ON-LINE ROZHOVOR: Začínáme s ošetřením proti chorobám a škůdcům

18. březen 2016

Kdy je nejvodnější doba pro postřik proti pilatkám? Jak se projevuje moniliový úžeh? Na otázky odpoví v pátek 18. března v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Mezi nejzávažnější škůdce slivoní patří pilatka švestková.Její přítomnost poznáme velmi brzy po odkvětu. Stromy přestože hodně kvetly a nasadily plody, ty velmi záhy opadávají. Na malých plodech jsou zřetelné černé otvory s trusem housenic. Uvnitř plodů je pak vyžrána středová část – budoucí pecka. Jedna housenice poškodí 3-4 plody. Larvy pilatek přezimují v půdě , kde se na jaře kuklí. Dospělci se líhnou v dubnu, před začátkem květu slivoní. Samičky kladou vajíčka do květních kalichů. Larvy se po vylíhnutí vžírají do plůdků. Asi po 9ti dnech larva zavadající plod opouští a vžírá se do dalšího. Dospělé larvy padají s poškozenými plody na zem, zde je opouštějí a zalézají do půdy a celý cyklus se na jaře příštího roku opakuje.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.