Test tuků na pečení a smažení

20. listopad 2013

Navštívil nás Václav Beneš ze spotřebitelského časopisu dTest. Tématem poradny byly jedlé nejedlé tuky.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesně v 10 hodin a 8 minut vás zvu k dalšímu dopolednímu vysílání Českého rozhlasu 2. Ještě jsem dneska nestačila popřát vše nejlepší k svátku všem Alžbětám, Alžbětkám, Betinkám, Bětkám a nebo také jak říkám své vnučce Betýskům, tak hezky si ten dnešní den užijte, nejlépe s Dvojkou Českého rozhlasu. My teď vstupujeme do Spotřebitelské poradny, a protože se blíží Vánoce a hospodyňky čeká pečení, tak budeme mluvit o jedlých a nejedlých tucích. Zdravím pana Václava Beneše z časopisu dTest. Dobrý den, slyšíme se?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezké dopoledne, slyšíme se.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezké dopoledne. Pane Beneši, tak jaké tuky použít, když nechceme ty živočišné, tedy máslo?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Vy jste zmínila jedlé, nejedlé tuky, ony samozřejmě všechny, které jsme testovali, byly jedlé tedy oficiálně. Ovšem my jsme to potom nazvali jedlé - nejedlé, protože ty výsledky ukázaly, že některé z těch tuků nejsou skutečně tak zdravé, jak bychom očekávali především od rostlinných tuků, které spousta lidí používá právě jako alternativu vůči máslu v domnění, že jsou zdravější, ale o no to tak nemusí být. Když to vezmu podle čísel, tak 8 z 24 testovaných výrobků by se vůbec nesmělo prodávat v zemích jako je Rakousko nebo Dánsko vzhledem k vysokému obsahu zdraví škodlivých látek. Takže nejen pro pečení, ale i pro smažení nebo studenou kuchyni je třeba velmi bedlivě vybírat, ale ten výběr nám výrobci vůbec neusnadňují.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, tak když nechceme použít ty živočišné tuky, aby se nám cholesterol nedostal do těla, tak máme skutečně velmi těžkou situaci, a o té těžké situaci budu s panemVáclavem Benešem z časopisu dTest a s vámi, milí posluchači, mluvit i po písničce a vy se můžete ptát pane Beneše, můžete poslat mail na jejakaje@rozhlas.cz, můžete poslat SMSku R2 JEJAKAJE a text na 9077704 a můžete telefonovat 221552525 a 221552424, mluvíme o tucích, o rostlinných tucích o jedlých a nejedlých rostlinných tucích.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu mluvíme s panem Václavem Benešem z časopisu dTest o jedlých či nejedlých tucích ve Spotřebitelské poradně a mluvíme také s vámi, milí posluchači a na čísle 221552525 i 2424 na konci už čekají posluchači. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Anna ze Vsetína, nevím, jestli mám správný dotaz, ale chtěla bych se zeptat, manžel má rád řízky, jo, a na jakém oleji bych mu udělala nejzdravější řízek, na řepkovém, na olivovém nebo na sádle, mohl by mně poradit? Děkuju.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme. My budeme mluvit také o rostlinných tucích stoprocentních na smažení, tak možná se zeptám pane Beneše, dobrý den ještě jednou. Pane Beneši, ano.

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Co se týče řízků a smažení vůbec, tak je třeba říci, že samozřejmě tam to spojení se slovem zdraví, je vždycky ošidné, takže bychom se měli snažit tak, aby to bylo relativně co nejméně nezdravé a na to, jak ukázal test, nejsou vhodné všechny ty stoprocentní tuky, tedy my jsme v tomto testu testovali pouze ty ztužené. Nicméně obecná rada je ta, že obecně jsou lepší tuky, které jsou rafinované, to znamená ne ty úplně čerstvé jako je třeba extra panenský olivový olej, protože ty jsou sice velmi zdravé, ony obsahují relativně velké množství nenasycených mastných kyselin, ovšem tyhle látky mají tu nevýhodu, že se právě při té vysoké teplotě při smažení rozkládají a z těch zdravých látek vznikají naopak látky velmi nezdravé. Takže na smažení jsou vhodné třeba ztužené palmové tuky jako test ukázal, že to může být třeba tuk Planta nebo tuk Penny, které ukázaly dobré vlastnosti právě pro smažení, ale naopak ty oleje, které nejsou rafinované, příliš vhodné pro smažení nejsou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme ještě jeden dotaz telefonický. Dobrý den, vítáme, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den. Prosím vás pěkně, já bych se chtěla zeptat, já používám tuk Hera, potom Zlatou Hanou a teď jsem ještě zjistila, že je jeden tuk na pečení a je, prodává se v Penny, jsou vhodné na cukroví tyto tuky?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme, ztlumte si rádio nebo lépe řečeno poslouchejte nás i dál a vezmeme ještě jeden dotaz. Čili Hera, Planta, Zlatá Haná byly dotazy. A vy se můžete ptát, kdo právě teď voláte. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Dostálová z Prahy. Heleďte, já taky tu Zlatou Hanou, já to používám i na mazání místo másla na chleba třeba, tak se chci zeptat, no.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, pan Beneš určitě nám pomůže se v tom vyznat, děkujeme.

osoba
--------------------
Děkuju pěkně, na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou. Tak ještě jeden dotaz tady máme, aby posluchači nečekali. Dobrý den, vítáme ve vysílání. Tak ne, ne, čili pane Beneši, Hera, Planta, Zlatá Haná?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Takže o Plantě už jsme hovořili, to byl ten stoprocentní tuk na smažení, ten v podstatě dopadl jako jeden z nejlepších právě z hlediska obsahu transmastných kyselin, což jsou ty nežádoucí složky tuků, o kterých jsme vlastně ještě nehovořili, ale to je to, co je na těch tucích nejvíc špatně, tak ta Planta jich obsahovala relativně málo. Hera na pečení dopadla také poměrně dobře jak z hlediska tedy obsahu těch transmastných kyselin, tak z hlediska vhodnosti na pečení. Velmi podobně je na tom zmíněný Rostlinný tuk na pečení z Penny. Co se týče Zlaté Hané, tak to je jeden ze směsných margarínů, to znamená kromě rostlinného tuku obsahuje i mléčnou složku, a to do 15 % a Zlatá Haná, té jsme udělili známku nedostatečně právě kvůli relativně vysokému obsahu transmastných kyselin a také kvůli vyššímu obsahu škodlivých esterů 3-MCPD, což jsou procesní kontaminanty, tedy látky, které vznikají při méně kvalitním ztužování tuků.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ještě máme telefonát. Dobrý den, vítejte.

osoba
--------------------
Dobrý den, já bych se chtěla zeptat na Floru, ne na pečení, ale na mazání.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Flora, děkuji, ano. Pane Beneši, co Flora?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Bohužel musím posluchačku zklamat, my jsme do toho testu zařadili právě s ohledem na to, že budou Vánoce, pouze tuky, které se primárně používají na pečení a na smažení a na margaríny jako takové, tedy ne tuky, které se primárně používají pro studenou kuchyni, tedy pro mazání na chleba a podobně. Tak na to se chystáme někdy příště.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, dobrý den, vítáme, můžete se ptát také vy. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Vysočiny. Můžu se zeptat na tuk Rama? Normální ta klasická Rama, jak je vhodná?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme.

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Na to bych zopakoval předchozí odpověď, je to tuk, který v tom našem průzkumu vyšel jako primárně ten pro studenou kuchyni, a ty už by se nám do testu nevešly.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, takže posluchačka musí počkat někdy příště. A ještě dotaz, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, já bych se chtěla pana Beneše zeptat jakým nebo čím by se mohl mazat chleba, když to máslo je 40 korun a vejš, takže si to každá rodina nemůže dovolit. Tak jako kdyby nám poradil, čím bychom si teda mohli namazat ten chleba, protože já taky používám tu Zlatou Hanu, to je ještě taková jako nejdostupnější cena na mazání, no.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, díky. A vezmeme ještě jeden dotaz. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Paní Retková, já bych se chtěla zeptat na Stellu, o té nebylo nikdy moc mluvení a mně se nesmírně osvědčila. řekla bych, že je to pravá sestra másla. Děkuju vám.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, už se ptám pana Beneše. Pane Beneši, co Stella?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Stella je dobrý typ, protože je to tedy tuk na pečení, podobně jako Hera, tedy má kolem těch 70 % tuku, takže je to taková ta rostlinná náhrada másla právě na pečení a Stella dopadla v tom našem testu celkově nejlépe, získala hodnocení 65 %. Takže je vhodná pro tedy kuchyňskou přípravu a má relativně nízké podíly právě těch látek, které v těch ostatních tucích byly ve velkém množství. Takže Stellu lze určitě doporučit.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, ještě jeden dotaz a pak se dostaneme k tomu, čím mazat chleba. Dobrý den, vítáme.

osoba
--------------------
Dobrý den, Naďa, Praha. Chtěla bych se zeptat na Omegu, je dobrá na smažení nebo je lepší vzít sádlo?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vzala jste mi dotaz z úst, protože právě přišel takový mailový dotaz. Takže, pane Beneši, co Omega?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Omega bohužel opět patří k těm tukům, které nebyly z nejkvalitnějších právě z hlediska obsahu transmastných kyselin, tedy těch látek, které jak už jsem zmínil jsou zakázané například v Dánsku nebo ve Švýcarsku, takže se opět vrátíme k té zmíněné Plantě, což je příklad toho, že ty ztužené tuky mohou být vyrobeny tak, aby byly relativně zdravější. Sádlo samozřejmě obsahuje relativně vysoký podíl cholesterolu. U těch rostlinných tuků je to zase kompenzováno vysokým podílem nasycených mastných kyselin. Takže ony mohou být relativně stejně nezdravé. Výhodou sádla je samozřejmě tepelná stabilita, to, že se nepřepaluje. Takže rozhodně bych sádlo nezatracoval, nicméně pokud chcete rostlinnou alternativu, tak bych sáhl jinam než po Omeze.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě máme telefonát a nesmíme zapomenout namazat ten chleba máslem, tedy Zlatou Hanou nebo čím? Takže dobrý den, ještě vezmeme telefonát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka z Mladé Boleslavi. Prosím vás pěkně, já jsem se chtěla zeptat na tuk Ceres.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju. Také tak zní jede mailový dotaz. Čili Ceres?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ceres je opět jeden z těch, které získaly známku nedostatečně. Ono mezi těmi stoprocentními to byly pouze tři, které získaly lepší známku než nedostatečně. Takže tam ten výběr je poměrně omezený, a ten test nebo ty výsledky jsou zklamáním právě v tom ohledu, že se ukázalo, že výrobci skutečně české spotřebitele nešetří v tom smyslu, že by jim nabízeli něco, co by jim v jiných zemích nabízet mohli nebo přímo museli právě z hlediska kvality.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, čím si tedy namazat chleba, když ne máslem?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Tam se ukázalo, když jsme dělali náš průzkum trhu, že ta situace je poměrně složitá a lze poměrně snadno skočit výrobcům na špek, protože to, co je důležité, nebo co je třeba sledovat, je obsah tuku. Ono se prodává spousta margarínů se sníženým obsahem tuku, které mají třeba 50 nebo 60 % tuku, což když to přeložíme znamená, že ten zbytek je voda. Takže vy za zdánlivě relativně nízkou cenu si kupujete 40 % vody, která samozřejmě chuťově také není nic moc o proti tomu máslu. Takže když to potom přepočítáte právě na to máslo, tak ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak levněji vyjde máslo.

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
... tak levněji v některých případech vyjde máslo. Jeho výhodou je samozřejmě to, že neobsahuje ty škodlivé transmastné kyseliny, respektive obsahuje, ale malé množství, a takové, s kterými si tělo poradí. Takže ono zdaleka nemusí platit, že to, co je levnější, je levnější ve skutečnosti.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Tak ještě než zveřejníme ty vítěze stoprocentních tuků, tuků na pečení a směsných tuků, tak tady posluchačka Helena a není sama, se ptá mailem, je to tak, že 8 druhů rostlinných tuků ze 24 by se v Rakousku na trh nedostalo? Ptám se, jak je možné, že jsou na našich pultech? Jak je to ošetřeno v Rakousku, jak u nás? Je to donebevolající.

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Naprosto souhlasím s posluchačkou, je to donebevolající, protože v Rakousku nebo například v Dánsku jsou právě ty transmastné kyseliny zakázané už od roku 2003, což už je poměrně dlouho.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, 10 let, ano.

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Není to žádná novinka. My jsme upřímně řečeno tak strašné výsledky nečekali. U nás samozřejmě se s tím nikdo nezabývá a my jsme se tedy rozhodli, že se teď budeme snažit o to, aby se o tom co nejvíc hovořilo a aby ideálně to dopadlo tak, že se přijme legislativa na národní úrovni, která zakáže právě používání transmastných kyselin, protože to skutečně je něco, bez čeho bychom se mohli obejít. A evropská legislativa zároveň žádnou regulaci v tomto ohledu nenařizuje.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pak se divíme, že u nás je nejvyšší výskyt kolorektálního karcinomu a podobných onemocnění, je to tak. Ono, jak jsem pochopila, tak na těch výrobcích nemusí být uvedená, uvedeny některé údaje, některé kritéria.

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ono to nemusí být uvedeno prakticky nic, stačí, když výrobce napíše, že je to z rostlinného tuku. Vy se nedozvíte nebo nemusíte se dozvědět jaký to byl rostlinný tuk, respektive jaké to byly tuky a oleje, kolik je tam těch transmastných kyselin a vy jste zmínila ty zdravotní dopady, a je to skutečně tak, že ty umělé transmastné kyseliny zvyšují například riziko vzniku infarktu až o 25 % a takže po tomto srovnání právě s tím sádlem s vysokým obsahem cholesterolu, je naprosto namístě a je zcela legitimní se ptát, jestli rostlinné tuky v té kvalitě, v jaké se prodávají, si skutečně zaslouží to přízvisko, že jsou zdravější než živočišné.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Pane Beneši, prosím už jenom telegraficky vítěze testů v jednotlivých kategoriích?

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ony už víceméně padly, respektive byly zmíněny, nejlepším tukem na pečení byla Stella extra, která v podstatě jediná z celého testu získala hodnocení dobře. Nejlepším stoprocentním tukem na smažení, tedy z těch ztužených, byl Penny rostlinný tuk stoprocentní a stoprocentní tuk na smažení Planta.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a z těch směsných tuků?

Václav BENEŠ, časopisudTest
--------------------
Z těch směsných tuků žádný nezískal hodnocení dobře, nejlepší byl s hodnocením uspokojivě, které je Créme Bonjour, což je směsný tuk na mazání i na pečení.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I špatné informace jsou informace nebo informace negativní jsou informace, ze kterých můžeme vycházet. Děkuju moc za dnešní zajímavé povídání panu Václavu Benešovi z časopisu dTest. Díky, na slyšenou.

Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Rádo se stalo, hezký den.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezký den.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka