ON-LINE ROZHOVOR: Vybíráme brambory na sadbu

4. březen 2016

Kdy je vhodné udělat postřik herbicidem proti plevelům? Co dělat proti drátovcům? Na otázky odpoví v pátek 4. března v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Brambory mohou být během vegetace nepříznivě ovlivněny žírem mandelinky bramborové, deštivé a chladné počasí přeje plísni bramborové a důležité je i udržet porosty bez plevelů. Právě jejich výskyt může výrazně omezit kvalitu sklizně, kořeny např. pýru plazivého mohou prorůstat hlízami a tím je znehodnotit. V porostech brambor se často vyskytují ohniska pcháče osetu, velmi agresivního a hluboko kořenícího bodláku. Obtížně se zbavujeme i lebedy, pěťouru, konopice, merlíku, hluchavky, rdesna ad. Proto již v době výsadby je dobré věnovat půdě dostatečnou pozornost a od samého začátku vegetace pozemky udržovat čisté , bez plevelů. Ruční pletí a doslova dolování hluboko kořenících plevelů je velmi náročné a mnohdy zdlouhavé, vyplatí se vzít si na pomoc vhodný herbicid.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.