Jak vybrat správnou sekačku na trávu?

13. únor 2015

Elektrickou, nebo benzinovou? S jakým košem? Záleží na kvalitě nože, nebo na výkonu? Poradí vám Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Nastartovat sekačku, to byl dříve boj. Ten zpětný chod, takové to trhání zpátky, kdy by to spíš utrhlo prsty, toho se ženy vysloveně bály. Dneska se sekačka nastartuje velice lehce dvěma prsty, pokud má tzv. IZIS start.

Konec hrabání

Dnes už se ani nemusí lítat po sekání s hráběmi. Sekačky mají úžasný sací efekt: trávu, kterou useknou, okamžitě vysají a hodí do koše. Máte hmotu, kterou dáváte pouze do kompostu.

Pojezd a hydrostatický pohon

Starším lidem práci usnadní sekačka s pojezdem. Nemusíte se omezovat pouze na jednu rychlost. Vícerychlostí pojezdy u sekaček se hodí, když je hustší tráva. Potřebujete zkrátka jezdit pomaleji. Některé sekačky si už rychlost pojezdu nastavují automaticky samy podle. Jde o hydrostatické pohony.

Čtěte také

Kvalita nožů

Sekačky umožní trávník posekat v různé výšce tak, jak to požadujeme. Některé dokážou sekat do okrajů, protože mají nůž vystrčený ven mimo pojezdová kolečka.

Je taky důležité, aby ten nůž měl schopnost buď sekat, anebo i mulčovat. Mulčování využijete třeba na plochách vzdálených dál od domu, kde můžete organickou hmotu ponechat jako hnojivo.

Elektrická, nebo benzinová?

Dražší a silnější je benzinová. Záleží ale na tom, jak velkou plochu budete sekat. Elektrická je ideální na malé plochy. Je tichá. Nikdo neví o tom, že sečete.

Koš na sbírání trávy: plastový, nebo látkový?

Pokud koš není prodyšný a nevychází z něj vzduch, dochází k ucpávání. Bez rozdílu materiálu. Pomáhá po sekání koš důkladně omýt tlakovou vodou, aby tam nezůstávaly zbytky. Ono se to ani tolik třeba neucpe tou trávou, ale často i třeba částí země, která z krtičince nabere.

Je důležitější nůž, nebo výkon?

Rozhodující vliv na kvalitu sečení má kvalita nože, ostrost nože a samozřejmě výkon motoru sekačky. Pokud sekačka bude mít malý výkon, sebekvalitnější nůž vás nezachrání. Vždycky je ale nutný servis a údržba. Při kvalitní údržbě a péči sekačka vydrží.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio