Okurky jsou dobré na mazání vrzajících dveří i na cukrovku

27. únor 2015

Okurky jsou zázračnou zeleninou? Použít je můžete na vypnutí pleti, na oteklé oči, na hubnutí, celulitidu, na nevábný dech či na cukrovku a vysoký tlak. Dokonce jimi můžete potřít sklo proti zamlžení, boty a třeba vrzající dveře.

Okurky obsahují takzvanou biologickou vodu. „Je to významný čisticí prostředek, který je velmi podobný melounům,“ vysvětluje odbornice Ludmila Dušková.

Kvůli jejich vyšší ceně v obchodech je doporučuje pěstovat na zahrádce. Okurky jsou teplomilné, a tak s výsevem začněte v květnu. „Já vysévám kolem 10. května,“ říká Ludmila Dušková. Vybrat odrůdu byste ale měli právě teď.

Co vám tedy nejlépe vyhovuje?

Hrubé okurky, resp. hruboostné, mají ostré ostny. Hladší povrch mají logicky jemnoostné.

Hruboostné okurky se hodí spíše do chladnějších klimatických podmínek, pokud tedy nepěstujete okurky ve skleníku. Hybridní odrůdy jsou geneticky nehořké. „To znamená, že nemusíte mít obavu i v době sucha nebo střídání teplot. Nikdy nebudou hořké, což je hodně důležité.“


Nejstarším zástupcem hruboostných okurek je Regina F1, dále odrůda Jitka, Lada F1 a nebo Viola. „Tyto odrůdy jsou odolné celé řadě viróz, chladu. Jsou to protiplísňové hybridy odolné i proti plísni okurkové. Ale neříkám, že jsou odolné úplně. Taková ještě bohužel vyšlechtěná nebyla.“

Zahrádkáři mají dobré zkušenosti s jemnosostrými odrůdami Bohdana, Milena, Karolina nebo Aura F1. „Jsou to všechno hybridní okurky, všechny mají převahu samičího kvetení. Za každým květem by se měl vytvořit taky plod.“

Dříve se pěstovaly hlavně nehybridní okurky, jako byly odrůdy Bílské nebo Mělnické. Ty ale vytvářely množství hluchých květů a plody se hodně složitě hledaly. „U nových odrůd to ale odpadá,“ říká Ludmila Dušková.

Čtěte také

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
V obchodech vídáme hadovky a okurky polní. Do jaké skupiny patří?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Hladovky jsou okurky určené pro pěstování do skleníků nebo do fóliovníků. Dosud jsme ale mluvili jen o těch, které nepotřebují skleník, tedy nakládačky a salátovky, vyloženě polní.

osoba
--------------------
Jak vybrat správné stanoviště a půdy pro pěstování okurek?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Rád bych se s posluchači rozdělil o mé zkušenosti. Samotný výsev přímo do půdy je možný jen v opravdu teplých oblastech. Já pěstuju okurky v Jizerských horách, kde je podstatně chladněji, tak jsem nucen si okurky předpěstovávat. Pozor, nikdy tu sadbu netrhejte. Tedy nedělejte to, že je vysejete nahusto a pak vytrháváte. Tím se velice zbrzdí jejich růst a poškozuje se kořenový systém.

Pokud budete okurky předpěstovávat, používat buď jiffy a nebo přímo malé květináčky, do kterých vložíme jedno semínko. Tam se rostlinka krásně vyvíjí a posléze celá i s balem zasadí na stanoviště. Důležitá věc je přirychlování, protože vyplatí se určitě okurky chránit především v prvním období nějakým tunelovým krytem. Samozřejmě je pak nutné je důkladně v noci zakrývat. To hlavně pokud hrozí nebezpečí mrazíků.

Důležité je i mulčování. Mulčování je nejlepší černou netkanou textilií, čili vysévat nebo vysazovat na černou netkanou textilii. A co je ideální: kombinovat to s takzvaným vertikovedením. To znamená, dát si pěstevní síť a po té okurky pnout.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio