Šunka standard, výběrová a nejvyšší kvality. Co to znamená? A kterou z nich si vypijete?

18. listopad 2015

Už téměř rok u nás platí nové nařízení Evropské unie, které mělo zlepšit orientaci spotřebitelů při nákupu potravin. Nově se taky musejí na jídelních lístcích restaurací uvádět alergeny, ze kterých je jídlo složené. Jste s novinkami spokojeni?

Podle Jany Dostálové z VŠCHT Praha opatření přispěla hlavně k lepší orientaci nakupujících. „Ale nedá se hovořit o zlepšení kvality potravin na trhu. Ta je stále velice různá.“ Jediným vodítkem je pro spotřebitele složení potravin. Na etiketě výrobku se surovinové složení uvádí v sestupném pořadí.


Bílkoviny slouží organismu pro výstavbu a obnovu. Nejsou ale významným zdrojem energie.
Tuky mají pozitivní vliv na chuť a vůni, zvyšují i příjemnost při žvýkání a polykání. Mají ale mnohonásobnou energetickou hodnotu. Nenasycené mastné kyseliny jsou navíc zdraví škodlivé.

(Ne)viditelná procenta

„To znamená, že surovina, která je ve výrobku v největším množství, je na prvním místě.“ Na obalu ale nenajdete konkrétní procenta. Můžete jen do určité míry odhadnout, jak to surovinové složení vypadá. U paštiky by to třeba mělo vypadat: (1.) játra, (2.) vepřové maso, (3.) sádlo, (4.) voda.

Jak poznat játrovku

„Ale když je na prvním místě kůže nebo voda, tak je ta paštika méně kvalitní,“ radí Dostálová. Přesná procenta totiž musí být uvedena jen u těch výrobků, kde je ta konkrétní surovina i v jejich názvu.

Jogurt vs. maso

„Ovocný jogurt tak musí mít ve složení procento ovoce zvýrazněné. Dále se na obalu dozvíte, že je tam třeba cukr, další podíl ovoce a podobně.“ U masa je to trochu jinak. Existují tři jakostní skupiny: šunka standard, výběrová a nejvyšší jakosti. Liší se v obsahu tzv. svalových bílkovin.

Vodová šunka

Šunka standard jich má 10 %, šunka nejvyšší kvality 16 %. Přitom svalovina má zhruba 20 % bílkovin. „Záleží totiž na obsahu tuku. Čím víc tuku, tím míň svaloviny.“ Šunka standard je tedy hodně naředěná vodou.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio