I na konci srpna je čas na výsev zeleniny

28. srpen 2015

Možná, že se vám zdá, že v srpnu zahrádkáři jen sklízejí. Opak je pravdou. Právě teď je totiž čas na výsev zeleniny.

A podle Ludmily Duškové není jen ideální doba, ale i počasí. „Pokud totiž zasejete v teple a navíc vám pomůže déšť, tak máte velkou jistotu, že vám semínka dobře vyklíčí.“

Důležité je ale vědět, co vysévat. Některé druhy totiž můžete sklízet ještě letos, další už příští rok. „Nabízí se tady tak ozimý salát, hlavně odrůda Humil, která snese i větší mrazy a dokáže u nás dobře přezimovat,“ říká.

Vysévejte ale rovnou do řádků. Nesmí být ale příliš husté, a když už se to stane, tak pak musíte sazenice včas a důkladně protrhat. Musí mít totiž dost místa, aby dokázaly zesílit a zakořenit, a tudíž i přezimovat. Na podzim, a hlavně pokud meteorologové hlásí velké mrazy, musíte mladé rostliny ochránit a zakrýt je, alespoň na dočasnou dobu třeba chvojím.

Taky byste neměli zapomenout na Kozlíček polníček. „Sice ještě má svůj čas, ale je to taky vynikající salátová zelenina, která se vysévá na zimu a dokáže výborně přezimovat.“

Čtěte také

Další volbou pak je ozimá cibule, vybrat si můžete třeba mezi odrůdou Augusta a Hiberna. „Je tam určitá výhoda, cibuli totiž sklízíte v předstihu a navíc dorůstá tak, že už není napadána Vrtalkou pórkovou. To se stává jen u cibule, která se pěstuje na jaře a ze sazečky.“


Jaké odrůdy zeleniny vybrat?
ředkvičky (Lada, Lidka, Prima, Kvinta, Kvarta), špenát, mangold (druh špenátu), vodnice, ozimá cibule, ozimý salát, kozlíček

Příprava půdy?

Jan Kopřiva přidává radu pro všechny, kteří teď přemýšlejí, jestli už je, nebo není, čas na hnojení. Půda je totiž po sklizni vyhnojená dostatečně. „Spíš bych se soustředil na její zpracování.“

A vzhledem k letošnímu horkému létu bez deště rozhodně nedoporučuje rytí a obracení do hloubky. Stačí prý pouze povrchově zpracovat, a to ručním kultivátorem. Do takto připravené půdy se totiž skvěle seje.

Vyberte ty celoroční

Pokud to budou plodiny, které chcete ještě letos sklízet, tedy špenát nebo ředkvička, tak by volil ty, které jsou označeny jako celoroční. „Jinak se vám totiž stane, že vám ředkvička nebo špenát vykvete a nevytvoří kýžené listy,“ vysvětluje.

Špenát na pánvi

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio