Rostliny rozhodně nezalévejte každý den! A to i v tropických vedrech letošního léta

24. červenec 2015

Kdy a jak zalévat zahradu? A co dělat ve chvíli, kdy je nedostatek vody? Zkuste alespoň mulčování.

„Kdo je napojený pouze na vodovod, má problém. Lépe je samozřejmě mít vlastní studnu. Já mám dvě,“ říká Jan Kopřiva. Když voda není, tak samozřejmě šetříte na zalévání, ale když už zahradě nějakou vodu dáte, je třeba, aby to bylo efektivní a rostlinám to spíš neškodilo.

„Ona taková dobrá kvalitní okopávka, nebo třeba mulčování trávy, kůry je mnohem lepší než jen pošplíchání vodou.“ říká.

Zalévejte jen kořeny!

Rajčata, papriky, okurky vyžadují dostatek vody, nicméně je zbytečné polévat celý záhon, nebo lít to dokonce na rostliny. Zalévat musíte kořeny. Nejlépe je nechat vodu pomalu volně vytékat, aby se dostatečně vsákla.

„Měřítkem, jestli jsem vydatně a dobře zalil, je to, že vezmu prst a po zálivce ho zapíchnu kolmo do půdy. A pokud se i špičkou prstu dostanu na vlhkou zem, můžu si říct: zalil jsem pořádně. Pokud je svlažená pouze vrchní vrstvička, tak taková zálivka nemá vůbec význam,“ varuje Kopřiva.


Zalévat ráno nebo večer?
Vyberte si jen jednu variantu. A dokonce i v tropických dnech, která jsme letos zažili, tak je třeba zalévat jen jednou za tři, čtyři dny. Opravdu každodenní zalévání je na škodu rostlinám.

Ale jsou výjimky: pokud je dost vody tak k jednomu rajčeti patří jedna konev vody. Pokud voda není, tak pomůže nasekaná tráva, kterou namulčujete přímo ze sekačky, drcená kůra. Tím zabráníte zbytečnému odparu zálivky.

A co tak jen rosit?

Je to u každé rostliny trochu jinak. Paprice rosení na list nevadí, naopak, můžete ji na listy i polévat a taky tím smyjete mšice. Ale taková rajčata a okurky na list rozhodně nezalévejte! Tím totiž podporujete vznik plísně!

Pomůže taková vertikulace?

Zkuste ji. Pak ale musíte zavlažovat. Ale ne jednou konví. Chce to mít rozstřikovač a každé ráno nechat hodinku vodu stříkat. Opět tedy ne v době, kdy voda chybí i v řekách.


Pokud nemůžete mulčovat, tak je třeba půdu kypřit.“ Povrchová okopávka, která naruší škraloup, totiž zabraňuje nadbytečnému a zbytečnému výparu vody.

„Pokud jsou ale už trávníky vyprahlé, suché, hnědé, tak tam už je závlaha zbytečná,“ dodává Jan Kopřiva s tím, že pokud na trávník pálí celý den slunce, tak můžete pozorovat ohromný a okamžitý výpar a ztráta vody. Takže doporučuje zalévat až za chládku, ráno nebo večer.

Rostlinám vadí i chlór

Pokud používáte vodovodní, tak ta obsahuje chlór, což je pro zahradu nevhodné. „Nicméně, z této vody se chlór, po dvou, třech hodinách, odpaří. Pokud ji tedy natočíte do sudu.“

Voda pro zálivku by taky neměla být ledová, což třeba ta studniční je. Nestříkejte proto přímo na rostliny, ale stříkejte do výšky. Tak se alespoň trochu prohřeje.

zalévání, konev, sucho

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio