Víme, který margarín je nejlepší! Velký test roztíratelných rostlinných tuků časopisu dTest

8. duben 2015

Máslo, margarín, rostlinný tuk... Kdo se v tom má vyznat? A do toho ještě cholesterol, éčka, konzervanty. Poradíme vám, jak při nakupování a vaření nemít máslo na hlavě.

Margarín je roztíratelný rostlinný tuk s 80 až 90 % tuku. Jinak jde pouze roztíratelné rostlinné tuky. Některé z nich ale mohu nést název polotučný margarín nebo tříčtvrteční margarín. „My jsme žádný pravý margarín neobjevili,“ říká na úvod Olga Šlesingerová z časopisu dTest.


Rostlinné tuky časopis dTest hodnotil podle množství nasycených mastných kyselin, množství polynenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6, podle obsahu konzervantů, nepovolených emulgátorů. Ale taky senzoricky: podle chuti a vůně.


Časopis dTestVítězem se stala Flora light.

„Všechny testované roztíratelné rostlinné tuky byly ale skutečně rostlinné oleje. Z velké části palmové oleje. Používá se také řepkový nebo slunečnicový. Rozdíly jsou hlavně v poměru tuku. Od 20 do 60 %.“

Tuk, voda atd.?

Pokud výrobek neobsahuje tuk, co tedy? „Hlavně je tam voda. Její množství právě záleží na obsahu tuku. Ty dva elementy se doplňují.“

K tomu, aby tuk a voda držely pohromadě, je zapotřebí dalších látek. Jde o emulgátory, stabilizátory, antioxidanty, barviva, popřípadě regulátory kyselosti.

Pozor na konzervanty!

Konzervanty nejsou v margarínech nebo rostinných tucích nutné, protože se tyto tuky nekazí. Naopak zvýšená trvanlivost jim může ubírat na chuti nebo na jiných kvalitách. „Často se používají, jak jsme v našem testu zjistili.“

Légální éčka

Emulgátor E 476 polyglycerol polyricinoleate je legislativně povolený u rostlinných roztíratelných tuků do obsahu tuku 41 %. „Našli jsme ale jeden rostlinný tuk, který měl vyšší obsah tuku, a přesto tuto látku obsahoval,“ prozrazuje Olga Šlesingerová.

Strašák cholesterol

Naopak test se vůbec nezaměřil na cholesterol. Časopis dTest vycházel z vyjádření dvou výživových poradkyň. „My jsme kolem margarínů studovali spoustu materiálů. V současné době se vědci přiklánějí k tomu, že strava z cholesterolu již nemá valný vliv na cholesterol v krvi.“

Čtěte také

Vítězem testu se stala Flora light. „Jako jediná ze všech výrobků získala hodnocení velmi dobře s 80 %. Velmi dobré hodnocení měla taky za vhled, barvu, konzistenci a za senzorické kvality. Má dobrý poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin a neobsahuje konzervant sorban draselný (stejně jako Flora nebo Perla).“

„Rama MultiVita, Rama lahodná máslová příchuť dopadly dobře,“ prozradila ještě stroze Šlesingerová. Naopak Rama Creme Bonjour nebo Zlatá Haná jsou výrobky, které nejsou roztíratelnými rostlinnými tuky. „Jde o směsné tuky a ty jsme teď netestovali.“

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio