Cibule ze sazečky, nebo ze semena? I na tom záleží, jak dlouho vám vydrží. Poradíme s výběrem

10. duben 2015

Bez cibule neumím vařit! To tvrdí nejedna dobrá kuchařka. Jak si ale vypěstovat zdravou cibuli a mít ji tak vždy po ruce?

Podle Ludmily Duškové, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů, je právě teď čas na sadbu cibule. „Potřebuje totiž vyhřátou zemi.“

A pustit se můžete nejen do sázení cibulových sazenic, ale i do výsevu cibule ze semen. Stejná rada platí nejen pro cibuli, ale i pro šalotku.

Ze semena déle vydrží

Zahrádkářský odborník Jan Kopřiva preferuje výsev cibulových semen. „Cibule, která vyroste ze semene, se podstatně lépe skladuje. Taky méně trpí houbovými chorobami. Sazečka si totiž s sebou může přinést zárodky. Taky je velmi citlivá na počasí při výsadbě.“

Mezi sazenicemi navíc není tak velký výběr. „Můžete vybírat jen mezi odrůdami Všetana, Stuttgart, Karmen, Sturon a bílou cibulí.“ Zatímco semenných odrůd najdete v obchodech nejméně 20. Vybírat můžete jak ze světlých (žlutých, červených, růžových) tak bílých odrůd. Liší se taky tvarem.

Aby se dobře krájela

Pokud chcete mít na zahradě něco extra, zkuste odrůdu Tosca. Vytváří velmi dlouhé cibule, které krásně vypadají, velmi dobře rostou a hlavně: dobře se krájí.

„To jistě ocení všechny ženy v kuchyni, protože na rozdíl od odrůdy Stuttgartská, která je placatá a velmi špatně se krájí, se Tosca krájí skoro sama,“ dodává Dušková.

Na sklad a na zavařování

Z nových odrůd Ludmila Dušková doporučuje Oniko, Blanco (bílá cibule), Duro nebo Lilia. „To je teď úplná novinka. Je to růžová cibule, která se velmi dobře skladuje a má nádherný tvar.“

Cibule kuchyňská - sklizeň ze sazečky

A pokud chcete pěstovat cibulku jen na zavařování, tedy lahůdkovou, tak máte sáhnout po odrůdě Pompei. To jsou bílé, malé cibulky, které se dají báječně nakládat a taky použít do různých salátů.

Nesázejte hluboko!

Pokud sázíte sazečky ve vlhkém počasí, zaděláváte si na budoucí problémy. Takže opravdu jen do vyhřáté země. U výsevu semen to řešit nemusíte. „A vysejte je co nejřidčeji,“ nabádá Kopřiva.

Čtěte také

Pozor ale na to, abyste měli dobře připravenou půdu. Žádné nerovnosti! Semínka patří jen do horní části země, tedy sadíme jen mělce. „Já si vždy udělám řádek podle provázku a semínka vkládám tak maximálně do půlcentimetrové až centimetrové hloubky,“ popisuje Dušková.

Cibule potřebuje teplo!

Je taky velmi důležité, abyste sadili v záhřevné půdě, na sluníčku. Chce to půdu vylepšit tak, aby byla humózní, propustná. A do těžších půd musíte přidat trochu písku. To samozřejmě ještě před výsadbou.

Nezapomeňte na hnojivo!

Na trhu najdete speciální hnojivo pro cibuli a česnek. „To je ale opravdu důležité. Hnojivo má totiž přesný poměr základních prvků, tedy dusíku, fosforu, draslíku a mikroprvků, které pro svůj správný vývoj nutně potřebuje,“ dodává Dušková.

Sazečky vs. škůdci

V posledních letech se objevila vrtalka pórková, který si hlavně vybírá pórek. Ale její první generace napadá cibuli pěstovanou ze sazečky. „Tato sazečková cibule totiž přesně odpovídá vývojovému stadiu škůdce.“

A když už vám vrtalka cibuli napadne, tak kupte speciální insekticid. Koupit se dá už naředěný a s rozstřikovačem. „Když zjistím první pokroucení cibulky, tak ji okamžitě ošetřuji. A po týdnu ještě jednou,“ dodává Kopřiva.

Cibule množilka (neboli ŠALOTKA) po přezimování

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.