dTest: Výsledky testu loveckých salámů

4. březen 2015

Co to vlastně je „lovečák“? A který ze široké nabídky placatých salámů je ten kvalitní? Prozradí vám Olga Šlesingrová z časopisu dTest.

Každý lovecký salám je známý svým tvarem a u toho by se podle Šlesingrové mělo vždy začít. „Na začátku je každý lovecký salám placatý, suchý a většina lidí ho zná jakou součást třeba svých dovolených,“ říká odbornice.

Oficiálně se však salám definuje jako tepelně neopracovaný fermentovaný masný výrobek. Pamatuje na něj také vyhláška, která na něj klade určité požadavky.

„Technicky správné“, ale nechutnají

„Jedním z nich je například obsah libového masa nebo čisté svalové bílkoviny, která je 15% anebo musí splňovat maximálně 50% obsah tuku,“ říká Šlesingrová.


Nejlepší lovecké salámy (dTest)
- Kostelecké uzeniny (řada Premium)
- Clever (Billa)
- Horeca Select (Makro)


Tyto salámy měly vysoký podíl masa, měly vysoký podíl čisté svalové bílkoviny a nejnižší obsah tuku v testovném výběru. Dobře dopadly taky senzoricky, chuťově.


Nejhorší lovecký salám
- Aro (Pejskar & Spol.)

Většina testovaných loveckých salámů tyto „technické parametry“ splnila. Výrazně se ale lišily chutí. „Je to zejména tím, že každý výrobce má jinou recepturu,“ vysvětluje Šlesingrová.

Nedodržená pravidla

Nejsou tedy stanoveny nějaké předpisy, co má lovecký salám v sobě mít? „Lovecký salám byl v roce 2011 zapsaný na unijní seznam zaručených tradičních specialit.“

V praxi to znamená, že výrobce, který dodrží tradiční recepturu, může používat unijní logo jako jisté záruky standardu. „Ovšem mezi 12 testovanými loveckými salámy jsme nenašli ani jeden, který by tuto recepturu splňoval,“ upozorňuje Šlesingrová.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio