Nezapomeňte na barborky! Symbolika, rčení i návod, jak je nechat rozkvést ve správný čas

4. prosinec 2015

Patří k vánočnímu stolu stejně jako kapr, stromeček a cukroví. Musíte si ale vzpomenout včas. Už začátkem prosince. Abyste se živých květů barborek ve váze dočkali. Navíc je pěkné, sledovat několik týdnů nalévání pupenů až do jejich vykvetení.

Většina z nás využívá pro tyto účely větévky třešní. V křesťanské mytologii má třešeň významné postavení. Už na obrazech starých mistrů je Ježíšek často zobrazován s třešničkami v ruce. Rozkvetlá třešeň pak symbolizuje neposkvrněnost Panny Marie.

Barborek se ale používalo i k odhalování čarodějnic. Stačilo při jitřní mši rozkvetlý proutek stočit do kruhu a podívat se skrz něj na věřící, čarodějnice budou stát zády k oltáři.

Třešeň přivede ženicha

Podle lidové pověry třešňová větvička rozkvetlá o Štědrém dnu přinese dívce příští rok ženicha. Aby barborka věštila správně, musíte ji nařezat v den svátku svaté Barbory (4. 12.). Třešeň musí být stará alespoň 10 let a větvička se musí ustřihnout v okamžiku, kdy se první sluneční paprsek dotkne obzoru.

Pak se odnese do domu vyhlédnuté nevěsty a nezbývá než čekat. Barborka rozkvetlá 24. 12. slibuje svatbu do roka a do dne. Když rozkvete dřív, každý den znamená zkrácení předsvatební lhůty o 1 měsíc.


Jak na to?
Pokud vám jde ale jen o krásu květů, nemusíte dodržet postup. Můžete se i o pár dní opozdit. Když barborky nařežete později, ponořte je nejdřív na 10 min do teplé vody a teprve pak je dejte do vázy. Konec větévky šikmo seříněte. Vázu dejte do místnosti se stálou teplotou a pravidelně doplňujte vodu.

Zlatice prozrazuje finance

Podobně jako třešeň můžeme použít i snítky zlatice (Forsythia). Lidové pověry jí však předurčily jiný význam. Snad díky svému názvu či barvě květů zodpovídá o Vánocích na otázky spojené s bohatstvím a dostatkem. Ale jen pokud jsou větévky nažezány o půlnoci v předvečer svátku sv. Mikuláše.

Takto získaná zlatice je připravena odhalit o Štědrém večeru mnohá finanční tajemství. Odpovídá ale jen Ano/Ne. Jedna větévka je schopná odpovědět pouze na jednu otázku. Aby se větévky a otázky nepopletly, označte si je. Třeba barevnými stužkami. Otázky ale nesmíte nikomu prozradit!

Situace, která může o Štědrém dnu nastat, vám odpoví (mimochodem stejné vypovídací hodnoty má i kdoule):
  • vyraší-li listy, budete se muset v následujícím roce velmi namáhat, abyste si udrželi životní standart na který jste zvyklí
  • vyraší-li květy , čeká vás v dalším roce dostatek a bohatství
  • uschne-li větvička, musíme šetřit peníze a utěšovat se, že po hubených letech následují tučné

Bříza věští zdraví

Březové větévky prozrazují zdravotní stav. Bříza bělokorá (Betula pendula) je velmi nenáročná, odolná na sucho i mráz a zároveň je známa mnohými léčivými účinky. Právě tyto vlastnosti jí přisoudily věštbu v otázkách o zdraví.

Bříza

Březové větvičky nařežte stejně jako třešňové a zlatici 4. 12. a doma je dejte do sklenice s vodou. Vyraší-li o Štědrém dnu drobné lístečky, budete se celý následující rok těšit pevnému zdraví a dobré náladě.

A pozor nakonec velmi důležitá rada: Před uříznutím větévku nejprve prohlédněte, jestli vůbec má květní pupeny, aby se vám pak větvička pouze nezelenala...

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka