Škůdce nesmíte nechat přemnožit! Jinak napadnou i ostatní pokojové rostliny

27. listopad 2015

Pokud si říkáte, že pokojové rostliny už máte dávno „v teple“, proč o nich teď mluvit, tak vás zahradní odbornice Ludmila Dušková vyvede z omylu.

„Když se totiž podíváte na okna sídlišť, je u celé řady z nich plno truhlíků třeba s muškáty. A tak je čas s nimi něco udělat,“ říká.

Zrovna nedávno řešila případ, kdy si paní přinesla domů ibišky, které byly napadeny červcem a třásněnkou. To jsou škůdci, kteří dokáží rostliny doslova zdecimovat a navíc se rychle množí.

Takže je velmi důležité, když si nějakou novou rostlinu přinesete domů, ji hned ošetřit. „Pokud jste to zanedbali, musíte začít s velmi razantními kroky jako je speciální postřik. Ale pozor! Neprovádějte je v třeba v kuchyni, ale někde venku nebo alespoň na chodbě paneláku,“ varuje Dušková.

Jak škůdce ale poznáte?

„Červce poznáte snadno, listy rostlin pokryjí bílou vatičkou anebo štítkem. To pak jde o puklice, štítenky nebo vlnaté červce. Je to skupina skutečně nebezpečných škůdců, na které nezabírají téměř žádné postřiky.“

Čtěte také

Pokud je ale rostlina velká, tak alespoň v koupelně, respektive ve vaně, kde zbytky, které se dostanou mimo rostlinu, můžete spláchnout.

Sviluška na oleandrech

„Není vůbec vidět, tedy až do chvíle, kdy vám začnou listy schnout, opadávat a najdete na nich jednou pavučinku,“ dodává Jan Kopřiva s tím, že pak musíte rychle konat. U zmiňovaných oleandrů pomůže chlad, tedy venkovní, zimní teploty nad nulou.


Mezi další škůdce, které teď můžete na pokojovkách objevit pak patří molice a svilušky. Sviluška třeba na oleandrech je velmi zákeřná.

Než je ale zase dáte do interiéru, musíte na ně aplikovat postřik. „Jak proti savým, žravým škůdcům, tak proti sviluškám. Na svilušky platí akaricidy. To jsou odlišné přípravky, než ty které používáte proti mšicím, molicím a červcům.“

Další možností je použití takzvaných insekticidních tyčinek nebo granulátů, které zapícháte do květináče. Se zálivkou se pak účinná látka až šest týdnů uvolňuje, rostlina ji pak přijímá přes své kořeny.

Hnojivo pro pokojové rostliny

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio