Čím topit v krbu? Zkuste dřevo tvrdé a taky listnáčů

5. prosinec 2014

Všichni, kdo máte chalupy, topíte dřevem. Krby, krbové vložky a právě dřevo ovocných stromů je pro topení v krbu ideální. Asi nejhorší je dřevo smrkové. Jednak dehtuje, takže v krbech to zanechává tekoucí skvrny, a potom dochází k rychlému spalování. Výhřevnost je tak menší. Takže tvrdé dřevo a dřevo listnáčů je na topení ideální.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů, dnes samozřejmě v Zahrádkářské poradně, tak vás vítám.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestlipak se dá ještě něco dělat na zahradě v tomto období?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Jejej, vždyť je pořád nádherně, takže určitě těch prací je hodně. Můžeme samozřejmě pořád hrabat listí, protože to nikdy snad nekončí, vždycky se něco v zákoutích najde a právě to jsou místa, která by se měla vyčistit, protože většinou listí, které tady zůstává, je listí z ovocných stromů, a to s sebou přináší celou řadu houbových chorob, které se potom přenášejí na stromy hned zjara. Takže všechno listí samozřejmě uklidit. Z okapů listí uklidit, to je taky strašně důležité, protože i tady se drží. No, a v neposlední řadě můžeme ještě vysévat, pořád se dá ještě vysévat mrkev, petržel, neboli kořenová zelenina a můžeme klidně pokračovat ještě ve výsadbě česneku, to všechno je možné. No, a co se týká prací v domácnosti, tak určitě přistoupíme k řezu ibišků, teď je ideální doba, málokdo to ví, ale právě teď v tuto dobu ibišky seříznout, to je to nejlepší, co můžeme pro ně udělat, protože oni pak nádherně obrazí. A teď, když se vrátím ještě na zahradu, tak právě prosinec je ideálním obdobím nejen pro získávání roubů pro příští období, když začínáme s roubováním, ale pozor, je důležité pustit se i do likvidace starých stromů, to znamená stromů, které jsou suché nebo na polovinu suché, odstraňovat, prosvětlovat, odstraňovat suché větve. No, a samozřejmě, když je strom suchý úplně, tak teď je ta nejlepší doba pro jeho likvidaci. Ale pozor, nemůžeme se do toho pustit jen tak bezhlavě, protože kolikrát, když je ten strom opravdu velký, tak tady už musíme mít na pomoc nějakou odbornou literaturu nebo aspoň člověka, který nám poradí jak s tím, jak správně ten strom uříznout nebo eventuálně vytáhnout, na to už je někdy potřeba třeba i traktor, abychom zapřáhli a vytáhli takový strom i s kořenem, protože likvidace pařezů je opravdu náročná. Ale vždycky musíme mít pro zpracování toho dřeva kvalitní nářadí, ať už je to pila, kterou rozřezáváme ty jednotlivé části stromů na špalky, tak následně potom sekyra a pokud nemáme žádnou štípačku, jako třeba je můj případ, tak opravdu musí být po ruce kvalitní nářadí, a to především sekyra, abychom mohli hned ty špalky zpracovat a abychom získali kvalitní palivové dřevo. A ještě chci říct, že dřevo z ovocných stromů je opravdu jedno z nejkvalitnějších, protože je velmi tvrdé a výborně hoří. A teď, ještě když se ještě zamyslím, tak ještě si vzpomenu, kdyby byl někdo šikovný, tak může dokonce z takového dřeva ovocných stromů, ať už jsou to švestky nebo hrušky, vyřezávat formy pro pečení perníků.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, to jsou krásné typy.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Akorát to musí být někdo opravdu hodně šikovný.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, přesně.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, teď to nářadí, Honzo.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já si tak trošku myslím, že nejsme asi všichni tak šikovní, aby jsme vyřezávali formy, nicméně dřevo jako takové dnes je velice ceněné, protože si myslím, jak jsme se i tady bavili před začátkem vysílání, všichni topíme na chalupách dřevem, máme krby, krbové vložky a právě dřevo i ovocných stromů je pro topení v krbu ideální. Asi nejhorší z těch dřev je dřevo smrkové. Jednak dehtuje, takže v těch krbech, v těch krbových vložkách to zanechává tekoucí skvrny a potom samozřejmě dochází k rychlému spalování, a ta účinnost, ta výhřevnost je menší. Takže tvrdé dřevo, dřevo listnáčů je úplně ideální. Ty si tady, Liduš, zmínila to vhodné nářadí. Já bych se toho chytil, protože znám mnoho případů, kdy při domácí přípravě dřeva došlo ke zranění a je až obdivuhodné jaké sekyrky lidé jsou schopni doma používat. Viděl jsem takové, co se doma do nich zatloukaly různé hřebíky, nebo po každém seknutí se muselo s tím tlouct o zem, aby zalezla zase zpátky. Tady bych tedy varoval, je to opravdu nebezpečný nástroj a navíc ta práce s takovým nářadím je pracná, jsou z toho puchýře na rukách a myslím si, že vůbec takovou sekyru klidně, s klidným srdcem vyhodit. Jestli do něčeho se vyplatí zainvestovat, to říkám ze své zkušenosti, tak je do sekerky.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A poznáme kvalitní?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Poznáme, poznáme kvalitní sekerku, dneska naštěstí už na trhu u nás jsou kvalitní sekyrky. Ony mají jedno ohromnou vlastnost, mají plastové topůrko, je to přesně vycentrované těžiště, takže tam není to, že by nás převahovala dopředu nebo při seknutí bychom museli vydávat příliš velkou sílu. Taková sekyrka navíc má i speciální ostří a má takový klínovitá tvar, to je štípací sekyry, takže lehce proniká do toho dřeva a samozřejmě lépe ho roztrhává, a ta sekyrka jako taková je do toho plastu trvale zatavena a mohu říct z vlastní zkušenosti, používám ji řadu let, a ještě se mi nestalo, že by tam něco došlo k nějakému posunu, že by se to nějak pohlo. Takže je to naprosto bezpečné, naprosto perfektní práce a představte si, že ty špičkové sekyrky, ony opravdu stojí i několik tisíc, ale myslím si, že se to vyplatí do toho zainvestovat, ony mají své výrobní číslo a mají pětadvacetiletou záruku. A to jsem tedy koukal, to jsem si říkal to už tedy takovou sekyrku si pořídit, to se vyplatí, protože jestliže po dvaceti letech zjistím, že mi nevyhovuje, tak ji mohu klidně jít vyměnit a říct tadyhle něco se na tom stalo. Ten výrobce si za tím stojí, ví, že ty sekyry opravdu těch pětadvacet let bez problémů při pravidelném a silném používání vydrží.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Musí se přibrušovat taková sekyra?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Samozřejmě přibrušovat se musí, ale zase, ty kvalitní sekyrky, k těm je možné si přímo koupit ostřič a na tom ostřiči i méně zručný člověk udělá ostří takové, jaké má být, čili ten úhel se tam dodrží, a to ostří je opravdu jako břit.

/ Písnička /

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jan Kopřiva a Ludmila Dušková, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů, dnes radí jak se dřevem, protože dřevem se topí, je to ekologické, voní to, je to velmi příjemné, když dřevem topíme, ale je potřeba opravdu mít vhodné nástroje. Už jsme zmiňovali sekyry. Ještě třeba nějaká jiná mechanizace? Třeba, jestli ty, Lído, ty topíš dřevem, tak jestli si taky pomůžeš nějakou mechanizací?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, když odjíždíme ven, tak tam se topí dřevem jedině, protože máme nový krb, a tak vždycky, když je něco nového, tak je snaha to hodně využívat.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak se to užívá pořád.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Takže já topím tedy v tom krbu a snažím se topit tedy tvrdým dřevem, ale to, co jsem si objednala, tak je dřevo smíšené, většinou tam jsou i polena ze smrku a opravdu, jak tady Honza říkal, tak to skutečně dělá kolikrát problémy, že se mi znečišťuje to sklo u těch dvířek, takže opravdu bych doporučila to tvrdé dřevo. No, a co se týká toho zpracování, takže když se přede mnou objevily klády, no, tak jsem z toho byla trošičku zděšená, ale samozřejmě i tady se našla pomoc, že hodní sousedé mi to pomohli rozřezat a posléze i rozštípat. Ale samozřejmě kvalitní sekyru mám taky, ale někdy se stane, že když si chci třeba sáhnout do nějakých starých zásob, to znamená ještě po babičce, kdy tam máme nejrůznější špalky, které jsou kolikrát velmi silné, tak ani s tou kvalitní sekyrou já nejsem schopna ten špalek prostě zpracovat. On je natolik těžký a tvrdý, že když do něj se zaboří ta sekyra, byť třeba centimetrem, tak já pak už nejsem schopna dál ten špalek zpracovat. A vím, že existují klíny, ale já ho tedy nemám, Honzo, co myslíš, ty určitě s tím pracuješ?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
To je, tos mně úplně výborně nahrála, protože pokud ten špalek je opravdu silný ze silného stromu, tak byť máme tu kvalitní sekyrku, o které jsme mluvili, která má stříbrný kluzný potah, takže krásně zajíždí, takže přesto na to nestačí. Ale mně se vyplatilo pořídit si klín, štípací klín, k tomu samozřejmě člověk potřebuje perlík nebo palice se tomu také říká, a ten klín, což mě udivilo, on je šroubovitý, on je jakoby stočený do šroubu. Možná by si někdo myslel, to je nějaký vadný výrobek, že to je takové šroubovité, nikoliv, úžasná věc, stačí do něj dvakrát, třikrát praštit tou palicí a on vlastně, jak zajíždí do toho třeba, tak se současně stáčí a tím to roztržení toho polena je opravdu rychlé a podstatně snadnější, než když to budeme dělat nějakým rovným prostě plochým klínem. Takže šroubovitý klín, tím můžeme potom už dřevo roztrhat na menší kusy a i pro řezání ať už na cirkulárce nebo motorovou pilou, je vždycky lepší mít to dřevo už nějak rozštípnuté. Pokud samozřejmě dřevo skladujeme a necháváme ho vyschnout v těch metrech, tak i na to ty silnější polena je lepší rozštípnout, ono to lépe vysychá a lépe se nám potom s tím pracuje. No, samozřejmě takovou třešničkou na dortu jsou štípačky. To si myslím, že pokud někdo si připravuje dřevo na celou zimu, tak pak ať už jde do té štípačky.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokud toho dřeva máme hodně, tak jestli i poradíte jak ho nejlépe uskladnit, aby rychle uschlo, aby na něj nepršelo pokud možno, aby nebylo vystaveno těm různým ...

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Povětrnostním vlivům.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Povětrnostním vlivům, ano.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Co jsem se stala majitelkou toho krbu tedy, tak vím, že dřevo musí být dokonale vyschlé, takže z toho důvodu jsem se snažila objednat dřevo tedy už z poražených, ze suchých stromů, ale přeci jenom tam byla část i mokrého dřeva, no, tak to jsem samozřejmě musela umístit zvlášť a zakryli jsme to, protože nemáme žádný vhodnější přístřešek, tak zakryli jsme to aspoň plachtou tak, aby tam na to nepršelo a teprve po dvou letech začnu s takovýmhle dřevem topit, až důkladně vyschne.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je i kvůli komínu, to je i kvůli těm dvířkům, ty si to i zmiňovala, že potom se brzo začerná právě. Já jsem se chtěla zeptat na šišky, já jsem věděla, že někde lidé topí šiškami, ale slyšela jsem, nebo jsem to i četla v jednom návodu právě na kamna, která mám, že se jimi topit nemá, protože tam je hodně té smůly a zanáší se komín, i když asi výborně hoří, samozřejmě.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já bych řekl, že šišky, a moje babička chodila vždycky celé léto na šišky, šišky jsou ideální na podpal. Myslím, že potom nepotřebujeme žádné tekuté ani tuhé podpalovače, krásně papírem se lehce šišky zapálí a od toho už chytne dřevo. Ale topit šiškami bych nedoporučoval, jsou smolnaté a opravdu nám to může způsobovat problémy. A co bych každého varoval, takové ty snahy spalování papíru, papír, ten tedy zanáší komín a jako není to vhodné, patří jinam než do kamen nebo do krbu.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, 221552525, to abychom stihli nějaké dotazy posluchačů. Takže, milí posluchači, máte možnost a můžete volat.

/ Písnička /

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
221552525 je číslo, které míří na Dvojku a konkrétně do Zahrádkářské poradny. Dobrý den, jakou máte otázku? Haló, haló!

osoba
--------------------
Haló!

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, už jste u nás.

osoba
--------------------
Veselá dobrý den, zdravím vás i vaše hosty a měla bych takové asi dvě otázky. Mám asi čtyři roky cesmínu, pouze jednu a jsou tam jenom dvě kuličky, jestli ty cesmíny musejí být dvě, anebo až za několik let to budu mít jako těch kuliček tam víc? A potom druhá otázka by byla ohledně ovocných stromů, jestli teďka mohl stříhat vlky? A potom pan Kopřiva někdy v zimě říkal, že už v prosinci stříkal stromy proti škůdcům, tak jestli je to možné teďka, když nemrze a čím? Děkuju.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak já chyb asi to začala tou první částí.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Cesmínou.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Co se týká té cesmíny. Záleží na tom jaký druh cesmíny máte. Pokud máte tu cesmínu ostrolistou, tak ta až zesílí a zvětší se, tak samozřejmě tam budete mít těch plodů víc. A pokud máte nějaký jiný druh, tak cesmína je dvoudomá rostlina, tak by to chtěla dva jedince, ale záleží na tom zjistit, co jste si koupila.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, a další otázka se týkala stříhání vlků.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak a já na to navážu, stříhání vlků, tak ty vlky určitě odstraňujte, ty tam nenechávejte, do těch se můžete teď pustit. A ta další část toho dotazu byla ohledně postřiků v tuto dobu. Já jsem asi o tom mluvil, ale neříkal jsem proti škůdcům, ale v tuto dobu, že je možné a vhodné stříkat proti houbovým chorobám. Jednak se dělá ošetření již proti kadeřavosti broskví na broskvích, protože listí je opadané a jsou teploty stále, teď jsem koukal tady v Praze bylo asi 6, 7 stupňů, takže ideální teplota k tomu jít udělat první ošetření broskví proti kadeřavosti a je možné také ošetřovat angrešty proti padlí, udělat první ošetření. Zase ty angrešty jsou opadané, bez listí, takže takové to preventivní ošetření. Proti škůdcům, na to ještě počkáme, na to je ještě čas.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdopak je další v Poradně, dobrý den. Haló!

osoba
--------------------
Dobrý den, to jsem možná já?

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jste to vy.

osoba
--------------------
Já bych měl takový upozornění, úplně pan kolega zapomíná na takový nástroj, který se jmenuje kalač, já se mu ani moc nedivím, protože já jsem z hospodářství a znám ho taky teprv asi dvacet let, dřív to u nás vůbec doma nebylo. Upozorňuju, že je podstatně rychlejší než štípačka, ale znamená to zase víc tělocviku. Jinak je to normálně vykovaný spíš jako přitloukací kladivo kovářský.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme moc a co na to pan Kopřiva poví?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, ano, já jsem o tom kalači teda úmyslně nemluvil, protože trošičku si myslím, že pro práci s kalačem musí být patřičná fyzička tím rozsekávat. Je to vlastně taková mohutná sekyropalice nebo jak by jsme to přiblížili. Takže tam se s tím opravdu dá dělat, a co se týká rychlosti, tak teď jsem si vzpomněl na jednoho svého kamaráda, který také štípačku nechce, ačkoliv štípe celé léto dřevo, protože to je pomalé, tak já se přiznám, že já radši štípu pomalu a bezpracně na štípačce.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslední otázka, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka Zdeňka. Prosím vás pěkně, já mám třicet let starou jedli a letos mi začla shazovat jehličí a vytvořilo se na ní taková jakási, já jsem si myslela, že to je mech, ale měla jsem tam nějakýho hajnýho a on mi říkal, že to vypadá na plíseň. Ta jedle byla nesmírně krásná a teď už je jako trošku průsvitná. Včera jsem mluvila s dcerou, a ta mi říkala, že ty jehlice ji stále opadávají. Je to solitérka, nikde okolo nic nemá, pět let, pět metrů asi má od sebe smrk, který je perfektní, a tato jedle mi takto odchází.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, ono je těžké, velmi těžké radit, když to nevidíme a nemůžeme se na ten vzorek aspoň podívat. Takže jestli, pokud se tedy jedná o nějakou houbovou chorobu, tak okamžitě zajděte pro nějaký patřičný nebo vhodný fungicid a jakmile počasí dovolí, to znamená hned brzy zjara zkuste začít s postřiky.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak obrovský strom, třeba i to se dá zvládnout?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Určitě, aby se zachránil.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, další pokračování je už na našem webu 2.rozhlas.cz, tam jsou Ludmila Dušková, Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů. Děkuji za návštěvu, hezký den.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Na shledanou.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.