Chcete mít vlastní žampióny? Zkuste je pěstovat doma

21. listopad 2014

Práce na zahradě máme hotové, ale doma můžeme začít s pěstováním hub. Pěstují se poměrně snadno. Máme možnosti koupit si houby jako takové a doma si je jenom dopěstovat.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce právě začíná Zahrádkářská poradna, Ludmila Dušková, Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů. A dnešní prima téma pěstování jedlých hub, doma, tak to bude, doma? V našem prostředí?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, začnu já.

Čtěte také

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já otázkou právě, jestli opravdu doma?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, ta otázka, je to tak, doma, budeme pěstovat doma, protože popravdě na té zahradě už v tuto dobu možná hrabeme listí, uklízíme, doděláváme, pozor, nezapomeneme vypustit vodu, protože se blíží nějaké mrazíky, tak to by nám všechno mohlo poškodit, ale s tím pěstováním už je to velice slabé. Teď už asi nic vysévat neudeme, nic pěstovat venku nebudeme, a tak je ta nejlepší doba na to pustit se do pěstování jedlých hub. Popravdě v lese ještě možná někde, něco najdeme, ale už jsou to zase jenom zbytky, takže právě pěstování hub nastává v tuto dobu. Takže na zahradě končíme, ale doma můžeme začít s pěstováním hub. Ty houby jako takové se pěstují dnes poměrně snadno, protože již není tedy ta doba, kdy se musely třeba žampióny, žampióny pěstovat, to je velice pracné, složité, fermentování hnoje, propařování, příprava, jenom to samotné vybavení by nás stálo tisíce a tisíce, takže to asi nikdo dělat podomácku nebude. Ale dnes už máme možnosti koupit si houby jako takové, v takových v krychlích, v kvádrech a doma si je vlastně jenom dopěstovat. Co všecko můžeme pěstovat? Pěstují se samozřejmě nejvíce asi hlívy ústřičné. Ta hlíva jako taková má oblibu, stále ta obliba stoupá. Kdo se věnuje čínské kuchyni, ocení pěstování shiitake, to je houba, která je zase úžasná. Můžeme krásně a jednoduše pěstovat žampióny, to se přiznám, že já mám rád a žampiony doma si pěstuji, takže to je výborná věc. A je celá řada dalších hub, které jsou třeba i méně známé a přitom jsou výborné a velice chutné a pro domácí zpracování se také hodí.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já mám teď takovou úplně hrozně hloupou otázku. Jak, proč si nemůžeme vypěstovat doma třeba lišky nebo hřib smrkový a podobně?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já si myslím, že dojde asi i k tomu, že se začnou tyto houby pěstovat. Tam je trošku složitější získat to samotné podhoubí, protože sadba těchto jedlých hub, o kterých jsme mluvil, tak ta se poměrně dobře dá uměle vytvořit.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili v tom je ten problém.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
V tom je ten fígl, zatímco vytvořit sadbu kozáků, hřibů a lišek asi by bylo složité, byť vím, že někde už se pokoušejí třeba prodávat stromky, které mají zaočkované právě podhoubí těchto hub, které známe z lesa. Takže určitě i k tomu dojde. Ale pozor, tyto houby, co pěstujeme doma, ty jsou podstatně lepší, zdravější než ty houby, co najdeme v lese, ty mají dokonce léčebné účinky, z hlívy ústřičné se dokonce vyrábějí různé produkty léčebné. Takže to si myslím, že je právě ten správný směr soustředit se na tyto houby.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to náročné obecně, příprava a celý ten průběh toho růstu jako takového?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No já mám velmi oblíbenou hlívu ústřičnou a myslím si, že pěstování hlívy je opravdu jednoduché, protože k tomu téměř nic nepotřebujeme. Za prvé tedy potřebujeme podhoubí, to je velmi důležité. Pak potřebujeme řezanou slámu, ta by měla být čerstvá a igelitový pytel. Ten postup je velmi jednoduchý. Sláma se umístí do toho igelitového pytle, proleje se vařící vodou, nechá se až do vychladnutí, pak se ustřihne u toho pytle růžek, přebytečná voda nebo veškerá voda se nechá vytéct, potom tu slámu umístíme do nějaké nádoby a promícháme do ní to podhoubí, které jsme si zakoupili. Potom se to zase dá do těch igelitových pytlů, no, a takhle necháváme to podhoubí prorůstat. To prorůstání je důležité, aby bylo při teplotách nad 20 stupňů. A jakmile zjistíme, že ta sláma je nádherně prorostlá a pěkně voní po houbách, tak potom prakticky provádíme takový jakoby teplotní šok, to znamená, že se ten pytel umístí někam do chladna aspoň na jednu noc a potom se přemístí zase zpátky do teploty kolem 17, maximálně 20 stupňů a pak už jenom čekáme až nám začnou houby růst. Akorát pozor, musíme ještě udělat takové otvory v tom pytli, aby houby měly kudy vyrůst.

/ Písnička /

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
K pěstování hub se dají využít i pařezy na zahradě. Psal nám teď posluchač shodou okolností, ty si tom, Lído, chtěla mluvit, a on to zkoušel naočkovat do vrbových pařezů, ale nic se nepodařilo. Takže jestli byla chyba v něm nebo v té násadě nebo v té vrbě? Tak, co s tím?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, podmínkou pěstování jak hlívy, tak toho shiitake, jak tady byla zmínka, nebo ucho jidášovo se pěstuje, tak to, vždycky to musí být dřevo listnatých stromů. Takže tady tu podmínku ten posluchač splnil, ale musí to být čerstvé dřevo a pokud se tedy kácí nějaký strom, tak do těch čerstvých pařezů, eventuálně silnějších větví se samozřejmě ta sadba naočkovává, ale má to zase svůj určitý postup. Musí se navrtat otvory, umístit sadba, ta by se měla nějakým způsobem zalepit, aby tam nemohla voda, ideálně přetáhnout přes to igelitový pytel a nechat nebo igelit a nechat prorůstat to podhoubí, trvá to dlouho. Nemůže ten posluchač čekat, že vzápětí budou růst nějaké houby, ale opravdu potom, když se to povede a když ...

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale co je to dlouho?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, třeba určitě jeden rok až dva.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Aha, tak možná v tom může být problém.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak, přesně tak. Záleží taky na tvrdosti dřeva. No, a potom, když se to povede a opravdu podhoubí proroste tím dřevem, tak potom můžeme očekávat sklizeň několik let, protože záleží zase, jak jsem řekla, na tom, jak tvrdé to dřevo je, a sklízí se postupně zase v takových těch vlnách.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy máte, Honzo, ještě jeden úplně nejrychlejší způsob.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Určitě, mně se tohle to všechno líbí, je to krásný, ale je to spíš proto, když si s tím chceme pohrát. Ale pokud prostě chceme opravdu sklízet houby a ne propařovat nebo řezat nějaké dřeva, nejjednodušší je pořídit si takovou krychli. Prodává se to prakticky ve všech obchodech dneska, poznáme to snadno, na těch krychlích je napsáno jedné houby, takže víme, co v tom je, jsou to prostě jedlé houby. A ten pytel přineseme domů, pokud v něm vidíme pouze nějakou slisovanou slámu a není bílá, dáme to do teploty takové té pokojové kolem 24, 25 stupňů. Necháme to prorůst, je to otázka dvou týdnů. Pak to dáme do chladnější místnosti, do chladnějších prostorů, třeba někam na chodbu nebo do předsíně, kde je chladněji, prořízneme do toho pytle několik děr a už jenom chodíme sklízet, protože z těch děr nám nádherně vyrůstají plodnice a máme vystaráno. A takhle nám to plodí i několik měsíců.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, teď čekáme také na vaše dotazy, milí posluchači, 221552525.

/ Písnička /

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V Poradně dnes pěstujeme jedlé houby. Jan Kopřiva a Ludmila Dušková, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů. A teď vaše otázka, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, nezlobte se, že obtěžuju, prosím vás, já jsem se chtěl zeptat, jestli je možný v našich podmínkách pěstovat i lanýže?

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, to je zajímavá otázka a vůbec neobtěžujete, naopak.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Odpověď bude jednoduchá, nikdy jsem o tom neslyšel, jestli to je možné, ale já to nevím.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já si myslím, že ne.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Asi ne, asi to patří jenom do určitého prostředí.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, další otázka, dobrý den. Haló, haló, kdopak? Ano, už jste u nás.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Marie ze Žďáru nad Sázavou, z okresu, ze vsi Bohdaleč. A mám na vás takovou prosbu. Všichni vás tam zdravíme, ráda vás poslouchám. Koupila jsem si několikrát už ten pytlík zmíněnej se slámou a snažila jsem se dodržet veškerej postup, ale vždycky po prvním výrůstu hub, která první sklizeň byla dobrá, se mně do toho daly muchy. Takový malinký mušky, a ty mně proletovaly, a ty vlastně zlikvidovaly celou sadbu. Takže druhá už byla špatná a třetí nebyla žádná. Co, jak zamezit těm muškám? Děkuji vám pěkně a mějte se hezky.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, tady, ano, tady je jediná a velmi dobrá podmínka je, pěstovat ty houby v zimním období, protože těch mušek bude minimálně nebo téměř žádný. Nikdy to nezkoušejte v létě.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ještě poslední dotaz, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, posluchač Jiří z Prahy. Já bych měl takový tři malinký dotazy. Tak za prvé na tu slámu, to znamená řezaná sláma, to znamená, že je jako na kousky a nebo jako do toho pytle to musím nacpat nebo jenom volně ložit tu slámu? To je jeden dotaz.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

osoba
--------------------
Potom, jestli se to pěstuje ve tmě nebo ve světle, jestli to je nějakej rozdíl. A potom o těch krychlích, jak říkal pan tady u vás, ten host, jestli to můžu koupit třeba jak jsou potřeby pro zahrádkáře nebo normálně někde jinde nebo?

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak, já to vezmu telegraficky, protože nás tlačí čas. Takže řezaná sláma je vlastně dneska veškerá sláma, protože sláma, co projde kombajnem, je už rozdrcená, řezaná.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Jenom čerstvá by měla být.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Jenom by měla být čerstvá, ano, ale řezaná znamená sláma kombajnová, takže to je v pořádku.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
A nejlépe ječná.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, a ječná. A potom ten dotaz druhý, to jsem zapomněl. Tak nevím.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, to se týkalo, jestli tma nebo světlo?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Jo, tma nebo světlo, ve tmě to může být.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Hlíva potřebuje rozptýlené světlo. Pozor žampiony ne.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Takhle u hlívy, žampiony tmu můžou mít a hlíva, ta má ráda takové to rozptýlené světlo, neznamená to cpát to k oknu, ale prostě v místnosti, kde je světlo. A poslední dotaz, koupí se to všude, tak i v zahrádkářských potřebách ty krychle.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak výborně. Já dnes určitě připomínám, že je chat, a tam můžete posílat své otázky 2.rozhlas.cz, budou tam Ludmila Dušková, Jan Kopřiva spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů. Za dnešní návštěvu moc děkuji.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Na shledanou.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio