DTest zjišťoval spokojenost lidí se změnou dodavatelů energií. Výsledky jsou alarmující

24. únor 2016

Od roku 2006 můžete sami změnit dodavatele elektřiny, od roku 2007 i plynu. Využíváte této možnosti? Podle právníka spotřebitelského časopisu dTest Lukáše Zeleného to sice děláte, ale spokojeni tedy zrovna nejste.

Výsledky podrobného výzkumu jsou opravdu nelichotivé. Až třetina domácností, které v posledních třech letech měnily dodavatele elektřiny, uzavřela novou smlouvu prostřednictvím velmi riskantního podomního prodeje.

„Obchodníci obcházejí dům od domu a snaží se narazit nejlépe na důvěřivého seniora. Ten pak na něj použije agresivní nekalé praktiky a nevýhodná, nejčastěji dlouhodobá smlouva je na světě,“ varuje Zelený.

Nespokojení stálí zákazníci?

Zbývající dvě třetiny respondentů o změně dodavatele ani neuvažují. Proč? Může za složitost přechodového aktu. „Lidé raději zůstávají u těch stávajících. To přesto, že ne vždy jsou s cenou a nabízenými službami spokojeni,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Nejvíc, až 29 % lidí uvedlo, že je navštívil podomní prodejce, se kterým uzavřeli smlouvu,“ říká Zelený. Další velká skupina (až 23 % respondentů) si nového dodavatele vyhledala sama. Internetové srovnávače využilo 20 % a 11 % aukce, které obvykle organizují obecní úřady.

Kdy dodavatele změnit?

Při rozhodování hraje důležitou roli spotřeba energií. Pokud by vám případná vypočítaná úspora vyšla „jen“ na 250 korun ročně, asi vás to podnikat nějaké další kroky odradí. Pokud ale žijete v domácnosti s větší spotřebou, kdy máte tepelné čerpadlo a vytápíte elektřinou celý dům, tak je vaše motivace ke změně určitě větší. Úspora totiž může dosáhnout klidně i tisíců korun ročně. A u plynu ještě víc.

Znáte své smlouvy?

Výsledky ale ukazují i na další bariéru, kterou je nízká informovanost. Celých pět procent lidí neví, kdo jim energie dodává. Taky až polovina těch, kteří mají smlouvu na dobu určitou, nic netuší o smluvních pokutách. „Pokud by se rozhodli smlouvu ukončit, vyjde jim to opravdu draho,“ dodává Zelený.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.