ON-LINE ROZHOVOR: Škůdci letošního jara

5. červen 2015

Kteří škůdci jsou letos nejčastější? Kdy je nejvhodnější zasáhnout? Na o tázky odpoví v pátek 5. června v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Každý rok je jiný a to platí také o škůdcích. Nyní na konci jara si můžeme udělat statistiku letošních nejčastějších škůdců. Všeobecně teplá zima umožnil dobré přezimování. Pravdou je, že poněkud rozpačitější nástup jara s nižšími teplotami rozvoj škůdců trochu přibrzdil, přesto je jich ale celá řada, která nám dělá starosti. Na prvním místě to jsou mšice, které napadají zeleninu, stromy i okrasné rostliny, dále je to květopas jabloňový, vyžírající ještě nerozvinuté květy, píďalky, jejichž žír likviduje listové plochy stromů, na porostech brambor již řádí mandelinky a brukvovitou zeleninu spásají dřepčíci. Abychom nemuseli mít celou baterii přípravků, je důležité soustředit se na přípravky širokospektrální kontaktní i požerové se systémovými vlastnostmi k okamžitému použití.

Čtěte také


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.