Jak chránit stromky před zimou a lesní zvěří?

20. listopad 2015

Nejednoho ze zahrádkářů ještě čekají dokončovací práce před zimou. Ne každý má čas, ale na co se byste určitě neměli zapomenout? Poradí zahrádkářští odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

„Určitě byste neměli zapomenout na bílení kmenů stromů, tedy ochranu před zvěří,“ říká Ludmila Dušková. Dívala se do starých katalogů Jindřicha Vaňka, který to stejné doporučoval už v roce 1923.

Dřív se používalo hlavně vápno, které se naředilo na takzvané vápenné mléko. Dnes existují velmi kvalitní nátěry, které se nemusí nijak upravovat, míchat, jen otevřít plechovku a natřít. Začíná se od paty stromu nahoru až do míst, kde začínají silnější větve. Ale přetřít můžete i místo větvení, tam je totiž nejcitlivější.

„A co je důležité, nátěr omezuje taky výskyt řas mechů a lišejníků. V posledních letech je to totiž obrovský problém,“ vysvětluje Dušková. Obvykle to jsou oranžové nebo zelené nánosy na kmenech. Nátěrem totiž změníte kyselost prostředí, které tyto organismy nemají rády. Další předností je omezení výskytu škůdců pod kůrou a houbových chorob.

Pletivo

Kromě nátěru můžete proti okusům lesní zvěře (hlavně srny a zajíci) použít i pletivo, nejlépe králíkářské. „Pletivem se stromky zakryjí. Ale pozor na to, že když napadne sníh, tak se asi metr vysoké pletivo dostane do pokrývky. Pak se nežádoucí vetřelci dostanou i do koruny stromů,“ říká Jan Kopřiva.

Čtěte také

Doporučuje tak kmen stromu, případně i korunu, zakrýt chvojím, které zvěř nemá ráda. Další možností je zvěři dát na okus ořezané větve, a pokud mají co okusovat, dají vašemu sadu pokoj.

Odpuzovací repelent

„Ještě je tu varianta repelentů, tedy přípravků, které zvěř odpuzují, ale netráví. Tím se strom nastříká a vydrží to i několik měsíců. To je asi nejjednodušší řešení,“ říká Kopřiva.

Ale vždy záleží na pozemku, který máte. Pokud máte stromy na slunečném místě, tak by Kopřiva volil kombinaci bílení a mechanické ochrany. „Bílení totiž opravdu odráží sluneční paprsky. To je v zimě důležité hlavně proto, že by se mohl strom přes den hodně ohřát, třeba i na 15, 18° C, v noci pak klesne teplota pod nulu a dojde k tvorbě mrazových desek, trhlin na kůře. A strom má problém,“ dodává.

Taky staré noviny

Ludmila Dušková připojuje ještě jednu, pozapomenutou možnost ochrany. Je to obalení stromu novinami, nejlépe v několika vrstvách. „Noviny vydržely celou zimu a zvěř se k ním nedostala,“ dodává.

Bílá srna v děčínské zoo

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio