I okrasné dřeviny potřebují před zimou vaši péči

25. září 2015

Okrasných dřevin, které potřebují vaši péči před zimou, je obrovské množství. Ale bez nich by asi vaše zahrada nebyla zahradou v tom pravém slova smyslu. A taky potřebují vaši péči.

„Jsou to nejen nádherní solitéři, ale mohou tvořit živé ploty, případně skupiny. A taky nemusí jít jen o jehličnaté, ale i listnaté stromy a stromky,“ popisuje zahrádkářská odbornice Ludmila Dušková.

„Dřeviny, a to i okrasné listnaté keře, teď taky nutně vyžadují výživu pro dobré přezimování,“ doplňuje Jan Kopřiva. Lidé prý často chybují při používání celoročních hnojiv s vysokým obsahem dusíku. „To je špatně! Teď je čas na hnojiva označená jako podzimní.“

Před zimou musí dostat hlavně živiny

Pro jehličnany je ideální podzimní hnojivo s guanem, které má naopak snížený obsah dusíku, obsahuje ale draslík, který pomáhá vyzrávání pletiv a dobrému přezimování.

Čtěte také

„Pokud má někdo pocit, že tato granulovaná hnojiva působí pomalu, tak může účinek urychlit užitím podzimního krystalického hnojiva, které se rozpustí ve vodě a zalije se přímo ke kořenům. Tím dodáte jak vodu, tak výživu a účinek uvidíme rychle,“ říká Jan Kopřiva.


„Sama jsem se pokoušela vykopat jámu pro nový strom a zhrozila jsem se. Dostala jsem se jen do 20 cm. Podloží je totiž nepředstavitelně tvrdé. Jámu jsem pak doslova musela prolít vodou,“ svěřuje se Ludmila Dušková. Tato rada pak platí pro všechny, kteří se rozhodnete k nové sadbě.

A hnojivo by měly dostat úplně všechny stromy i stromky, i ty, které jsou součástí živých plotů. Ty to podle Kopřivy potřebují ještě víc než ostatní. „Tím, jak jsou hustě zasazeny, tak si živiny vzájemně ubírají.“

Je čas i na výsadbu

Kromě péče o tyto dřeviny před zimou je ale právě teď čas na případnou výsadbu novou. Ten správný měsíc je říjen. „Tato výsadba má navíc i svá pravidla. Hlavně po letošním extrémním suchu, kdy zem je stále hodně vyprahlá.“

„Ale nejdůležitější je, a to hodně zdůrazňuji, všechny dřeviny před zimou velmi důkladně zalít!“

Technologie výsadby

Připojuje i další zkušenost, podle které je letos opravdu lepe koupit kontejnerované dřeviny. „Takže musíte vykopat jámu, důkladně ji prolít, nechat do druhého dne, aby se voda stihla vsáknout. Na dno pak vložit dobrou humózní zeminu. Stromek pak musíte zasadit tak, že nahoru vložíte spodní vrstvu, kterou jste dřív vykopali. Na závěr pak přijde nejhorší kvalita zeminy.“

Spálené listy i jehličí jen oklepejte

Listy, které letošní vedra spálila, raději nestříhejte. Snad je zkuste jen oklepat. Jakékoli vystřihování způsobí jen mezery ve stromku, které by mu jen ubraly na kráse. Pokud je ale neoklepete, tak by mohly zahnívat a můžou být tak lehce napadeny houbovou chorobou.

Živý plot pro trpělivé

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio