Test kakaa. Je holandské kakao opravdu kvalitnější?

11. listopad 2015

Z vybraných 18 vzorků neslazených kakaových prášků měla drtivá většina nedostatky v označování na obalu. Jeden takový přípravek dokonce spotřebitele šidí, protože obsahuje málo kakaa.

„Vybírali jsme kakaa jak holandská, tak kakaa bez tohoto označení. Vybírali jsme kakaa s nízkým obsahem tuku i řekněme se standardním obsahem tuku. Zařadili jsme do testu taky fairtrade kakao a bio kakao,“ popisuje Olga Šlesingrová z časopisu dTest.

Test zjišťoval obsah čistého kakaa, obsah tuku, obsah jiného než kakaového másla. Ze vzorků byl připravený také nápoj, který se později testoval senzoricky. Tam všechna kakaa dopadla dobře. „Problém byl u 10 výrobků s deklarací na obalu. Šlo o kakaa tzv. holandská.“


Holandská metoda
Kakao se alkalizuje. Přidávají se do něj regulátory kyselosti v podobě uhličitanu sodného nebo draselného. Přírodní kakao tak ztrácí svoji kyselost, zvyšuje se jeho PH a zároveň tmavne. Nejde vůbec o kvalitu.

Holandské kakao nepoznáte

Kakao holandské (tj. vyrobené holandskou metodou) z běžného kakaa činí regulátory kyselosti. Právě ale přítomnost těchto regulátorů nebyla u 10 „holandských“ výrobků uvedena. Označení holandské kakao je ale jen obchodní název. Česká legislativa ho nijak nevymezuje.

„Ani jako laik ho nepoznáte,“ myslí si Šlesingerová. „V podstatě nemáte šanci kvalitu v obchodě nějak poznat. Ale zase máte taky velmi malou šanci, že narazíte na kakao, které by nějakým způsobem nesplňovalo to, co byste od něj očekávala.“ Testy tedy dopadly dobře. Až na jeden výrobek.


Zdraví prospěšné látky v kakau
Kakao obsahuje antioxidanty v podobě polyfenolů. To jsou látky, které jsou známé pro své antioxidativní účinky. Některé z nich dokonce mohou být kardioprotektivní, mohou působit příznivě na srdce. Víc dioxidantů je v kakaech přírodních než holandských.

Hříšník

Časopis dTest nechal totiž laboratorně spočítat, kolik čistého kakaa výrobky obsahují. To se vypočítává na základě dílčích měření látek, které kakao obsahuje. „U kakaa Carla na pečení jsme objevili, že i při zohlednění velké nejistoty měření a při započítání regulátorů kyselosti, které navíc neuváděl, se na tu 100 % požadovanou hranici nedostalo.“

Čtěte také

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Martina z Prahy. Mám takový dotaz, co znamená, že kakaový prášek obsahuje některý 10 %, některý 20 % kakaového másla nebo kakaového tuku nebo tak nějak je to na tý krabičce napsáno. Jestli to má vliv na kvalitu třeba při pečení nebo, jako co to udává, ty procenta?

Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Kakao, když se vyrábí, tak se nejdřív z něj z kakaových bobů vytvoří taková kaše, říká se jí kakaová hmota, která je vlastně výliskem s různým obsahem tuku. Podle tuho, jak tučnou kakaovou hmotu nameleme, tak tučné kakao získáme. Česká legislativa rozlišuje kakao standardní kakao, nebo kakaový prášek a kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Rozdíl mezi nimi je ten, že kakaový prášek se sníženým obsahem tuku musí obsahovat méně než 20 % kakaového másla. Co se týká vlivu na pečení, to jsme netestovali, takže o tomhle se neodvažuju vlastně vůbec nic říct. Co však říci můžu je to, že kakaové máslo je poměrně drahá surovina, která se používá v potravinářství například při výrobě čokolády, ale používá se také ve farmaceutickém průmyslu nebo v kosmetickém průmyslu, a tak je možné, že někteří výrobci mohou mít snahu jím neplýtvat a nebo ho prostě nepoužívat nebo používat ho méně, asi tak. Takže s tím kakaovým máslem, my jsme ta kakaa hodnotili v tom smyslu, že čím více kakaového másla obsahovala, tím jsme jej hodnotili lépe.

Tereza STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Dotaz posluchačky po e-mailu, ptá se na sledování kakaa. Je pravda, že kakao obsahuje tuk, ona ho uchovává v ledničce, jestli je to nutné?

Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Zajímavý dotaz. Jednou ze zkoušek v našem testu bylo také to, jestli kakao obsahuje i jiný tuk než kakaové máslo. Dopadlo to dobře. My máme rádi dobré zprávy. Žádné z kakaa, které jsme testovali, neobsahuje jiný tuk než kakaové máslo. A kakaové máslo teď si úplně nejsem jista, jeho technologickými kvalitami nebo jeho vlastnostmi, ale myslím si, že při běžných podmínkách v chladu a v suchu nebo minimálně v suchu není potřeba mít obavu zvlášť, když budeme se držet v mezích minimální trvanlivosti.

osoba
--------------------
Dobrý den, posluchačka Milada z Krkonoš. Mám před sebou krabičku, na níž je napsáno jednak obsah kakaového másla minimálně 10 %, tak to by mě zajímalo, zdali toto je v pořádku? Vyrobeno ze suroviny dovezené z Holandska. A pak jako emulgátor použit sojový lecitin. Tak, co na to z pohledu kvality, bych prosila vědět. Děkuju pěkně a zdravím.

Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Lecitin se přidává do kakaa kvůli lepší rozpustnosti. Co se týče 10% obsahu tuku, možná, že výrobce má takový záměr, když tam uvádí tak nízký podíl tuku, že jakoby působí zdravěji to kakao, ale v podstatě platí, že prostě čím více toho kakaového másla má, čím více té dražší suroviny, té hodnotné suroviny to kakao má, tak tím je určitě hodnotnější a kvalitnější. Otázka potom je, jestli v tom použití je to poznat. Kakaové máslo asi nebude to, po čem budeme tloustnout.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.