Za stav měřícího zařízení energií odpovídá pouze odběratel. I nezaviněné poškození tak platíte vy

2. září 2015

Docela snadno se tak můžete stát neoprávněným odběratelem energie. Stačí zapomenout hlídat své platby nebo nekontrolovat měřící zařízení.

Dodavatel pak od vás klidně může chtít zaplatit i mnohonásobně vyšší částku než je skutečný odběr. Podle vedoucího právního oddělení dTestu Lukáše Zeleného to ale naštěstí není tak úplně jednoduché.

Pokud ale odebíráte energie, na které nemáte uzavřenou smlouvu, tak to může být problém. Stejně tak, pokud za služby neplatíte. V zákoně najdete i další podmínku, kdy budete platit „pokutu“. To ve chvíli, kdy měřící zařízení vůbec nemáte, nebo je poškozené.

Myslíte si, že se vás to netýká? Omyl!

„Možná se budete divit, ale i když máte uzavřenou smlouvu, řádně platíte zálohy a nedoplatky, tak můžete být neoprávněným odběratelem. To ve chvíli, kdy máte měřící zařízení poškozené,“ říká Zelený.

A to i ve chvíli, kdy za to nemůžete, nic jste nepoškodili a ani se na to nepodíleli. „Za stav měřícího zařízení totiž úplně vždy odpovídáte vy, tedy odběratel!“ Jak k poškození došlo, se vůbec v zákoně neřeší. Nezbývá, než své měřiče (elektroměr, plynoměr) pravidelně hlídat.


Co musíte hlídat a kontrolovat?
- neporušenost plomby elektroměru (plynoměru)
- zkontrolujte, jestli se mění stav počítadla (stačí jednou měsíčně)
- zkontrolujte, jestli kolem měřiče nevede nějaká podezřelá přípojka, kabel, drát

Hlídejte si měřiče!

Až tak velký problém nebývá u plynoměrů, ty jsou totiž většinou součástí bytů. Ale hlídat byste měli elektroměry, ty už bývají umístěny na chodbách domů. „Ten už bych si hlídal,“ doporučuje právník.

Co dělat, pokud zjistíte problém? „Může to být přestupek s tisícikorunovými pokutami. Ale maximální sankce může být až 100 000 Kč,“ varuje.

Hrozí vám až dvouleté vězení!

Za úmyslné neoprávněné odebírání energií ve velkém množství hrozí až dvouleté vězení! Je to totiž trestný čin. A ti, kteří odebírají energii „na černo“ se mohou připravit na zastavení dodávky. „Takže pak budete bez plynu, elektřiny a navíc po vás bude dodavatel požadovat náhradu škody.“

Jak vysoká bude nakonec kompenzace? Je to hodně individuální. Pokud se dá zjistit, kolik jste opravdu odebrali, zaplatíte to, co dlužíte. To ve chvíli, kdy existuje měřič a vy „jen“ neplatíte nebo nemáte smlouvu. Obvykle dojde k sepsání dohody, ve které bude popsána náhrada škody.

Zaplatit můžete i jedenáctinásobky

Ale pokud se to zjistit nedá, a s dodavatelem se jinak nedohodnete, pak dojde na vyhlášky. Ty totiž stanovují spotřeby jednotlivých spotřebičů v domácnosti.

„Vyhlášky ale vycházejí z maximálně technicky možného odběru, který ale může být až jedenáctinásobek skutečné spotřeby. Celková částka vás tak hodně nemile překvapí.“

elektroměr, měřící zařízení energií

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio