Čokoládoví zajíčci nejsou vždy z čokolády. Rozhoduje barva? 3 tipy, jak nenaletět obchodníkům!

1. duben 2015

Děti (i obchodníci) je doslova milují. Místo čokolády můžete ale na Velikonce nebo Vánoce dostat nechutnou kakaovou „pochoutku“. Jenže přečtěte informace na pomačkaném staniolovém obalu... Jak poznat skutečnou čokoládu, poradí Olga Šlesingerová z časopisu dTest.

Spoléhejte především na osvědčené značky výrobců. Ti si totiž nedovolí nečokoládový výrobek vůbec uvést na trh. Jinak vám nezbude než studovat pomačkaný obal.


Je bílá čokoláda vůbec čokoláda? Je. Rozdíl mezi mléčnou nebo hořkou je pouze v barvě. Tu tvoří kakaová sušina. No a v té bílé ji nenajdeme vůbec. „Obsahuje ale kakaové máslo, kterého musí být minimálně 20 %. Pak mléčnou sušinu a mléčný tuk. Proto je bílá.“

Rada č. 1: název výrobku

Pokud jde opravdu o čokoládu, tak může být i v názvu výrobku. „U kakaových pochoutek to tak být nesmí,“ radí Olga Šlesingerová.

Rada č. 2: obsah kakaa

Pokuste se na obalu dopátrat procentního obsahu kakaa. „U cukrovinek, tedy kakaových pochoutek, je alarmující, pokud najdete velmi malý obsah, třeba jen 8 % kakaa,“ říká Šlesingerová.

Rada č. 3: tuk nebo cukr

Výrobek určitě nekupujte, pokud na prvních místech etikety najdete tuk nebo cukr. To čokoláda nikdy mít nemůže.

Je důvodem cena?

Proč to na nás výrobci pořád zkoušejí? Spíš to je dáno naším spotřebitelským chováním. Lidé totiž vybírají hlavně podle ceny. „A výrobci, ti samozřejmě chtějí vydělat. Vyrábějí tedy levněji a nahrazují kakaové máslo, které je přirozenou součástí kakaových bobů, levnějším rostlinným tukem.“

A co na to naše legislativa?

Naše zákony jasně říkají, jak má vypadat hořká, mléčná nebo bílá čokoláda. A taky, jak má být označena na výrobku. Proto ten, kdo vyrábí pouze kakaovou pochoutku, a vše napíše ve složení výrobku, je z obliga a zákony neporušuje.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio