ON-LINE ROZHOVOR: Rýmovník, rostlina pro zdraví

Rýmovník můžete využít nejen k přípravě čaje, ale i v kuchyni. Výborně se hodí zejména k jehněčímu, zvěřině nebo pečeným a grilovaným masům - Foto: Fotobanka Pixabay

Rýmovník můžete využít nejen k přípravě čaje, ale i v kuchyni. Výborně se hodí zejména k jehněčímu, zvěřině nebo pečeným a grilovaným masůmFoto: Fotobanka Pixabay

Jak je možné rostlinu využít? Jaké vyžaduje stanoviště? Na otázky odpoví v pátek 11. března v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Rýmovník je lidový název pro moud či molici a říká se mu také mexický eukalypt či kubánské oregano. Latinský název je Plectranthus argentatus a patří do čeledi hluchavkovitých. Jedná se o aromatickou bylinu, která je pěstovaná nejen pro svoji mátovo-meduňkovou vůni. Ćaj pomáhá nejen při nachlazení, ale také mírní bolesti hlavy, astma, střevní a žaludeční koliky, urovnává trávení, dokonce prý působí i proti parazitům ve střevech. Rýmovník je také přírodní repelent. Tato bylina je ideální do bytu, ale také na balkon. Dobře roste tam, kde je dostatek světla, snese i sluneční svit, ale s mírným zastíněním. Na úplnou jižní sluneční výheň ho nedávejte. V pokojových podmínkách snáší všechna umístění, ideální je však východní nebo západní okno, kam část dne svítí sluníčko. 

Autor:  Ludmila Dušková
Pořad: Dopoledne s Dvojkou (archiv)  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 09:05  |  Délka pořadu: 120 minut  
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas