Jak správně zavařovat? A jde to i mikrovlnce?

15. červenec 2015

Letos to zatím vypadá, že bude velká úroda ovoce. Češi jsou národem zahrádkářů. Každý druhý z vás má chatu, chalupu nebo alespoň zahrádku. Pokud úrodu nezvládnete zkonzumovat, nezbývá než zavařovat.

Miroslav Čeřovský z VŠCHT Praha, jeho Ústavu konzervace potravin, ale ví i o dalších možnostech zpracování.

„Z části ovoce zkuste vyrobit šťávy. To je dnes módní záležitost a je na to spousta zařízení. Pak je tady další možnost v podobě různých ovocných pomazánek, džemů, sušení ovoce, výroba povidel,“ vyjmenovává. Asi nejšetrnější metodou, pokud si chcete zachovat aroma a chuť, je pak zmrazování.

Poškozené ovoce vyřaďte!

Když připravujete šťávy nebo džemy, tak vybírejte nejaromatičtější ovoce. Do kompotů pak méně zralé kusy. „Při sterilizaci se vám totiž pak nerozvaří,“ radí odborník. Zůstane tak tvrdé a má i lepší konzistenci.

Čtěte také

Do džemů a ovocných pomazánek ale určitě nepatří plody, které jsou napadené plísní nebo mají nějaká poškození. Ale nejde o tvarové deformity, to na závadu není. „Pokud se vám dostane do sklenice třeba mikrobiálně infikovaný kus, můžete zavařeninu vyhodit. Je totiž určitě zdravotně závadná,“ varuje.

Jaké želírovací prostředky mám vybrat?

Na trhu jich najdete desítky, jak tedy vybrat? Miroslav Čeřovský doporučuje vybírat podle množství cukru a ovoce, které vzájemně mísíte.


Želírovací prostředky & poměr ovoce a cukr
Základní, a nejpoužívanější, je poměr 1:1, tedy jeden díl cukru a jeden díl ovoce.
Vznikne vám tradiční marmeláda.

Jaké sklenice?

„Rozhodně preferuji skleněné obaly! A buď s Omnia, tedy měkčí hliníková víčka, anebo šroubovací Twist-off. Navíc sklenice můžete použít opakovaně.“

Dá se zavařovat v mikrovlnce?

Většina výrobců mikrovlnných trub nedoporučuje vkládat žádné kovové předměty. Ale možné to je.

„Nemám s tím osobně zkušenosti, ale pokud bych to zkoušel, tak leda k předehřátí ovoce ve sklenicích, před zavíčkováním. A pak krátce, už ve vodní lázni, víčka dotáhnul,“ přemýšlí nad touto možnosti Miroslav Čeřovský.


Pokud se snažíte omezovat cukry, pak zkuste pektiny. Jejich poměr je 2:1 (nebo 3:1), tedy smícháte větší podíl ovoce.
Dbejte ale pokynů výrobce konkrétního preparátu.

A co barviva?

Lidé často jedí očima. Pokud tedy máte pocit, že vaše zavařenina potřebuje dobarvit, tak určitě nepoužívejte barviva syntetická, Zkusit ale můžete přírodní typu sušené borůvky, sušená arónie, to je černý jeřáb a podobné barvící ovoce.

Připravte si je předem, do plátěného sáčku a vložte do nálevu. „Další možností je přidat jeden, dva, kusy sušeného ovoce do sklenice před sterilizací. Ale nečekejte zázraky. Přírodní barviva jsou totiž méně stálá.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Kompot (ilustrační foto)
autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.