ON-LINE ROZHOVOR: Jak postupovat při výsadbě

4. září 2015

Je lepší výsadba do fólie? Do kdy je vhodný termín pro výsadbu? Které odrůdy jsou vhodné do malých zahrádek? Jak půdu před sázením hnojit? Odpoví Ludmila Dušková a Jan Kopřiva v pátek 4. září 2015 od 10:30.

Rostliny pro výsadbu musí být svěží, proto by měly být před sázením umístěny v chladnu. Pokud sazenice mírně zavadnou, nevadí. Namočením se snadno vzpamatují. Nesmějí se ale zapařit. Takové rostliny po výsadbě odumírají.

Vlhko nevadí. Naopak

Sazenice se vysazují buď podle šňůry, nebo do vyznačených rýh. Vysazují se pouze z jedné strany šňůry. Sazenice před sázením musí být mírně vlhké. Bedničku, ve které sazenice roznášíte, zakryjte vlhkou textilií, aby rostliny zbytečně neosychaly. Kořenům nejvíce škodí přímé sluneční paprsky.

Při sázení je dobré použít sázecí lopatky, aby vyryté jamky byly dost široké a kořeny se mohly dobře rozprostřít. Kořeny v jamce nesmějí být zahnuty nebo dokonce obráceny vzhůru. Po zasypání půdu ke kořenům důkladně přimáčkneme. Správně zasazená sazenice, pokud se uchopí za listy, nejde vytáhnout.

Správná hloubka

Co se týká hloubky sázení, platí zásada, že mají být tak hluboko, jak rostly u mateřské rostliny. Krček má být asi 1 cm pod povrchem, protože po zalití se půda slehne. Při mělkém vysazení rostliny krní, protože nemohou vytvářet další hlavní kořeny.

Při hlubokém vysazení mladé listy rostlin špatně narůstají a živoří do té doby, než krček proroste k povrchu půdy. Rostliny se vysazují buď navečer, nebo za podmračeného počasí. Nejlépe před nebo po dešti. Po výsadbě sazenice zalijte. Mokré místo je vhodné zahrnout suchou zeminou.

Čtěte také

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio