ON-LINE ROZHOVOR: Topinambur hlíznatý

22. leden 2016

Kdy se vysazují? Dají se využít i jako dekorativní rostliny? Jak se skladují? Na otázky odpoví v pátek 22. ledna v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Topinambury neboli židovské brambory patří u nás k nejméně známým a také pěstovaným plodinám. Jedná se vlastně o druh slunečnice, ale na rozdíl od té u nás velmi rozšířené je topinambur vytrvalou bylinou, vysokou přes 250 cm. Neobsahují škrob, ale asi 16% inzulínu, proto jsou vhodné pro diabetiky. V některých zemích se konzumuje i mladé zdužnatělé květenství, známé pod názvem jeruzalémské artyčoky. Nadzemní zelené části jsou výborným krmivem s obsahem až 17% sušiny, 2,2% dusíkatých látek, 2,8% vlákniny. Množí se vegetativně hlízami. Ty se sázejí časně zjara nebo na podzim. Zpočátku topinambur roste pomalu, od poloviny června pak rychle a začne vytvářet hlízy. Odrůdy jsou buď červenoslupkaté nebo běloslupkaté s bílou dužninou a hlízami soustředěnými pod rostlinou. Topinambur je vytrvalá absolutně nenáročná okopanina, kterou můžeme pěstovat téměř ve všech podmínkách.

Čtěte také


autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.