V Německu pod stejnou značkou opravdu seženete kvalitnější výrobky. Rozdíl je až u 30 % vzorků

Nakupujete raději v Německu? A víte, že opravdu dostanete kvalitnější výrobky? Ale to už asi sami dobře víte. Teď to potvrdil i test VŠCHT - Foto: Pavel Novák

Nakupujete raději v Německu? A víte, že opravdu dostanete kvalitnější výrobky? Ale to už asi sami dobře víte. Teď to potvrdil i test VŠCHTFoto: Pavel Novák

Dá se říct, že mají v Německu všechno lepší, případně kvalitnější? Bohužel ano. Káva má víc Arabiky, masové konzervy zas víc masa.

Test 24 různých výrobků (jogurty, tuk, sýr, salám, zmrzlinu, ryby...) stejných značek v Německu a u nás provedl Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemickotechnologické Praha. Chtěli vědět, jestli jsou výrobky skutečně stejné. „Už samotný výběr byl překvapivě těžký úkol,“ říká Jan Pivoňka z VŠCHT. 

Mikroskop i profi „ochutnávači“ 

To, co se zdánlivě zdá být stejné, totiž nemá úplně stejné složení. Do laboratorního testu byly vybrány ty ukazatele, „které nejsou legislativně vázané“. Vzorky ale prošly i senzorickou zkouškou, tedy jestli jsou spotřebitelé vůbec schopni rozeznat rozdíly a které preferují. 

 

Spotřebitelská poradna: kvalita potravin u nás a v Německu, host: Jan Pivoňka z VŠCHT Praha. Moderuje Marie Retková.

Vložit na svůj web

Trojúhelníková senzorická zkouška
Hodnotitel dostane tři vzorky, dva z nich jsou stejné, jeden odlišný. Hodnotitel má označit ten, který je odlišný. Celkové vyhodnocení pak probíhá na základě statistiky.

Senzorický test provádělo 30 odborníků na senzorickou analýzu. „Provedli jsme takzvanou trojúhelníkovou zkoušku.“ Obě zkoušky, laboratorní i senzorická, pak ukázaly, že až 30 % výrobků bylo opravdu odlišných. „Pár věcí nás opravdu překvapilo.“ 

A jak to dopadlo?  

Třeba u konzervy lančmítu (luncheon meat), v Německu prodávané jako Frühstücksfleisch, ani výrobce netajil, že složení je úplně odlišné. Zatímco německý výrobek obsahoval čistě vepřové maso, ten prodávaný u nás měl strojně oddělené maso. „Kvalitativní rozdíl je tak poměrně značný,“ hodnotí Pivoňka. 

Taky káva prodáváná v Německu má větší podíl Arabiky, než ta u nás. Ta naše má zase větší podíl Robusty, která je levnější. „Ale v Čechách máme raději kafe trochu kyselejší,“ upozorňuje na senzorické hodnocení Pivoňka. 

Kdo za to může? 

Velký vliv na to, co se u nás prodává, ale mají obchodníci. Ti naši tvrdí, že reagují jen na poptávku spotřebitelů. „Tento test chce vzbudit diskusi, jestli tady má volných trh opravdu rozhodovat, nebo ne.“ 

Srovnání se nakonec ale vůbec nezaměřovalo na cenu. „Je totiž poměrně složité hodnotit a porovnávat ceny na dvou různých trzích, navíc, když do toho vstupují různé slevové akce,“ vysvětluje Pivoňka. 

Vojenské konzervy, polní strava českých vojáků - Foto: Michal Malý

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou. 

Pořad: Poradna  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:05  |  Délka pořadu: 40 minut  
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace