Pokud se na spodní straně rajčat vytváří suchá plocha, dodávejte vápník

7. srpen 2015

Je sucho a na zahradách je všechno v zuboženém stavu. Odbornice Ludmila Dušková ale všechny zoufalé zahrádkáře uklidňuje. Příroda si prý rozhodně pomůže Je třeba jenom vydržet a počkat až začne pršet a až se počasí obrátí. Zatím lze ale něco podniknout třeba u rajčat.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A právě začíná Zahrádkářská poradna. Ludmila Dušková, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů. Přeji dobrý den.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tentokrát jsme využili moji zahradu k tomu, abych tam našla různé nedostatky, věci, které tam nepatří. Já si myslím, že určitě i mnozí posluchači se v tom najdou. Tak, já bych možná začla těmi vzorky, co tu máme, jsou to rajčata nebo jedno rajče, i když se letos těm rajčatům hodně daří. Já jsem dokonce ta rajčata ani letos nemusel stříkat, riskla jsem to a úroda je pěkná, protože je sluníčko, takže se jim daří. Nicméně jsem tam přece jenom našla jedno rajče, které má takový jakoby divný zelený flek, tak se ptám, co s tím, co to je za chybu, jestli se od toho mohou nakazit i ta jiná rajčata a jestli se to třeba dá konzumovat nebo se to má celé vyhodit?

Čtěte také

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, Stáňo, tenhle ten problém, který si přinesla, tak je letos velice častý. Přinášejí nám lidé do poradny právě takovéhle rajčata a ty máš jenom jedno, to je štěstí, protože jinak se setkávám s případy, kdy opravdu třeba všechny plody takto vpadají. Jenom to spíš trošičku víc popíšeme, aby se v tom právě naši posluchači viděli, nebo aby si připomněli, jestli to mají také. Znamená to to, že proti stopce na spodní straně plodů se vytváří taková suchá plocha by se dalo říct, která je velmi ostře ohraničená o proti té zdravé části, a v takovém případě se jedná o nedostatek vápníku v plodech a v těch rostlinách. Trpí s tím letos opravdu velké množství rostlin a hlavně to mají lidé, kteří pěstují rajčata v nějakých nádobách, třeba v nějakých květináčích, truhlicích a nebo v pytlích, je to z toho důvodu, že většinou substráty, které se používají, tak vápník neobsahují, jsou to spíš kyselejší substráty a pak se tohle to stane. Včera třeba jsem zrovna řešila ten samý případ, kdy dochází k tomu, že si pěstitel myslí, že se jedná o nějakou plíseň, dokonce nám přijdou třeba i vynadat, troufnu si to říct, že to osivo bylo špatné a tak dále, ale přitom to tak vůbec není. Je to právě díky tomu substrátům. No, a co se proti tomu dá dělat v tuto dobu, už jenom brát v úvahu to, že se musí neustále ten vápník dodávat a dodává se opravdu přes listy a přes plody, to znamená, že vybírat hnojiva, která obsahují vápník a musí se dělat postřiky, a ty se musí dělat opravdu velmi často, třeba i v pětidenních intervalech a pořád, prakticky až do konce léta tak, aby se ten příznak zmírnil a pro příští léto si to pamatovat a rozhodně ten substrát obohatit o vápník.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pak tady mám ještě listy, které jsou tak podivně pokroucené, jakoby uschlé, teď už trošku jakoby uvadlé samozřejmě tou přepravou, ale co vůbec s těmi listy obecně u rajčat, protože ty spodní se odlamují, horní zůstávají, pak je tam ta špička ještě nahoře, to jsem dokonce četla, že se ta špička dokonce nemá odstřihávat, že to bere sílu. Tak, jak to teda vůbec s těmi rajčaty a s těmi listy, které se podivně pokrucují?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tyhle ty listy, co tady jsou, jsou zkroucené skutečně tím, že už byly dlouho v sáčku, ale jinak, když se pořádně podíváme na plochu těch listů, tak je tam evidentní, že mezi žilnatinou jsou žluté fleky, a ty jsou velmi pravidelné, a je to většinou z toho, že rostlina má nedostatek hořčíku. Jsou to vlastně fyziologické poruchy jak ta první, to znamená ten vápník, tak tahle ta druhá. Myslím si, že ten nedostatek hořčíku se dá velmi snadno odstranit hořkou solí, a to velice jednoduše, že se buď zaleje a nebo se zase dělají postřiky. Ale není to tak závažné jako u toho vápníku, protože tady ta záležitost postihuje pouze starší listy, to znamená ty spodní. A co se týká odstraňování listů, tak určitě odstranit alespoň dva až tři ty nejspodnější, které se dotýkají země, teď je sucho, takže opravdu riziko plísně nehrozí, ale jakmile začne pršet nebo se počasí zhorší, promění, zkazí, tak se opravdu ta plíseň může objevit. A jinak, já to tedy dělám tak, že ten vršek odstraňuji. Je to z toho důvodu, že úplně mi stačí, když ty rostlina nasadí 6 až 7 vijanů a potom už další nepotřebuju, spíš je důležité, aby ty plody, které nasazeny jsou, aby dorostly a aby dozrály a navíc nepotřebuju rajčata, aby měřily 2,5 metru.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, je to zase tvoje zkušenost a ty názory vždycky se objeví, samozřejmě nějaké jiné.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Takto to dělám já.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě zůstaneme u té zeleniny, zeptám se na dýně, protože je mám teď také zase letos, ne dobrou zkušenost teda s tím, že všechno vykvete krásně, mám i dojem, že ten substrát je kvalitní, v kterém jsou, i je hodně zalívám, byť tedy ráno to jsou hlavičky skleslé těch listů, je to hrůza, ale nedozrají, vlastně uhnijou ještě a nechápu proč. Toto někdo zespoda ukusuje nebo je tma nějaký škůdce?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Může to být zase fyziologická záležitost, zase tam někdy může být způsobena tím, že přece jenom ten poměr živin není vyrovnaný, může tam chybět vápník, může tam chybět ale i hořčík a fosfor, to jsou velmi důležité prvky. Tím, že se zalívá, tak může dojít i k uhnívání malých plodů tím, že na nich vzniká plíseň šedá, to je houbové onemocnění, to všecko může být. A hlavním asi důvodem je přeci jenom to sucho, protože když se zaleje, tak to je tak nedostačující, protože to vedro je tak obří, že prostě dochází k vyschnutí a bohužel někdy, kdy ty rostliny nemají dostatečnou listovou plochu, tak může dojít i k takovému zapaření těch kořenů, protože ta zem se strašně přehřívá. No, a v neposlední řadě se objevují obrovské množství svilušek, to je vlastně roztoč, který saje na spodní straně listů a nejen u těch dýní, ale třebas už jsou i napadené okurky v obrovských množstvích, a ty pak se si myslím, už nedá žádným postřikem ani řešit, protože přeci jenom ta sviluška je rychlejší než jakýkoliv náš zásah.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych ten seznam měla mnohem delší, ale přidám ještě další věc.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, povídej, povídej.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A taky to není můj problém, taky jsem se s tím potkala i jinde, hortenzie, koupila jsem si hortenzii, a ta hortenzie zkrátka a dobře nechce růst, už jsem dokonce změnila i to stanoviště. vždycky se udělají listy, ty brzo uvadnou, no, jako žije, ale vůbec se nemá k světu, vůbec neroste. Kamarádka má půlmetrové hortenzie, nádherně nakvetlé, tak je to stanovištěm, je třeba i možná špatná rostlina už od počátku, v čem je problém?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, to bych asi musela spíš vidět, ale vím, že jsme kdysi před léty, když ještě žil pan doktor Podlaha, tak jsme natáčeli takový jeden díl, byl o hortenziích do Receptáře, a právě u něho na zahradě jsme taky řešili problém, že měl hortenzii, která příliš dobře nerostla. No, a tak jsme to pak řešili tak, že jsme ji přesadili, opravdu musela se vykopat poměrně velká jáma a naplnili jsme ji kyselým substrátem, který byl přímo určený pro hortenzie a kyselomilné rostliny a zasadili jsme tu hortenzii do takového polostínu. On tam měl, on má na zahradě nebo je tam takový jakoby lesík a ještě jakoby podrost vytváří keře, a tak do popředí těch keřů jsme umístili tu hortenzii, a pak už sejí docela dobře dařilo. Ale jenom pro zajímavost, my máme hortenzii na hrobě, na hřbitově a tam roste tak zvláštním, způsobem, že už obsadila celý ten prostor, mívá kolem 200 až 300 květů a přitom je to na otevřené ploše, jenom asi z části dne je ta rostlina chráněná budovou kostela, ale daří se ji tam naprosto úžasně a už je tam spoustu let. Takže ono je to docela záhada, no, ani nemá příliš vody, ani nemá žádnou výživu by se dalo říct, a roste. Ale určitě to zkus, jsou speciální hnojiva i na hortenzie, takže přihnojit.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Obecně, když se podíváme ještě po těch rostlinách, právě teď v těch obrovských vedrech, tak spousta těch okrasných rostlin, ať už jsou to třeba i rododendrony, mají teda ty listy v takovém zuboženém stavu, všechno to jakoby usychá, tak já se snažím to samozřejmě zalívat v rámci možností, ale to už jako teoreticky nám to přerůstá přes hlavu všechno a mám někdy i pocity, že o to všechno letos přijdeme, že to všechno uschne, o trávníku ani nemluvím, to už, s tím se snad vůbec nic nedá dělat v dnešní době?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, máš pravdu, protože i já mám pocit, že už jsem všechno tak nějak na té zahradě vzdala, dokonce jsem už minulý týden v zoufalství vybrala všechny brambory a s hrůzou jsem zjistila, že teda polovinu úrody mně sklidily myši, protože po každým tím řádkem vede chodba a ty myši si tam vesele žijí a prostě ty brambory z polovičky sežraly, když to tak řeknu, a ty myši jsou tak drzí, že ony se snad ani nebojí, ony přede mnou chodí. Takže já si myslím, že to určitě nebude jenom můj problém, ale určitě všech pěstitelů, protože ty zahrádky vypadají skutečně strašně a té vody je málo, a když se zalejvá, tak přece jenom to asi nestačí.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A zregeneruje se to ještě podle tvých zkušeností?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Určitě, určitě, příroda si rozhodně pomůže, ale musíme jenom vydržet a počkat až začne pršet, až se počasí obrátí.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, své zahrádkářské stesky mohou sdělit také posluchači 221552525, to bude už za chviličku, teď písnička a potom budem pokračovat.

/ Písnička /

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokračuje Zahrádkářská poradna, dnes samozřejmě radíme s různými věcmi, které se na té zahradě dějí, které tam mít nechceme, tak ta dobrá rada od Ludmily Duškové se hodí. Ludmila Dušková, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů je dnes ve vysílání a už máme první otázku od vás posluchačů, dobrý den. Haló, haló, ano, už jste u nás. Dobrý den.

osoba
--------------------
Tady Pechová, Vysočina. Dobrý den. Já mám takovou prosbu, chtěla bych se paní Duškový zeptat, poněvadž jsem do skleníku zasela okurky, mám to pod jednou sviluškou, takže z toho vůbec nic nebude, tak jestli by mi poradila, co tam mám zasadit teďko,aby neměla ten skleník prázdnej?

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, teď už bude naprosto ideální doba, abyste si vysela plodiny, které potřebují kratší den, to znamená, že klidně můžete už do toho skleníku dát ředkvičky, můžete si tam dát špenát, ale pozor, já bych ještě doporučila použít nebo zkusit asijskou zeleninu například mizunu mibunu, to jsou ideální plodiny, které se dají použít na saláty, jsou velmi aromatické, dobré, anebo čínskou hořčici, tak je buď v červené nebo zelené barvě a vytváří velmi kvalitní listy. A upozorňuju, že jsem si ji už před týdnem vysela a dokonce i v tomhle suchu ta semena vyklíčila. Takže všem doporučuju, kdo nechce nechat volné záhony, tak aby to vyzkoušel.

osoba
--------------------
No, je mi to líto, protože z okurek nemám vůbec nic, je mi to líto nechat to jen tak ladem.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Určitě.

osoba
--------------------
Papriky jakžtakž ty jsou dobrý. A ještě jsem se chtěla zeptat, já jsem asi udělala velikou blbost, protože jsem loni nechtěně asi tam byla sviluška v kompostu, kterej jsem potom na podzim přihodila teda do toho skleníku, je to možný?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ne, určitě to není možný, i když částečně možná se může stát, že některá vajíčka přezimují, protože ta zima byla poměrně mírná, ale většinou se to tam dostane právě s nějakou jinou rostlinou nebo s tím, že vlastně tak strašné, ty podmínky pro vývoj toho škůdce jsou naprosto ideální letos.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkujeme moc, ano?

osoba
--------------------
A ještě, když vás mám, jestli bych se ještě mohla zeptat. Mám víno, který prostě hrozny jako už ty bobulky mi už začínají praskat a takový jako povlak je na tom?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak to je padlí, to je padlí révové, to je opravdu špatně, protože jste měla udělat už dřív preventivní postřik, ale ještě klidně se to dá, nebo doufejme, že se to dá ještě zachránit, když ho uděláte teď hned, protože jinak to padlí dokáže zdecimovat opravdu sto procent hroznů, ano.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, dobře.

osoba
--------------------
Já jsem to stříkala Kuprikolem teda.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ne, to je špatně, musíte na padlí révové, jo.

osoba
--------------------
Dobrý, tak jo, děkuju moc, přeji hezkej zbytek dne, děkuji. Na shledanou.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme. Další posluchač má možnost se zeptat, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, jsem ve vysílání?

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano.

osoba
--------------------
Tak, posluchačka z Brna. Já nemám zahradu, mám jenom balkon, ano, a pěstuju si bylinky a letos jsem z toho nešťastná, protože jak majoránka, tak rozmarýn mají lístečky jakoby tečkovaný, světlý teda. Já nevím, co by to bylo? Jestli teda to málo nějakýho minerálu, nebo vždycky jsem měla takový pěkný teda ty bylinky, ale letos jsou ty lístečky jakoby tečkovaný. A rozmarýn taky.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, kdybyste si vzala lupu, tak byste určitě zjistila, že tam máte výskyt třásněnky, třásněnka je škůdce, který vysává ty rostliny. Ona je to taková opravdu drobounká muška, která ale v obrovském množství klade vajíčka, vytvářejí se larvy následně, no, a to všechno tam saje na těch listech, především na horní straně listů, proto to tam vidíte. Ale rozhodně se to dá i řešit postřikem s velmi krátkou ochrannou lhůtou. Takže zajít do obchodu, koupit si postřik na svilušku, třásněnku a ošetřete. Tři dny nebudete moc tedy ty bylinky sklízet, ale pak už jo.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme za odpověď, dáme další dotaz od posluchačů, dobrý den. Haló! Ano, už jste u nás.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka ze severní Moravy. Prosím vás, já mám sloupovou ostružinu, je nádherná, má nádherné sladké plody, ale na každém tom plodu je, slyšíte mě?

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, slyšíme.

osoba
--------------------
Na každém tom plodu jsou tak tři, čtyři, já nevím jak bych to řekla, takové ty mušky s kovovým zadečkem, mušky hovniválky, nevím jak bych to řekla. Ale trošku se mi ekluje je jíst, já nevím, co s tím jako, postřik, to asi ne, co s tím?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, tady neuděláme asi nic, protože by to určitě vyřešil akorát právě ten postřik, ale to byste zas nemohli ty ostružiny jíst, navíc většina těch insekticidů má přece jenom velmi nebo delší ochrannou lhůtu než by tady bylo potřeba a vzhledem k tomu, že ty ostružiny asi sklízíte a jíte, tak tady bude asi stačit důkladné omytí těch plodů a můžete vesele konzumovat.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, poslední otázka, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, Doubravka Mělková. Já mám takový, možná zbytečný dotaz, mám skleník, ve kterém se mi vždycky všechno dobře rodilo a teď v poslední době jak stromy, které jsou poblíž, nějak moc povyrostly, takže skleník má sluníčka poměrně málo. Mám zasazený rajčata, mám tam zasazený okurky, ze čtyř sazenic rajčat mám dvě malý zelený rajčátka, ani to nekvete, okurky hynou. Je to asi tím, že to má málo toho sluníčka?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Je to hlavně asi tím, že to nemá opylení, protože rajčata potřebují hmyz na opylení plodů nebo alespoň třást s těmi rostlinami, aby se, aby došlo právě k opylení, protože jinak dochází k tomu, že buď ty plody se nenasadí a nebo jsou deformované a nebo maličkaté.

osoba
--------------------
Ten skleník je pořád otevřený, hmyz tam může lítat. A každý rok ty rajčata mám.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak je to možný, že to je i tím zastíněním, může to být i substrátem, může to být tím vedrem, ale hlavně zkuste s těmi rostliny jakoby třást, klepat a tím by se možná mohl ten problém vyřešit. Navíc ještě bych chtěla říct, že celá řada rostlin, pokud je extrémní vedro, tak nemá klíčivý pyl, takže se ty plody netvoří, je to především třebas u fazolí letos případ, to všecko může být.

osoba
--------------------
A třeba kamarádka vedle ve skleníku má úrodu rajčat velikánskou, jo, čili a říkám ten skleník je od rána do noci otevřený, okýnka jsou tam otevřený.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Záleží na odrůdě taky, kterou jste si tam dala, záleží na hnojení, na substrátu, to všecko má na to vliv, ale hlavně asi největší problém bude to vaše zastínění, co tam máte. Ano, přesně.

osoba
--------------------
Já tohle to, co dělám, dělám stejně každý rok, kompost, hnojení a takže zřejmě říkám, ty stromy tak povyrostly, že toho sluníčka je tam málo, takže asi bohužel to je tím sluníčkem.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ať se vám zlepší ta vaše situace u vás na zahradě, děkujeme mockrát, mějte se hezky.

osoba
--------------------
Jste moc hodná, děkuji vám mnohokrát za radu, vy taky, děkuji, na shledanou.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Na shledanou.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou, tak i přesto všechno trápení stále lidé zahrádkaří, stále pěstují a pěstují a zkouší to znovu a znovu, ale je to takový boj, který vedeme všichni samozřejmě, ale zas někdy, když se to zadaří, tak je to krásné. Tak děkujeme moc za dnešní rady, budeme pokračovat zase v těch dalších týdnech. Končí Zahrádkářská poradna. Jinak Ludmila Dušková, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů je také na chatu, takže tam se můžete obrátit se svými dotazy. Děkuji mockrát za dnešní návštěvu, na shledanou.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů

Dotazy posluchačů:

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio