ON-LINE ROZHOVOR: Dělení a přesazování pokojovek

19. únor 2016

Mají s eřezné plochy dezinfikovat? Kde se nejlépe daří asparágusům a klívii? Na otázky odpoví v pátek 19. února odbornici Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Většina pokojových rostlin vyžaduje přesazení jednou za dva až tři roky. Omezený prostor květináče je příčinou rychlého odčerpání živin, nárůstu kořenového systému a tím vzniká nutnost rostlinu přesadit, aby si uchovala dobrou kondici do příštích let. Pokud dosáhneme ale takové velikosti kořenového systému, že již není možné použít větší květináč, je na místě přistoupit k dělení. Pro přesazení se hodí speciální substrát pro pokojové rostliny. Je zde v optimálním poměru zahradní substrát,rašelina, písek a jílové částice a je zde upravené pH tak, aby vyhovovalo většině pokojových rostlin. Protože hrozí i invaze škůdců, je vhodné po přesazení rostliny opatřit žlutými terčíky pro jejich odchyt.


autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.