Malinový sirup bez špetky malin. I to tady koupíte
Sirup je z definice koncentrát vyrobený z ovocné nebo zeleninové šťávy. Ale taky může být jen ochucený aromaty. Časopis dTest se nestačil divit.
„V každém případě by sirup měl mít více než 50 % přírodních sladidel. Tedy cukru nebo glukózového sirupu vyrobeného z obilného škrobu,“ říká Olga Šlesingrová z časopisu dTest. Pokud koncentrát obsahuje umělá sladila, už to není ovocný sirup a nesmí to mít ani na etiketě.
Pozor na název
„Srovnávali jsme třeba sirupy označené jako Malina, Malinová chuť a podobně. To už opravdu sirupy nejsou,“ varuje Šlesingrová. Tentokrát ale dTest neprováděl klasický test v laboratoři. Nebyl by totiž prý průkazný. Malinové sirupy tak srovnávali čistě podle složení (a to i podle etiket).
Sirup jako od maminky
Hledali sirup s největším podílem ovoce. „Cíl byl najít výrobek, který by se alespoň mohl blížit tomu, jaký si vyrobíte doma sami. Tedy ve kterém bude cukr a maximálně kyselina citrónová.“ Co zjistili? Čím delší seznam ingrediencí na obalu, tím hůř.
Za ovoce zaplatíte
Třeba malinový sirup z Lidlu deklaruje 10% podíl ovocné složky, tu ale zastupují jablka. Maliny tam nejsou. Levné sirupy jako Jupí malina nebo Tesco Sirup (kolem 30 Kč) mají velice nízký obsah ovoce v poměru k další složkám. Naopak sirup Jyo (kolem 500 Kč) je hustý a obsahuje ovoce.
Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka