V kávě najdeme pramálo chuti

Správně připravené espresso - Foto: Standa Soukup

Správně připravené espressoFoto: Standa Soukup

O testech káv jsme hovořili v úterní spotřebitelské poradně. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu právě začíná Spotřebitelská poradna, hostem je Václav Beneš z časopisu dTest. Dobrý den.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezké dopoledne.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Naším tématem je dnes test kávy a zkusili bychom si třeba tak odhadnout kolik lidí má teď před sebou hrníček s kávou? To se asi těžko dá, ale Češi jsou pijáci kávy, bych řekla, co myslíte?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Češi jsou relativně pijáci kávy, mnohem více kávy na hlavu se vypije ve Skandinávii, ti vedou celosvětové statistiky a my jsme shodou okolností právě v tom našem testu káv měli i kávy pro naše kolegy z Dánska a ze Švédska, takže jsme měli možnost porovnat kvalitu kávy u nás a v zemích, kde skutečně ta káva je něco bez čeho se vůbec nedá žít.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte si nebo máte informace o tom, jak je to s tím turkem českým, jestli stále ještě ho hodně lidí připravuje, nebo už ustoupili od turecké kávy v uvozovkách, protože ta turecká káva ve skutečnosti vypadá úplně jinak.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Nevím, co přesně nebo jakou kávu vyrábí spotřebitelé z toho, co kupují, tedy z té pražené mleté kávy, kterou jsme testovali, ale je pravdou, že stále je to ta hlavní část nabídky, když pomineme instantní kávy. A z téhle kávy můžete samozřejmě udělat instantní kávu, pardon, můžete udělat tureckou kávu, můžete udělat překapávanou, ale můžete z ní udělat i presso. Výrobci zpravidla tu káva deklarují, jako že je na toho klasického turka a domnívám se, že to stále ještě je poměrně hojně používaná, prodávaná káva.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě k těm pojmům, jak je to s arabicou a robustou, co je to arabica, co je to robusta?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Jsou to v zásadě dva druhy kávy. Robusta se obecně považuje za méně kvalitní. Arabica je dražší a kvalitnější, a ten zásadní rozdíl, který v nich je, tedy nejen cenový, je především v obsahu kofeinu. Arabica má přibližně poloviční obsah kofeinu, takže ty kávy, které jsou levnější a jsou vyrobené z robusty, což je většina těch káv, u kterých není uvedeno z jakého druhu jsou vyrobeny, tak ta bude obsahovat poměrně značné množství kofeinu, což se v tom testu potvrdilo a ukázalo se, že u těch káv, které měly nejvyšší obsah kofeinu i 3 šálky denně, mohou už znamenat překročení toho povoleného množství nebo toho množství, které je ještě zdravotně únosné.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě vás trošku vyzkouším a zeptám se jaká je vlastně cesta té kávy k nám, to znamená, odkud přichází, kdo ji zpracovává, vlastně kolik subjektů se podílí na té kávě?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Těch subjektů je poměrně málo, je to několik málo velkých výrobců v čele se společností Nestlé. Takže se dá říct a ten test to potvrdil opět i při tom srovnání té švédské a dánské kávy, že ta kvalita té supermarketové kávy je řekněme "zglajšajtovaná" v celé Evropě. Takže ty kávy se od sebe příliš nelišily ani chutí, ani nějakými kvalitativními znaky. Takže skutečně to, co pijeme v Evropě, respektive po celém světě, ten mainstream, je to taková ta nižší střední třída a pochází ta většina kávy od několika málo velkých výrobců.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to vždycky káva, co pijeme, nebo nemají někdy výrobci tendenci tam leccos podstrčit jako to známe třeba z uzenin nebo z jiných výrobků?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Nemají, tohle jsme v testu také zkoušeli. Nakonec se ukázalo, že problém té pražené mleté kávy to není, to, co se občas falšuje, je instantní káva, protože tam se to řekněme lépe schová, ale problém bývá spíš ve způsobu prodeje. Takže není to tak, že by výrobci šidili kávu nějakými kávovinami, ale problém je v tom, že spousta káv se prodává zabalena tak, že nejsou to kávy a vypadají jako kávy, máte tam napsáno Café, ale ve skutečnosti je to ta známá cikorka, kterou si ale snadno s tou kávou spletete a samozřejmě ji koupíte v domnění, že kupujete levnou kávu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste dělali test mleté pražené kávy. Ještě se zeptám na váš názor, co si myslíte, že je lepší, kupovat si mletou praženou kávu a nebo tu kávu mlet doma, koupit si ta zrnka?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Tak samozřejmě je to zcela odlišný způsob přístupu vůbec k té kávě, takže jsou znalci a lidé, kteří kávu mají rádi, tak ti si samozřejmě tu kávu namelou, případně pokud mají automatický kávovar, který má již mlýnek, tak samozřejmě je lepší si kupovat zrnkovou kávu. A dnes naleznete i pražírny, kde si můžete tu kávu nechat upražit, a to je právě ta káva, která není mainstreamová, tu v tom supermarketu nenaleznete, ale stále většina lidí dává přednost té klasické už namleté kávě a jak jsem říkal, není to ani hřích, ale ani žádný extra zážitek.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme k testu, co všechno jste hodnotili, co jste sledovali?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Kromě senzorických zkoušek, což je samozřejmě jako u každého testu potraviny nutnost, takže chuť, vůně a takové ty aspekty tedy, které testovali přímo panelisté, tak jsme dělali chemické rozbory, které se zaměřily na žádoucí a nežádoucí látky. Mezi ty žádoucí látky patří například antioxidanty, jejíž je káva bohatým zdrojem a někdy se uvádí, že dokonce káva je tím hlavním zdrojem antioxidantů, které během toho dne přijmete. A mezi ty nežádoucí látky patří jednak mykotoxiny, což jsou produkty plísní, které jsou karcinogenní a jedovaté a často se právě vyskytují v souvislosti s kávou. Naštěstí se ukázalo, že tam žádné mykotoxiny nebyly, respektive byly v minimálním množství, takže ta káva nebyla udělaná z nekvalitní plesnivé suroviny. A ty další nežádoucí látky jsou procesní kontaminanty, což je akrylamid a furan, a to jsou látky, které vznikají nesprávným pražením kávy a samozřejmě těch látek by tam mělo být co nejméně.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A byly tam?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Byly tam v různém množství. U některých káv překročily ty hodnoty směrné, takzvané směrné hodnoty pro výrobce, které sice neznamenají překročení nějakého zdravotního limitu, ale už naznačují, že ta káva nebyla upražená tak, jak by být měla.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Mluvil jste o chuti o vůni a teď pojďme i k tomu podstatnému, k tomu, proč vůbec ku kávu pijeme, protože je povzbuzující, protože má kofein. Tak, jak je to s kofeinem v kávě v téhle té pražené?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Já už jsem se o tom zmínil, je to záležitost, která nás v tom testu poměrně překvapila. A zase se vrátím k tomu srovnání se Švédskem a Dánskem, v těch českých kávách to množství kofeinu velmi kolísalo, bylo řekněme od velmi nízkého až po řekněme velmi vysoké, je to samozřejmě v závislosti na druhu použité kávy, který se ovšem zpravidla nedozvíte u těch levnějších káv se tím výrobci nechlubí. Zpravidla je to robusta, a u některých těch káv skutečně ten obsah kofeinu byl vysoký, zatímco u těch skandinávských káv, protože Skandinávci pijí té kávy skutečně hodně, tak ten obsah kofeinu byl poměrně nízký v tom celém profilu. Čili se dá říct, že ty skandinávské kávy skutečně snesou i těch 8 šálků denně, což je nějaký ten skandinávský průměr, ale u některých těch českých káv to skutečně bylo na pováženou, zejména pokud máte problémy se srdcem.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě k chuti a vůni se vrátím, kde píšete ve vašem článku "nic moc", to je také docela dost podstatné u té kávy. Čím to je, že ta chuť a vůně jsou nic moc?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Je to tím, o čem už jsem hovořil, tím, že dodavatelů je skutečně poměrně málo, a ty mezinárodní trhy s kávou jsou vyprofilované tak, že většina té kávy je takzvaný mainstream, což je přesně to, co naleznete ve většině balení té kávy. Bohužel celkem bez ohledu na cenu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže v tomto případě se vyplatí do nějakého specializovaného obchodu, pokud si někdo chce opravdu pochutnat na té kávě a koupit si kvalitní značku, byť dražší?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Pravděpodobně ano. Nemohu soudit, protože jsme netestovali tyhle kávy, ale skutečně jenom ty supermarketové. Ale pokud jste v tom supermarketu a rozhodujete se, zda si koupit levnější nebo dražší, pokud nemáte už nějaké své dané preference, tak skutečně neznamená, že zaplatíte dvakrát tolik a že získáte dvakrát tak dobrou kávu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Mám před sebou i jednotlivé druhy kávy tak, jak je známe i z obchodů, kde je kupujeme. Povíme si o tom, jak test dopadl a také přidáme posluchače, kteří mají možnost se vás zeptat na telefonním čísle 221552525 nebo pokud ještě stihnou napsat e-mail na jejakaje@rozhlas.cz a nebo se mohou zúčastnit také naše chatu 2.rozhlas.cz, tam bude můj host Václav Beneš z časopisu dTest na otázky k testu kávy.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Hostem dnešní Spotřebitelské poradny je Václav Beneš z časopisu dTest. Mluvíme o testu mleté pražené kávy a přidáváte se k nám i vy posluchači. Dobrý den, zdravím.
osoba
--------------------
Haló!
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, už jste u nás.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Řeháková Praha. Prosím vás, když jste absolutně přeskočili tu rozpustnou kávu a já, když koupím zrnkovou, tak prostě mám ty zrnka a není problém, ale když kupuju tu rozpustnou, tam údajně ten výrobní proces je tak špatný, že je ta káva jedovatá, nějaký fosforečnany se ukládají v těle a nedají se vyloučit. Testovali také rozpustnou kávu?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže pan Beneš odpoví jak to je s tím testem.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, rozpustnou kávu jsme testovali před rokem nebo před dvěma a ukázalo se, že rozdíly v kvalitě těch jednotlivých výrobků jsou také poměrně malé, ale rozhodně se neukázalo, že by instantní káva byla nějakým způsobem jedovatá nebo závažná. V některých jsme nalezli zvýšené množství právě těch procesních kontaminantů nebo mykotoxinů, ale nic, co by vyloženě naznačovalo instantní kávu nepijte. Samozřejmě ten výrobní proces je odlišný od klasické kávy. Je třeba si uvědomit, že to je de facto káva, která již byla jednou uvařena, poté nějakým způsobem usušena tak, abyste si ji mohli zalít, což se samozřejmě projevuje na její chuti. Ale nějaké zdravotní rizika z pití instantní kávy skutečně nehrozí až na kofein opět, protože díky tomu, jak je vyrobena, se jedná de facto o koncentrát z kávy. Takže to množství kofeinu tam může být skutečně velké.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď a přidáme další otázku. Dobrý den, haló, haló.
osoba
--------------------
Prosím pěkně, já jsem se chtěla zeptat, já jsem zvyklá si kupovat Douwe Egberts, tu 100 % arabicu a nebo výjimečně Tchibo 100 % arabicu a dostala jsem praženou kávu mletou 100 % arabicu Petr Frolík a dělám si to podotýkám v cafetieru v tom ručním, taky to mohu otevřít, je to krásná plechovčička nebo to mám darovat?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, tak prosím odpověď.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Tuto konkrétní kávu jsme v testu neměli, bude to jedna z těch, které jsou z těch specializovaných obchodů. Takže bych předpokládal, že bude kvalitní. U těchto speciálních káv bývá problém s chutím, protože na rozdíl právě od té marketové kávy se ta chuť může poměrně výrazně lišit a nemusí tedy chutnat každému.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak pojďme dál, haló, haló, už jste ve vysílání. Můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Anna z Neratovic. Já bych se prosím vás chtěla zeptat na cikorku, jestli můžu?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobře.
osoba
--------------------
Jo, já jsem si našla totiž v takovém dokumentu z čeho se vyrábí ta cikorka, která už včil se vyráběla a bylo to ze samých dobrých věcí, byla, je tady napsaný čekanka, cukrovka, sušené švestky, pražené hrušky, ječmen, kukuřice, žaludy, fíky, datle, mandle, svatojánský chleba. Takže jsem si říkala, že to by mohlo být třeba docela dobré pití?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, určitě bude dobré.
osoba
--------------------
Jestli se bude vyrábět, to bych byla docela ráda.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Bude dobré a zdravé, ale není to káva.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Není to káva, nic proti kávovinovým náhražkám. Jsou samozřejmě alternativou, obsahují také kofein, stejně jako káva. Jediný problém je, když se vám to někdo snaží prodat jako kávu, ale pokud si koupíte meltu nebo cikorku a pokud ji máte rádi, tak samozřejmě lze jenom vřele doporučit.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ještě jednu otázku stihneme a potom povíme jak test dopadl. Dobrý den.
osoba
--------------------
Tady je František Xaverský, dobrý den.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, Františku, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Je mi 70 let, promiňte, já bych spíš poradil.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Aha.
osoba
--------------------
Kávu piji 70 let, zásadně kupuji arabicu, a protože poslední dobou bych řekla, že je hrubě mletá, vyhovuje to do překapávače a na našeho českého turka je dost hrubá, tak ji přemílám na starém elektrickém mlýnku na kávu na hodně jemno a potom ta chuť se zvýrazní a je daleko lepší. To je všechno prosím. Kdyby někdo to chtěl poslechnout, může to zkusit.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkujeme mnohokrát za vaše doporučení, díky moc. To byly otázky našich posluchačů. A závěr, výsledek testu?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Výsledek testu víceméně naznačili už sami posluchači. Arabicy byly lepší, chutnaly lépe. Celkově nejlepší byla káva Tchibo Exkluzive 100% Tchibo Arabica. Zajímavé je, že byla následovaná na druhém místě Tesco Café Blend, což byla poměrně levná káva z Tesca, která v tom našem chuťovém testu zvítězila. Nicméně je to jedna z těch káv, které mají velmi vysoký obsah kofeinu, ale 25,8 gramů na kilogram, což je skutečně ta tříšálková káva, které byste neměli vypít příliš, byť je třeba dobrá.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě se podívejme na konec toho testu, to znamená, poslední místa, kdo neuspěl?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Na konci nepřekvapivě se umístily některé velmi levné privátní značky ať už to byl Albert Euro Shopper nebo Dadák standardní směr, to byly ty typické robusty s takovou tou drsnou bahnitou a kyselou chutí, které sice z toho chemického hlediska byly v pořádku, nicméně našim hodnotitelům vůbec nechutnaly.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Václav Beneš z časopisu dTest bude teď na našem rozhlasovém webu 2.rozhlas.cz, tam probíhá chat a tam se bude věnovat vašim otázkám. Děkuji za návštěvu.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezký den. 


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou. 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas