ON-LINE ROZHOVOR: Spotřeba cereálních výrobků

18. únor 2015

Proč nemají všechny druhy chleba příznivý vliv na zdraví? Jaký má být správný podíl žita v mouce? Na otázky odpoví ve středu 18. února v 10:30 docent Josef Příhoda.

Spotřeba chleba v ČR stále klesá. Z hlediska zdravotního i výživového jde o nevýhodný efekt. Ne všechny druhy chleba mají příznivý vliv. Vhodný je větší podíl žita, ale ten v posledních desetiletích také klesal, ale v posledních letech se zastavil. Příznivěji se vyvíjí spotřeba těstovin hlavně zásluhou používání semoliny z pšenice durum.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.