Písmo na etiketě výrobku má mít alespoň 1,2 milimetru. Konečně tak snad půjde přečíst

18. březen 2015

Taky máte někdy pocit, že při nákupu v obchodě potřebujete lupu, nebo alespoň brýle na čtení? Pokud tedy chcete vědět, co výrobek vlastně obsahuje. Nové nařízení Evropské unie vám snad pomůže.

Platí od konce loňského roku a písmo na etiketách musí být velké alespoň 1,2 mm. Pokud je ale výrobek i obal malý, tak písmo musí mít nejméně 0,9 mm. Další povinností je zachovat kontrast mezi písmem a barvou obalu.

„Třeba černé písmo na tmavozeleném podkladě je téměř nečitelné. To už nově na výrobcích nenajdete. Respektive, neměli byste najít,“ říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

Podle průzkumů to ale zajímá jen čtvrtinu spotřebitelů. „Řada lidí si pak stěžuje na kvalitu potravin. Přitom, kdyby etikety sledovali, tak budou nakupovat úplně jinak.“

Co má na obale být a co ne?

Najdete tam údaje povinné, ale taky nepovinné. Při nákupu by se každý měl podívat alespoň na dva základní a povinné údaje: datum spotřeby a minimální trvanlivosti. Co le znamenají? Lidé si je totiž často pletou.

Datum spotřeby


Co má obsahovat etiketa výrobku? Datum spotřeby, datum minimální trvanlivosti, složení výrobku, ale jen u převažující složky, která navíc musí být uvedena v jeho názvu.

„Na výrobek po datu spotřeby by už člověk neměl v obchodě vůbec narazit. A pokud vám nějaký zůstal třeba v lednici, tak už ho opravdu nekonzumujte,“ říká Jana Dostálová.

Bohužel ale zákonodárci zatím nedořešili, kde má být datum spotřeby uvedeno. Často tak potkáte nakupující, kteří výrobkem kroutí a hledají a hledají. „Já osobně s tím mám problém taky a doufám, že si toho všimnou i tvůrci zákonů a připraví novelu, která by standardizovala i umístění tohoto důležitého údaje.“

Datum trvanlivosti

Datem minimální trvanlivosti jsou opatřeny hlavně potraviny trvanlivé, jako například luštěniny, cukr, mouka a podobně. Ty mohou být nabízeny v tržní síti i po tomto datu s tím, že prodejce zaručí zdravotní nezávadnost. Ostatně, podobně se je třeba chovat i k domácím zásobám potravin.

Čtěte také

Všichni ale víme, že většina potravin s datem minimální trvanlivosti, pokud tedy jsou skladovány za vhodných podmínek, vydrží daleko déle.

Složení potravin


Co to jsou Éčka? Všechny látky, které se přidávají do potravin. Musejí mít povolení od mezinárodní organizace EFSA, které určuje i množství v konkrétních potravinách. V mléku nebo máslu nesmějí být vůbec!

Spotřebitel by se měl ale zajímat i o další údaje na etiketě jako je třeba jeho složení. Jednak surovinové, které tam ale nenajdete celé, pouze procenta jednotlivých složek. „Třeba u ovocného jogurtu, který má v názvu ovoce, musíte najít i procentní složení tohoto ovoce. Tady tato složka má obvykle 16 až 18 %.“

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Chci se zeptat na obsah Eček. V rukou držím sladkokyselý salát a tam je Ečko 954. A někde jsem četla, že v Americe a v Británii se to nepoužívá, že to je rakovinotvorné.

Prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy
--------------------
Všechny látky, které se přidávají do potravin, a jsou označeny kódem E, musí být povoleny mezinárodní organizací, která se jmenuje EFSA. Jen tyto jsou schváleny, včetně povoleného množství, ve kterých potravinách se smějí používat. A existují potraviny, ve kterých se Ečka nesmí vůbec používat. To jsou potraviny základní spotřeby třeba mléko a máslo. No, a pak ještě mohou některá Ečka nepovolit k užití jednotlivé země. Takže je možné, že ve Spojených státech nějaké konkrétní Ečko povoleno není, u nás ale je.

osoba
--------------------
Ráda bych se zeptala, jak je to s expirací u výrobků z dovozu? Mám před sebou pleťové mléko a tam není žádné datum spotřeby uvedeno. Takže by mě zajímalo, proč nemají povinnost zahraniční firmy uvádět data? Děkuji vám.

Prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy
--------------------
Kosmetika není ošetřena zákonem o potravinách a tabákových výrobcích, ale platí pravidla jiná, a to už opravdu nevím. Ale na kelímku uvnitř výrobku bývá napsáno číslo, třeba 12, a to znamená spotřebovat do 12 měsíců.

osoba
--------------------
Jak zjistím, ze kterého státu EU výrobek je?

Prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy
--------------------
U některých výrobků najdete kód, třeba u vajec je kód země. Ale vždy to zjistit nejde. A je to v souladu se zákonem. Takže výrobce nepochybil, když uvádí vyrobeno v EU.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.