. Tam to funguje tak, že každý má nějaký sad, ovoce, sesbírá, patřičně se tomu věnuje, obhospodařuje to, prokvasí. A teprve s hotovým kvasem vyráží do pálenice. V Čechách tahle tradice není, protože tam je to mladší. Tam to spíš funguje tak, jak jste říkal vy. Na té kárce přivezu nějaké to ovoce a posléze si vyfasuji nějaké odpovídající množství pálenky. Samozřejmě mezi tím dovezením ovoce a získáním pálenky je nějaký časový interval, aby vše toto, o vše toto se mohla ta pálenice postarat. Takže to jsou takové dva zásadní rozdíly mezi českým a tím slováckým přístupem.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Za chvíli si řekneme praktické rady, z jakých surovin se dá pálenka vyrábět, a tak dále, a tak dále. A to s panem profesorem Karlem Melzochem. Je naším dnešním hostem v Poradně.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Až se ti jednou bude zdát, Jakub Smolík. Zajímavé je, nikdy nestál na té špici našich populárních zpěváků, ale už, troufnu si říct, několik téměř desítek let je stále populární a stále mu to dobře zpívá. Profesor inženýr Karel Melzoch je naším dnešním hostem. O pěstitelském pálení si povídáme. Pane profesore, když tedy vezeme ať už to ovoce, nebo ten mezičlánek...
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ten kvas.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
...ten kvas, tak jaké ovoce vůbec se dá pálit? Z kterého ovoce je nejlepší pálenka podle těch vašich zkušeností?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
No, určitě u nás nejtradičnější je slivovice, i když si myslím, že ona nepatří k těm pálenkám, které se vyrobí nejvíce. Možná, že ji překonává co do objemu jablkovice, případně jiné destiláty. Pálit se dá zkrátka z čehokoliv, v čem je zkvasitelný cukr.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Patrně asi není možné, když mám švestkovou alej, tam navozit metráky švestek a odvážet si cisternu alkoholu.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Tak možné to je...
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Ale zakázané.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ne, takhle. V režimu pěstitelského pálení, protože je daňově zvýhodněný, tam spotřební daň je zhruba polovina té běžné, takže tam je limit a je to limit 30 litrů absolutního alkoholu na rodinu za rok. Když si to přepočtete na běžnou pálenku, která odchází z těchto, nebo která je produkována v pěstitelských pálenicích, to je většinou 50procentní pálenka, tak je to slušných 60 litrů. A myslím si, že s tímto množstvím ta rodina ten rok vystačí.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
No, jak která, jak která.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
To je pravda a jak je velká, ještě záleží.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A jak je velká. Nikdy není dost samozřejmě. Je nějaký, nějaké ovoce, které se nedá použít?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Já myslím si, že není v podstatě. Možná, že bude vyžadovat nějaký specifický přístup k odstranění třeba siličnatých složek a podobně, sražení kyselosti a tak, ale v podstatě každé ovoce, které má nějaký zkvasitelný cukr, lze pro tenhle účel využít.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já jsem se chtěl zeptat na meloun, ale to je zelenina. Dá se ze zeleniny melounu udělat pálenka?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Já, takhle, já bych neřekl, že je meloun zelenina. Je?
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Je. To je plodová zelenina. To je něco jako okurka.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Opravdu? Tak nedá.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já jsem rád, že mohu pana profesora poučit.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Já meloun beru jako letní ovoce.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já taky, ale je to, to vím, to vím zase.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Tak v pěstitelském pálení se nedá vyrobit z ní destilát, protože to je skutečně jenom pro ovoce. V pěstitelském pálení třeba nesmíte použít k doslazení cukr, nedá se použít med a jiné suroviny.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A takhle, to je zákon, ale kdybych tam přivezl kárku melounů, uděláte mi z toho pálenku?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
To záleží na tý pálenici, ne na mně.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Ne, jestli to jde. Já teď chci teorii.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Takhle, jde to, vždyť je sladký.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Čili jde to. Taková melounovice třeba.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Technicky to jde, melounovice jde. Bude fádní. Nemá žádnou výraznou vůni, výrazné aroma.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Jestli je dotaz, tak poprosím posluchače. 221552525, jinak pan profesor bude na Internetu, na chatu bude odpovídat, praha.rozhlas.cz. Tam se ptejte na cokoliv. Já jenom, jak ještě poznáme kvalitní pálenku, že ta pálenice je dobrá?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
No, to si myslím, že takhle na první pohled určitě ne. Určitě něco budou říkat reference o té pálenici, protože jsou pálenice, kde mají nabito a mají program v podstatě až do nějakého května a pálí se tam dobré pálenky. A jsou pálenice, které budou mít horší renomé. Jinak destiláty z pěstitelského pálení dlouhou dobu nikoho nezajímaly, protože nešlo o potravinu.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tak, pane profesore, vemte si, prosím, sluchátka. Doufám, že jsou zapojená. Vypadá to, že ano. Já to vždycky zapomenu zkontrolovat předtím. Máme dotaz, prosím?
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Pane redaktore, já bych se chtěla zeptat. Já jsem našla slivovici, která je 22 roků stará. Prosím vás, dá se to ještě pít, nebo to je nebezpečný?
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tak děkuju. Pane profesore?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
No, to já si myslím, že 22letá slivovice je v nejlepší kondici. A pokud byla dobrá i předtím, neobsahovala třeba nějaké velké množství metanolu a tak, tak vřele doporučuji.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
No jo, ale jak to ta paní posluchačka pozná?
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
To já nevím, to po tom vypití až.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
To pozná, když se začne stmívat, tak ji neměla pít.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ne, ne, to není tak hrozný. Pokud pálíte z kvalitního ovoce z kvalitní suroviny, kde je přirozený vysoký obsah sacharidů a i proces vlastního pálení proběhne tak, jak má, tak to riziko vysoké koncentrace metanolu nehrozí. A to, že by se stmívalo, no, to už by musela bejt supernáhoda a superpech.
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tak prvně dejte, milá paní posluchačko, panáka sousedovi a co na to řekne, pak ji vypijte. No, já musím říct, závidím studentům Fakulty potravinářské a biochemické technologie, pane profesore, že nemají děkana sucharem.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Jak to?
Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
No, protože jste úžasný. Díky za tu vaši návštěvu. Profesor inženýr Karel Melzoch. Díky a poprosím k Internetu.
Karel MELZOCH, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Taky děkuju a na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.