Jak na druhý výsev na zahradách a řízkování

1. srpen 2014

Na zahradě je stále co dělat. V současné době se často sklízí, ale také se sází. Co můžeme sázet a jak na to, co nás čeká za nástrahy. To poradila Ludmila Dušková z časopisu Receptář prima nápadů.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce právě začíná Zahrádkářská poradna, dnes je tu Ludmila Dušková, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů, přeji dobrý den.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, na zahradě už hodně sklízíme, ale také můžeme ještě něco i vysévat v současné době, co konkrétně?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, je toho poměrně dost, hlavně je důležité nenechat ty záhony být, nenechat je zarůst plevelem, protože ten plevel je velmi agresivní, speciálně žabinec velmi rychle semení, a to bychom potom měli problémy prakticky nejen na podzim, ale i příští rok, protože ta semínka poměrně dlouho přežívají. Tak to je důležité opravdu nenechat je ladem, ale pustit se zase znova do výsevu a prostě ty záhony využít tak, jak to jde, to znamená až do konce sezóny. A tady v tomto období je ještě poměrně jako příznivá doba na výsev celé řady plodin ať už jsou to špenáty, ředkvičky, můžeme se pustit do salátů, dokonce jde vysévat ještě kulatá mrkev, odrůda Rondo, ta je velmi rychlá, takže ta nám ještě naroste. Ale můžeme zkusit třeba čínské zelí nebo pekingské zelí, ještě stále je přece jenom období, kdy bychom se mohli dočkat nějakých těch hlávek. Možná jenom zmínit, protože zase se to tady velmi často plete, pekingské zelí, to je to zelí, které uzavírá hlávku pevnou a čínské zelí, to je zelí, které vytváří pouze listovou růžici. To bych řekla, že je ještě rychlejší než to pekingské zelí, takže na něj určitě čas bude. No, samozřejmě určitě bychom mohli vysévat černou ředkev, protože to je plodina velmi zajímavá, ale docela opomíjená, je to škoda, je to velmi dietetická a zajímavá vlastně rostlina, která je důležitá pro podporu trávení, navíc ty černé ředkve se dají poměrně dlouho skladovat, dalo by se říct celou zimu, takže proč se do nich neupustit. No, může vysévat kozlíček polníček, to je vlastně takový druh salátu. A můžeme možná ještě stihnout některé dvouletky. To jsou vlastně květiny, které první rokem, to znamená letos vytvářejí jenom mladou rostlinku a potom příští rok budou kvést, a protože velmi dobře, sama jsem se přesvědčila, klíčí karafiáty Dianthus barbatus, tak určitě je možné se do něj pustit a vysít si ho, protože to je nádherné, když potom máte takový záhon karafiátů, které krásně voní, ale současně se dají dát i do vázy a hodně dlouho vydrží. Určitě by se stihly i macešky, pomněnky, sedmikrásky, přeci jenom máte teprve vlastně začátek srpna, tak proč ne. Kdyby to bylo o 14 dní později, tak už by to asi nedoporučovala. No, a co ještě, nesmíme zapomínat, že se v sortimentu objevily také nové zeleniny, jsou to asijské druhy, které mají teď právě zelenou, protože jsou to rostliny nebo plodiny, které mají poměrně krátkou vegetační dobu a stačí nádherně narůst, a co je důležité zkracuje se den, takže nám tyhle ty plodiny nebudou vybíhat do květu, tady bych vřele doporučila mizunu, mibunu nebo komacunu, to jsou vlastně salátové zeleniny, které jsou takovým výborným doplňkem klasických salátů, protože dokáží ten salát nádherně ochutit.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže my můžeme opravdu ještě hodně věcí potom sklidit na konci té letošní sezóny. Jaké podmínky bychom měli vytvořit vůbec pro ta semínka, pokud je tma vpravíme do té půdy?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, to je velmi důležité, protože přeci jenom pokud sklidíme brambory nebo máme už prázdný záhonek pro hrachu, po některých brukvovitých rostlinách, tak samozřejmě musíme dbát na to, abychom vytvořili dostatečně dobrý základ pro to, aby ta semínka mohla vyklíčit. Nesmíme zapomínat, že jsme v prostředku léta, a to počasí se opravdu střídá obrovská vedra a obrovské deště, což asi není zrovna v pořádku, ale zase musíme se o ta semínka postarat. Takže když provádíme nebo se chystáme provést ten výsev, tak rozhodně ten záhonek důkladně připravit, to znamená, že je nejlepší si ho odplevelit, připravit tak, aby měla ta semínka vhodné podloží, to znamená, aby měly možnost zakořenit a aby vlastně měly možnost následně růst. Musíme se taky postarat o to, aby se tam neobjevily choroby a škůdci, to znamená především tedy ti škůdci v podobě slimáků, protože ti pořád jsou bohužel a je jich letos opravdu hodně a jakmile ty mladé rostlinky se objeví, tak oni mají na ně chuť samozřejmě . Takže nezanedbávat tohle to a použít aspoň granule a nebo jakoukoli jinou metodu, abychom se těch slimáků zbavili.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a nebo nějakou svojí osobní zkušenost, kterou třeba máme, protože my už jsme tady posledně vyhlašovali pro naše posluchače a zájemce o zahrádkářství, aby nám napsali své metody osvědčené, staré metody jak likvidovat škůdce, jak likvidovat i prostě nejrůznější choroby, takové ty lidové, prastaré, tak se tě zeptám, jestli už někdo píše, jestli už lidé reagují právě na tu výzvu a pokud ještě zatím ne a něco mají, na jakou adresu by se měli obrátit?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, právě, že je to velmi zajímavé, protože člověka by vůbec nenapadlo kolik těch lidových metod a kolik vůbec způsobů převzatých po babičkách třebas a nebo z nějakých jiných zdrojů kolik takových metod existuje ať už je to boj s nejrůznějšími houbovými chorobami nebo se škůdci. Třebas mě zaujal takový velmi zajímavý recepis proti padlí použít mlíko a do toho mléka dát několik kapek olivového oleje, pořádně promíchat, udělat takovou zajímavou emulzi, doplnit s vodou 1:1 se to dává, no, a má to výborně fungovat proti padlí, třebas na okurkách. Takže to je velmi zajímavý recepis, anebo ještě bych přidala jeden, je využití cibule a česneku jako prevence proti mšicím a proti molicím, což je také velmi zajímavý recept a já si myslím, že mezi našimi posluchači jich je opravdu takových návodů hodně a že je, by bylo dobré, kdyby se s námi o ně podělili a dokonce bychom potom mohli v těchto našich relacích takové zajímavé a vůbec ty nejzajímavější nápady přednést a ukázat těm lidem, že není vždycky potřeba používat chemické přípravky, a proto ještě jednou poprosím, jestli by bylo možné posílat takové ty zajímavé návody, nápady jak postupovat proti chorobám a škůdcům na adresu i.hudcova@gpmedia.cz.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže výborně, takže my bychom měli ještě v té dnešní Poradně říci něco o řízkování dřevin, protože nechceme kupovat třeba nové rostlinky, chceme si rozmnožit už ty, které doma máme, to znamená, o které dřeviny bychom se teď měli zajímat, které bychom si právě mohli tím řízkováním rozmnožit?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, to je, Stáňo, velmi dobrá otázka, protože přece jenom nemusíme jenom vysévat a pokud, tak přece jenom ještě zbývá dostatek času na další činnosti a jednou z nich je právě možnost nařízkovat si to, co potřebujeme na zahrádce, to, co nám třeba chutná a nedá se už taková odrůda sehnat, konkrétně myslím rybíz nebo angrešt nebo dokonce jostu, to jsou dřeviny, které se dají velmi dobře nařízkovat, a právě teď začíná takové to řízkovací období, které bude ještě pokračovat samozřejmě, ale teď je takový začátek, no, a pokud by někdo chtěl nařízkovat si nebo vypěstovat si vlastní živé ploty, které jsou poměrně drahé ty rostliny, tak je taky ta možnost zde a právě, že teď v tom srpnu je to období opravdu velmi příznivé, protože máme už vyzrálé letorosty, z kterých se právě můžou ty řízky vytvořit. A dělá se to tak, že si tedy vybereme nějaký zdravý samozřejmě, to znamená, že nesmí být napadený ani houbovými chorobami, ani žádnými škůdci, to by pak bylo na škodu, takže si najdeme vyzrálý letorost, nařízkujeme, uděláme si řízek o délce asi 12 až 15 centimetrů, musíme pěkně pod pupenem seříznout, no, a dělá se to mírně šikmo, používá se i stimulátor, což je velmi dobré, protože ten nám vlastně urychlí zakořeňování, no a můžeme si takové řízky dát buď do nějaké bedýnky do písku, přikrýt samozřejmě nějakou mikrotenovou folií, abychom tam udrželi stálé mikroklima a nechat zakořenit. Je to možné u rybízu a josty, která velmi dobře koření, provádět i přímo do záhonu, ale důležité je, upozorňuju všechny ty řízky si raději opsat, abychom věděli co to je.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Co to je.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Protože pak bychom třeba mohli mít zmatek nebo když si přineseme od někoho nějaký řízek, tak vždycky radši popsat.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale kde bychom je měli mít umístěné ty řízky, protože bude podzim, bude zima, budeme vlastně potom je sázet až v tom dalším období nebo ještě dříve?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, můžeme je sázet samozřejmě už na podzim, což je výborné. Třeba u toho rybízu a u té josty to jde, protože ty řízky velmi rychle a dobře koření a ten vlastně takovou, pokud si uděláme takové jakoby pařenišťátko umělé, to znamená nějakou bedýnku, do které dáme vlhký písek, umístíme si ty řízky, zakryjeme, tak určitě dát někam do stínu, nesmí se to dávat na slunce, protože potom by opravdu to rychle vysychalo nebo bychom mohli ty mladé lístečky popálit, tak vždycky někam do stínu, sledovat, kontrolovat, aby ten písek nebo ten substrát, do kterého to dáme, nevysychal, no, a už určitě za takové čtyři týdny uvidíme, že se tam objevují přírůstky.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A to je potom velká radost.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
To je určitě.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když vidíme, jak to pomalinku ale jistě leze vlastně z té země.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Určitě.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Naši posluchači budou pochopitelně také dnes s námi v poradně prostřednictvím telefonu můžete posílat otázky nebo respektive nám je tedy osobně sdělit na číslo 221552525.

/ Písnička /

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V Zahrádkářské poradně je dnes Ludmila Dušková, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů, je to také pro vás pro posluchače a vy už určitě máte nějaké konkrétní otázky. Dobrý den, vítáme vás.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Lenka z Vysočiny. Já bych se potřebovala zeptat paní Duškový, mám starou ostružinu už x let, dozrává v červenci všechny plody, ale nedokážu ji žádným způsobem namnožit, zkoušela jsem to hřížením, to se teda nepovedlo, pak vyrostly úplně planý ostružiny, tak jestli mi poradí jakým způsobem, protože je to úžasná plodina a chtěla bych ji rozmnožit pro svý vnoučata. Děkuju moc za radu, na shledanou.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, já děkuju za dotaz a doporučím vám taky, zkuste nařízkovat, poměrně dobře to jde u většiny těch druhů ostružin, takže zkuste, zkuste nařízkovat, zkuste v tomto období. Možná, že se vám to povede tak, jak jsme to tady říkali.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
10 centimetrů asi minimálně.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Asi 12 centimetrů řízek udělat a musí to bejt samozřejmě mladý letorost a umístit do substrátu, který je nejlépe smíchat rašelinu s pískem na půl na půl no, a vytvořit takové to mikroklima pomocí stačí mikrotenu a nechat si zakořenit.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A případně ten stimulátor využít.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, stimulátor a šikmo.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak dobře, další otázka, kdopak je tam, dobrý den. Ano, už jste u nás.

osoba
--------------------
Dobrý den, Jirka z Prahy, dobrý den. Prosím vás, já bych na paní Duškovou měl dotaz, už několik let se marně snažím nařízkovat rakytník řešetlákový, je v tom nějaká finta nebo to lze nebo to prostě nelze? Díky.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, rakytník se množí velmi rychle, protože on vlastně se, pokud je to někde venku, tak on se množí takovými kořenovými oddělky, pokud vím, ale jinak ten rakytník, co se týká řízkování, tak to si myslím, že asi bude velmi obtížné. Zkuste spíš ze semínek, to jde velmi dobře.

osoba
--------------------
Děkuju.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže semínka, nikoliv řízkování v tomto případě. Tak dobře, další otázka, dobrý den i vás zdravíme a na co se chcete zeptat?

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Lucie z Prahy. Já jsem se chtěla zeptat, to se tak moc tohoto problému netýká, já prostě někdy, když si rozmnožuju rostlinky, tak jsem používala hydroponii jako pro pěstování rostlinek, hydroponii, když se někde zeptám, tak prostě oni nevědí vůbec o co jde, jestli vůbec ještě to existuje a jestli je možný si to někde koupit?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, existuje, jsou to tablety, které se dávají do vody, existuje.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ve specializované prodejně.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, ano, ano.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nějaké Sempře.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
To už neexistuje, ale ve specializovaných.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já tomu dál říkám Sempra, čili obchod s těmi semeny. Ano, výborně. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, u telefonu Podgrabská, já bych se, prosím vás, chtěla zeptat, levandule se různí rady knižní i lidí, ostříhat letos, kdy, ostříhat příští rok, co s ní udělat?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak, tohle vám poradím přesně, protože s tím mám vlastní zkušenost a řeknu vám tedy jak to dělám já. Zjistila jsem, že nejlepší je ostřihat tu levanduli koncem srpna nebo v druhé polovině srpna, ona stačí ještě nádherně obrůst a je tak připravena na poměrně dobré přezimování. Takhle to dělám já, zbytek potom, pokud naroste nebo se na něco zapomene, tak to už můžete samozřejmě dostřihnout na jaře. Takže takhle to je moje zkušenost a celkem se mi osvědčuje a levanduli máme nádhernou.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Další otázka. Ano, ještě máte otázku?

osoba
--------------------
Ne, ne, ne, děkuji moc za odpověď a radu, děkuju, na shledanou.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, také zdravíme, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Dana Bartáková z Havlíčkova Brodu, zdravím paní Duškovou opět, a ráda bych sdělila tomu pánovi, že ten rakytnik se dá řízkovat brzo na jaře, kdy je míza a jako mně se to zadařilo, jako jsem no, věděla jsem, že to bude samice a že v ulici mají samce, tak mi to jako vzduchem se sprašuje, je to asi tak na 30 metrů, takže mám úspěch, že mám i já, i když nemám oba dva prostě plody. A jinak je to pravda, že to odnožuje, je to v podstatě plevel.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, je to plevel, přesně tak, protože ...

osoba
--------------------
Plevelnej keř, no. Děkuju.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
... my máme dvě sazenice a za plotem už je dalších několik ať už samců i samic.

osoba
--------------------
Ano, ano, a měla jsem ho i skalce. Tak ať ten pán počká na jaře, no, možná, že třeba na podzim, ale lepší je asi jaro. Ať se vám daří, na shledanou.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Asi jaro, děkujeme moc.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, na shledanou. A dobrý den říkám dalšímu posluchači nebo posluchačce, dobrý den, už jste u nás.

osoba
--------------------
Dobrý den, Pepa z Prahy.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, Pepo, copak byste chtěl vědět?

osoba
--------------------
Paní Duškové se zeptat na ostružiníku beztrnovém se udělaly na listech jako máčky veliký žlutý kuličky, co to může být za neřest? Děkuju.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
To může být rez.

osoba
--------------------
Rez, aha. Rez.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Rez ostružníková, která se objevuje i na malinách velmi často. Je to opravdu oranžově zbarvené, je to tak? Na těch listech takové se dá říct v takových kupkách, takový povlak.

osoba
--------------------
Zespoda, ano.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, tak to je rez.

osoba
--------------------
Ano, a čím se to dá zahubit?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Je samozřejmě několik přípravků, které se používají na likvidaci rzi, ale to už v tomto období asi bude špatně, snažte se spíš vystřihat, spálit, vyhodit a potom na jaře udělat postřik.

osoba
--------------------
Výborně, výborně, moc děkuju, na shledanou.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Prosím.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, na shledanou, to už byla poslední odpověď na poslední otázku. Tím končí dnešní poradna, ale bude následovat chat, kam půjdeš samozřejmě určitě ráda a určitě tam na tebe bude čekat už spousta otázek, tedy 2.rozhlas.cz to je pro posluchače informace. Já se tě ještě zeptám, protože my po 11 hodině budeme mluvit o Feng-šuej, budeme mluvit o tom jak si uspořádat byt, dům i zahradu podle staré čínské koncepce. Co tomu ty říkáš?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, já už jsem slyšela o této metodě a velmi mě zaujalo, co se týká uspořádání bytu, takže by postel nikdy neměla směřovat proti dveřím, protože to je vlastně jakoby poloha mrtvoly by se dalo říct.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jo, takhle až.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
A já jsem zrovna takto tu postel měla, tak jsem si to okamžitě přemístila. Takže tolik co vím o této metodě a co mě nejvíc asi zaujalo.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a jinak právě na té zahradě, tam je také spousta věcí, které bychom měli prý brát v úvahu, aby tam určitá energie správně proudila, možná třeba i někdy si říkáme, že se nám tam nedaří některým rostlinám, nebo že se nám tam někde nelíbí v nějakém místě a možná to je proto, že tam někde je ta energie nějakým zvláštním způsobem potlačena. Je to prastará metoda, nic proti tomu, samozřejmě já si myslím, že jsou to určitě zajímavé věci, když je necháme vstoupit do našich životů.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Určitě.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A vím, že třeba taková pivoňka, že ta je právě podle této metody Feng-šuej, co mám tedy aspoň z jedné knížky načteno, že je hrozně moc důležitá v té zahradě konkrétně třeba.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, určitě je, a já si to ráda poslechnu, protože možná, že tam bude i dalších tisíce jiných dalších inspirací než tu, kterou mě právě přinesla tahle ta metoda.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to bude až po té 11 hodině. Ludmila Dušková půjde teď na chat a já děkuju za návštěvu.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Na shledanou.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio