ON-LINE ROZHOVOR: Vybíráme rajčata pro výsevy
Kdy vysévat? Které odrůdy jsou vhodné propěstování na balkoně? Proč rajčata svinují spodní listy? Na otázky odpoví v pátek 13. března Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.
Rajčata patří k nejpěstovanějším plodinám. Několik rostlin nesmí chybět snad na žádné zahrádce. Jejich pěstování má v našich klimatických podmínkách dlouholetou tradici a je zcela opodstatněné. Plody jsou vynikající přílohou k řadě pokrmů, surovinou k jejich přípravě a v neposlední řadě se konzumují především v syrovém stavu. Významná je jejich nutriční hodnota. Obsahují vitamín C, který u plodů vyzrálých na slunci dosahuje až 300 mg na 1 kg plodů. Z dalších vitamínů je významný především provitamín A, vitamín PP, E, ale i B6 a B12.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.