Kupujete mleté maso? Dejte si velký pozor

4. únor 2015

Chcete si udělat karbanátky a nechce se vám koupené maso upravovat? Pokud sáhnete po mase mletém, tak si s největší pravděpodobností kupujete jen masný polotovar. Časopis dTest chtěl mleté maso testovat a narazil na pouze na jedno jediné, které odpovídá stávající legislativě.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, nevím jak moc máte v oblibě sekanou nebo mleté maso, ale já si občas ráda takový karbanátek nebo mleté maso dám. Tak pokud tedy mě honí mlsná, tak mám dvě možnosti, jak se dopracovat k cíli, buď si jdu koupit kus masa a doma umelu na mlýnku, anebo si koupím už vlastně ve vaničce semleté maso, a právě o tomhle tom semletém mase ve vaničce budu teď mluvit s redaktorkou časopisu dTest Olgou Šlesingrovou, dobrý den, pěkně vítám.

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Dobrý den, děkuji.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, co si vlastně kupujeme, když si koupíme takovou tu vaničku a v tom to mleté?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Tak, s největší pravděpodobností si kupujete masný polotovar, přestože jdete se záměrem koupit si čerstvé maso. Zjistili jsme to vlastně při průzkumu trhu, kdy jsme chtěli mleté maso otestovat a narazili jsme pouze na jedno jediné, které odpovídá stávající legislativě.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co v tom balíčku dalšího tedy může být, kromě toho mletého? Většinou to bývá mix, je to vepřové a hovězí.

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nebo už je označeno, že to je třeba hovězí extra.

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Ano,my jsme testovali 12 balení mixovaného vepřového a hovězího masa zabaleného ve vaničce. A vlastně vy jste se ptala na ten ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co si tam můžete dalšího koupit, jaké další látky?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Tak v podstatě záleží na vás jak hodně budete studovat etiketu. Takže vlastně rozdíl mezi tím opravdovým mletým masem a mletým masným polotovarem může bejt úplně minimální, ale také může bejt zásadní, protože stávající vyhláška definuje mletý masný polotovar hrozně široce, takže se do něj vejde spousta věcí.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, čili tam je sůl třeba.

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Ano, minimálně se liší mleté maso od mletého masného polotovaru tím, že obsahuje víc jak 1 % soli a když se podíváme na tu druhou hranici vlastně, tak tam může obsahovat třeba jen poloviční obsah masa a spoustu dalších přídavných například látek nebo dalších surovin.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jsou to látky, které zrovna nám neprospívají? Mohou to být takové?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Určitě by se dalo říct, že se to, že se ten masný polotovar bez nich dokáže obejít a že není nezbytně nutné je do sebe dostávat ty látky, jsou v nich obsaženy.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Třeba ingredience nebo další přídavné látky?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Tak, pokud je tma třeba sádlo nebo lůj, to by se nebo voda, tak to jsou látky, které určitě nikomu neuškodí, ale objevili jsme v nich například glukózový sirup, různé stabilizátory, antioxidanty, regulátory kyselosti nebo i přidané bílkoviny, což jsou vlastně věci, které tam jsou z toho důvodu, aby výslednou hmotu udržely pohromadě nebo ji zajistily dostatečnou trvanlivost.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A také, aby to nabylo, aby jsme měli co koupit a za co dát peníze určitě. Milí posluchači, jaké vy máte zkušenosti, když si jdete koupit mleté maso? 221552525 nebo 221552424, to jsou telefonní čísla, kam můžete směrovat své otázky, případně prostřednictvím mailu dopoledne@rozhlas.cz, ve studiu je redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingrová.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, na telefonu máme paní posluchačku, která by měla dotaz týkající se mletých mas. Dobrý den, zdravíme, vítáme. Dobrý den. Můžete se ptát, ano. Můžete se ptát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Já jsem spíš chtěla konstatovat, moje zkušenost s mletým masem, ono to už není vlastně mleté maso, jak jsem byla upozorněna ve většině obchodních domů se maso nemele, ale mělní a navíc tedy v jednom obchodním domě, nevím, jestli ho mohu jmenovat?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, zkuste to.

osoba
--------------------
Dobře, tak napřed jsem si moc chválila sekanou, která mi velice chutnala, v Bille, ale ta se časem změnila, že najednou jsem zírala, že nebylo na té etiketě napsáno, že třeba to maso je přisolované, ale bylo tam, že se míchá s olejem, že je to mnohem kvalitnější, i když jsem slyšela zase od vás v rozhlase další názory, že je to naprosto nevhodné. A další obchodní dům, který mě šokoval, byl Globus, kde bylo také, byla jsem upozorněna nemleté maso, mělněné maso a bylo solené a nikde nebyla poznámka, že je solené. A já jsem dopadla šíleně, já jsem pochopitelně přišla domů, řekla jsem si ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Měla jste to přesolené potom.

osoba
--------------------
Já jsem to osolila. A říkala jsem si to snad není možný, že solíte a neupozorníte vůbec. A další věc je, že pardon, ještě bych si dovolila, já jsem chtěla říct, já to řeším tak, že v řeznictví si vyberu maso, jaké já chci, protože si ho platím, tak si vyberu pěkné maso, ne nějaký cancour, kterej oni mi dají za plnou hodnotu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A necháte semlít, ano, ano. Tak, vezmeme ještě jeden telefonický dotaz, dobrý den. Zdravíme.

osoba
--------------------
Tady je Milan. Já bych měl takovýto dotaz. Proč bychom neměli vědět, kdo je ten šmejd, protože oni jsou už šmejdi i tady v těchto marketech a všude, kde prostě se tyto věci prodávají. Já se domnívám, že by bylo dobře tak, jak se sto stalo u benzinu, taky se nechtělo říkat, která benzinová pumpa ta či ona prodává a nakonec zvítězil zdravý rozum, aby lidé věděli od koho a kde mají kupovat.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, my určitě zveřejníme vítěze toho testu a ty hříšníky.

osoba
--------------------
A nejenom na internetu, ale veřejně, protože oni se nezmění. A pak je tady ještě jedna věc, která je velmi důležitá, a to je to, že u nás se neukazuje na to, že to je dobré nebo špatné. Můj kolega bývalý pracuje v tomto zařízení a on říká: "Kdybychom tam dali nižší cenu, což by i bylo třeba možný, nikdo to nebude kupovat." Všichni se dívají na to, že když je to dražší, bude to lepší, asi je to kvalitní.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bude to lepší, ano, ano. Rozumíme, rozumíme.

osoba
--------------------
Takže proč prostě, když se dělají testy tuhle tyto věci neobjasní?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Děkujeme mockrát. Tak, co tomu říká Olga Šlesingrová z časopisu dTest?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Tak, já bych možná, jestli můžu, začla tím druhým telefonátem. V případě masných polotovarů nemůžeme vůbec mluvit o tom, že je nějaký šmejd nebo není, protože žádný z nich nic neporušuje. To je.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty vyhlášky jsou natolik benevolentní, že vlastně do té šířky se vejdou všichni.

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Ano, přesně tak, všichni se vejdou a vlastně to, jestli vy si koupíte polotovar, který bude mít hodně masa nebo málo závisí jenom na vás a na tom, jak budete číst etiketu, jak budete studovat obal.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, a ty zkušenosti té paní, tak nutno studovat etiketu, to je asi základ to, co jste teď říkala?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Určitě, já jsem se ještě chtěla vrátit k tomu mělněnému masu. Mělněné maso vyhláška vůbec nezná, takže obchodníci často používají pouze jako obchodní název, ale který nic nevypovídá o tom, co ve vaničce najdete.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, můžete telefonovat i dál 221552525 nebo 2424 na konci, případně dopoledne@rozhlas.cz.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale my teď dopoledne ve Spotřebitelské poradně pátráme po stopách kvalitního mletého masa, s vámi, milí posluchači a s Olgou Šlesingrovou z časopisu dTest. Dobrý den, vítám paní posluchačku ve vysílání, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den. Tady je Eliška od Poděbrad. Já bych se ráda s vámi podělila o své zkušenosti. Žila jsem skoro 25 let v Německu a neškodilo by našim politikům i výrobcům masa, kdyby se podívali občas přes hranice, co se děje tam a co je dobrý a dávno vyzkoušený. Když jedeme s manželem, protože je Němec, domů k němu, tak první, co je za hranicemi, že si koupíme housku u dobrého řezníka, který buď má omezený počet housek připravený a nebo vám rád na počkání udělá housku, že ji rozřízne, dá na to takzvaný durynský mletý maso neboli durynomed, a na to cibulku a to je delikatesa. Na tom si pochutnáte.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, rozumíme, a teď se vás chci zeptat, máte nějaký konkrétní dotaz?

osoba
--------------------
Nemám žádný dotaz, chtěla bych jenom říci, že naši řezníci by měli ne ze zbytků dělat mleté maso, protože to je bílé, kdežto to maso, které se dá přímo jíst, kdy každý Čech se otočí a řekne fuj to bych nejedl, a oni to normálně jedí a nikde se nikomu nic nestane.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, rozumíme.

osoba
--------------------
Ale to je maso, to není tuk. U nás je to tuk většinou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme i za tuhle tu vaši zkušenost, díky. Tak a my bychom měli zveřejnit tedy vítěze toho testu časopisu dTest a ty hříšníky. Jak to vypadá, prosím, Olgo?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Tak celkem očekávaně se nejlépe umístilo opravdové, legislativně opravdové čerstvé mleté maso z Lidlu, který nese značku Čerstvá porce Mleté maso mix, který obstál velmi dobře jak, co se týče obsahu masa, tak i v senzorickém hodnocení, což spolu poměrně úzce souvisí.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Těsně za tím vlastně s minimální ztrátou se umístil Purland Mělněné maso Extra z Kauflandu, který měl také vysoký obsah masa a v senzorických zkouškách dobře obstál. A na chvostu potom máme vlastně dva hříšníky Albert výrobky mleté, Výrobek z mletého masa mix a Tesko Value Mletý masný polotovar míchaný.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co byste doporučila, jak bychom měli postupovat, abychom se nedočkali tady těch mas, které nejsou úplně dobré? Asi by měl ten impuls vzejít od nás od zákazníků?

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Určitě, já si myslím, že obviňovat jenom výrobce není úplně fér z toho, co nám nabízejí, protože kdyby to vlastně nikdo nekupoval, tak by takové produkty nevyráběli. Můžeme tomu zamezit tím, že budeme číst a budeme se zajímat o to, co jíme a co kupujeme.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nekupovat. Tak, nekupovat. Děkuju moc, Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest. Díky, na slyšenou.

Olga ŠLESINGROVÁ, redaktorka časopisu dTest
--------------------
Na slyšenou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A děkuju i vám, milí posluchači.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.