Přepis: Máslo, nebo rostlinný tuk? - 5. dubna

6. duben 2011

Hostem úterní poradny byla Jana Dostálová z VŠCHT Praha. Hovořila o rozdílech v pečení s máslem a rostlinnými tuky. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Pomaličku klepou na dveře. Je to období, kdy se hodně peče nebo se kupuje mazanec a další výrobky. A jaký je rozdíl v chuti a kvalitě výrobků, použít máslo, nebo použít rostlinný tuk? Je to jedno? Ptám se paní Prof. Ing. Jany Dostálové, CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické. Dobrý den.

Prof. Ing. Jana DOSTÁLOVÁ, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Dobrý den. Tak já, než odpovím na tuto otázku, tak já bych řekla takový asi dvě tři obecné věty. Příjem tuku v naší populaci je vysoký a vzhledem k tomu, že fyzický výdaj energie je poměrně malý a stále klesá, tak my bychom příjem tuku měli obecně omezit, protože tuky dodávají dvojnásobné množství energie než ostatní živiny. To znamená bílkoviny a cukry. A tak bych apelovala na to, abychom ty tučné potraviny konzumovali méně, i když většině lidí chutnají. Všichni víme ze zkušenosti, že tučný jogurt je příjemnější, i to tučné pečivo a to tučné cukroví většině lidí více chutná, ale měli bychom omezit.

moderátorka
--------------------
Čili byste se přimlouvala za to, když budeme péct mazanec, abysme použili třeba rostlinný olej?

Prof. Ing. Jana DOSTÁLOVÁ, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Tak ono nejdříve bych se vyjádřila k té kvantitě. Samozřejmě ty výrobky, které obsahují více tuku, nám budou více chutnat. Tak buď bychom se měli rozhodnout jich sníst méně a více si pochutnáme, nebo ten obsah tuku omezit, ale samozřejmě pak už ta chuť, vůně a i ta křehkost nebude taková jako u těch tučných výrobků. Čili je lépe vařit spíše podle těch klasických receptur a sníst toho méně.

moderátorka
--------------------
Já bych se taky za to přimlouvala, protože skutečně to máslo má chuť. To je málo platné. A když tam dáme nějaký ten rostlinný tuk, už to není ono.

Prof. Ing. Jana DOSTÁLOVÁ, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Jistě, máslo má nezaměnitelnou chuť a vůni, i když samozřejmě v té kvalitě másla jsou také velké rozdíly. Ale stále je z tohoto pohledu nenahraditelné. Takže tady jednoznačně vítězí máslo. Ale na druhé straně, když se na to podíváme z hlediska výživového, tak to máslo bohužel složení nemá již tak příznivé, jako mají ostatní tuky. Jednak to je asi obecně známo. Máslo obsahuje poměrně hodně cholesterolu a i když už v současné době se na ten cholesterol nedíváme tak negativně jako ještě před 10, 20 lety, tak přesto ten příjem specielně určité skupiny lidí, kteří jsou více ohroženi srdečními nemocemi, by měli příjem cholesterolu omezovat. A navíc máslo nemá příznivé složení takzvaných masných kyselin. To jsou hlavní složky, které tuky obecně tvoří. A máslo má jednak vysoké množství těch nasycených kyselin, které nejsou příznivé, a naopak málo nenasycených, které označujeme jako esenciální. To znamená nezbytné. Čili náš organismus je potřebuje pro stavbu různých životě důležitých látek. Takže to složení toho másla příliš příznivé není. A naopak ty rostlinné tuky obsahují vysoké množství těch esenciálních mastných kyselin a neobsahují cholesterol. Takže z hlediska výživového jednoznačně vítězí ty rostlinné tuky. Já bych jenom uvedla, že oni ty rostlinné tuky si získaly špatnou pověst kvůli takzvaným transmastným kyselinám. To se velice medializovalo, naše škola k tomu také přispěla. Ty působily negativně, ale v současné době rostlinné tuky, které jsou na trhu, již tyto transkyseliny ve většině případů, téměř ve 100% neobsahují. To jsou jenom některé výrobky spíš z dovozu, takové levné výrobky. Takže transkyselin už se v rostlinných tucích obávat nemusíme.

moderátorka
--------------------
Tak to jsou určitě dobré zprávy. Pokud se chcete, milí posluchači Českého rozhlasu dvojky, na cokoli zeptat paní profesorky Dostálové, můžete. Máte několik možností: jejakaje@rozhlas.cz, to, pokud se s námi chcete spojit prostřednictvím mailu. Nebo může poslat SMS R2_jejakaje_a text vaší zprávy na 9077704. Službu provozuje ATS Praha a jedna SMS stojí 4 koruny. Nebo můžete poslat dotaz na web dvojka.rozhlas.cz. A paní profesorka, až skončíme vaše dotazy, na chatu zodpoví. Anebo můžete i zatelefonovat 221552598 nebo 221552599.

moderátorka
--------------------
S paní inženýrkou Dostálovou povídáme o tom, vlastně pečeme mazance a říkáme si, jestli použít máslo, anebo zda použít rostlinný tuk. A co je zdravější a také chutnější.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.