Víte, že hlístice pomáhají v ochraně rostlin proti škůdcům?

15. květen 2015

Hlístice nejsou pouhým okem zhola vidět. Jejich práce na zahradě už ano. A pokud vám mají opravdu pomoci, musíte si jich koupit až 100 milionů.

Pokud marně bojujete proti nejrůznějším škůdcům, zkuste je. Které ale vybrat? Zkuste hlístice Steinernema. Ty fungují proti larvám smutnic, tedy hlavně proti larválním stádium škůdce. Smutnice jsou mušky, které vylétávají z květináčů. Jejich larvy škodí na kořenech pěstovaných domácích rostlin a taky ve sklenících.

Dalším pomocníkem je hlístice Heterorhabditis. Ta dokáže zlikvidovat larvy brouků lalokonosců. Každý zahrádkář je dobře zná, jsou totiž velmi přemnoženi. Brouk vytváří požerky na listech všech okrasných rostlin, pouští se i do zeleniny. A to ne jen trochu. Okusuje okraje listů do půlměsíců a likviduje listovou plochu.

Přepis celé poradny:

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Už je po třech zmrzlých Pankrác, Servác a Bonifác pomyslně odpískali tu letošní zimu, tak určitě nejeden z nás se o víkendu pustí do péče o zahradu. A třeba už teď jste na té své zahrádce v tuhle chvíli, posloucháte Dvojku Českého rozhlasu, tak vám všem, milí zahrádkáři, určitě přijdou vhod rady našich odborníků Ludmily Duškové, Jana Kopřivy, spolupracovníků časopisu Recepty prima nápadů. Hezký den, vítejte u nás.

Čtěte také

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My si dnes představíme tvory zvané hlístice. No, a já se přiznám, že mě to dnešní téma lehce zarazilo, protože člověk už tak automaticky nijak neočekává nic příjemného, když slyší slovo hlístice, ostatně zástupci této třídy jsou i roupy, škrkavky nebo svalovci. tak které druhy hlístic nám na té naší zahrádce tedy mohou pomoci?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
My se spíš dneska přeneseme do takového mikrosvěta, protože hlístice, o kterých tady bude dneska řeč, tak to jsou opravdu organismy, které pouhým okem nevidíme, pouze elektronovým mikroskopem, proto se dodávají vlastně v dávkách, které se nám zdají gigantické, protože třebas jedna dávka je 5 milionů, případně 10 nebo 100 milionů hlístic, které se používají na určitou plochu. Ale na co ty hlístice vlastně jsou. My vlastně jsme dneska schopni vlastně dodávat, pomáhat zahrádkářům v boji proti nejrůznějším škůdcům, a to třemi typy hlístic. První z nich jsou takzvané Steinernema hlístice, a to jsou hlístice, které fungují proti larvám smutnic. Podotýkám, že hlístice fungují skutečně pouze proti larválním stádium tohoto škůdce, a smutnice připomeneme jenom, jsou mušky, které vylétávají z květináčů, a protože jejich larvy škodí na kořenech pěstovaných domácích rostlin většinou nebo ve skleníku, tak nám pomáhají právě tyhle ty hlístice. Druhým typem hlístic, o kterých tady bude řeč, je hlístice Heterorhabditis, má to takovýhle strašný název, a je to hlístice, která je využívaná v posledních letech opravdu enormně, protože funguje proti larvám brouků lalokonosců. Všichni dneska na zahrádkách se setkáváme s obrovským přemnožením tohoto nosatcovitého brouka, který vytváří požerky na listech všech okrasných rostlin, pouští se tedy bohužel i do zeleniny, a je to velmi nápadné poškození, které vypadá tak, že on okusuje okraje listů do takových půlměsíců, a vlastně ten brouk likviduje listovou plochu. Ale ještě horší je právě ta jeho larva, která je taková rohlíčkovitá, žije v zemi a okusuje kořeny právě těhle těch rostlin. No, a kolikrát si říkáme proč nám rododendron začne žloutnout, proč bobkovišně nefungují, proč máme zničené třebas nějaké kulturní nebo i okrasné rostliny na balkonech, terasách, a opravdu stačí potom, když při přesazování zjistíme, že tam ty larvy jsou a někdy v obrovském množství a ony dokážou opravdu ty rostliny zdecimovat jako z té zeminy. Ale ty hlístice, o kterých jsem tady mluvila, se využívají velmi jednoduše, protože se dají do vody, zalije se s tím příslušná plocha, těch 100 milionů hlístic nebo 5 milionů hlístic tak, abych to řekla správně, je na 10 metrů čtverečních plochy a na 10 litrů vody, zalije se a ty hlístice už si čichem vyhledávají larvy a likvidují je. Tím vlastně redukujeme počet vylíhnutých brouků, což je velice důležité. A co je ještě důležité nemusíme používat žádné chemické přípravky, navíc žádné do půdy ani nejsou, a co je důležité, ty hlístice jsou specifické, jsou to predátoři pouze pro toho daného škůdce. Takže nám vůbec nebudou škodit jako lidem, ani zvířatům, takže se nemusíme bát.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nehrozí tedy, že bychom si zavlekli nějakého parazita do našeho ...

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, ani žádná ochranná lhůta tady není. Takže si myslím, že to je opravdu velmi, velmi důležité, protože ony ty hlístice v přírodě jsou, ale jsou pouze v omezeném množství, a my si je tam jenom doplňujeme. A já si myslím, že teď přijdou na řadu asi ty nejhlavnější, a Honzo, řekni, jak to je s nima.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já bych udělal takovou třešničku na dortu v hlísticích.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Viď, jsou třetí hlístice ještě, které si myslím, budou v současné době velmi aktuální. Jmenují se Phasmarhabditis hermaphrodita, a jsou to hlístice, které likvidují slimáky.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Postrach všech zahrádkářů.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, slyšíte dobře, postrach všech zahrádek má také postrach v podobě hlístic. Ty hlístice, jak tady Lída řekla, se aplikují velice jednoduše, rozpustí se ve vodě, ta plocha, kterou potřebujeme ošetřit, se tím polije, pak potom je jenom nutné udržovat tu plochu mírně vlhkou. Je to z toho důvodu, že hlístice žijí ve vlhkém substrátu, ve vlhké půdě. Tím pádem pokud by ta půda vyschla, vyschnou i hlístice. Takže to je jediné nutné, co se musí dělat. Mně třeba se osvědčil takový zajímavý způsob použití, že jsem si po zahradě dal taková dřevěná prkénka, pod ty jsou naházel zbytky salátů, mrkve, petržele a na to jsem nalil ty hlístice. Ti slimáci se pod ty prkýnka, kde je vlhko a navíc zdroj potravy, stahují a hlístice tam na ně číhají a napadnou je. Ono to vypadá jako úplný horor. Nicméně ty hlístice opravdu to toho slimáka vstupují dýchacím otvorem, v tom slimáku se dál množí, usmrtí ho a dál z něj vylézají a zase napadají další slimáky. Takže vlastně tady ta biologická ochrana, ten biologický boj neustále na té zahradě je.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Honzo, ještě si zapomněl na ten kanibalismus, to je důležitý.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Samozřejmě ještě druhá věc u slimáků, že oni jsou kanibalové, takže se ještě navíc vzájemně požírají, a ti napadení slimáci, když jsou sežraní těmi dalšími, dojde k z infikování, takže vlastně tak to dál pokračuje a musím říct, že to je úžasný způsob, že opravdu zahrada se dá velice dobře takto udržet bez slimáků.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, slyšíte sami, milí posluchači, já jsem anoncovala Zahrádkářskou poradnu a připadám si tady teď trochu jako v nějakém sci-fi, co všechno se člověk nedozví, jak to funguje na té naší zahradě, jaké jsou tam vzájemně propojené vztahy. Mě by jenom zajímalo, když tedy pokropíme zahradu počet 10 milionů hlístic, nemůže se stát, že si ji nějakým způsobem zamoříme, že ty hlístice se zkrátka dostanou i do jiných organismů, u kterých to není žádoucí?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
To je velice správný dotaz a často se na to právě zahrádkáři ptají Tyto hlístice jednak jsou úzce takzvaně specializované, ony se starají pouze jenom o ty slimáky, o larvy lalokonosců nebo smutnic, o nic jiného nemají zájem, proto také jsou tři druhy hlístic, protože ony vzájemně by si nekonkurovaly. A další věc, že ony v té půdě se sice přirozeně vyskytují, nicméně my je tam dodáme řádově mnohomilionkrát ve větší koncentraci a ony v té půdě postupně vymírají. Takže nemůžeme si myslet, pokud ty hlístice třeba jednou na slimáky na zahradu dáme, že je tam trvale máme. Ony tam působí třeba po dobu zhruba dvou měsíců a pak pomalu vymřou.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď si představím, že mám na zahradě první sklizeň, třeba řekněme jahody. Co s takovým ovocem je potřeba s ním nějak speciálně zacházet, speciálně ho umýt, nebo můžu rovnou konzumovat?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, já bych jenom chtěla říct, že hlístice nebudeme hlavně někde lít, řekla bych cíleně na plodiny, které budeme konzumovat. Ale lepší, protože hlístice fungují v zemi právě a vůbec na zemině, tak je lepší zalévat rostliny kolem, ne přímo na ty listy. Ale zase pokud si třeba ošetříme salát, který slimákům velice dobře chutná, tak potom stačí jenom tu zeleninu opláchnout a můžeme jíst.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů jsou našimi hosty v Zahrádkářské poradně na Dvojce Českého rozhlasu a teď dostáváte prostor vy, milí posluchači. Pokud se chcete poradit právě ohledně hlístic, ohledně ochrany rostlin proti škůdcům, můžete vytočit číslo sem k nám do studia 221552525 nebo 2221552424, na vaše dotazy čekáme i na mailu dopoledne@rozhlas.cz. A pokud ani jeden z těchto způsobů nevyjde, nedostanete prostor zeptat se, pak můžete zkontaktovat naše dnešní hosty paní Duškovou, pana Kopřivu na našem chatu 2.rozhlas.cz.

/ Písnička /

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kterak nám hlístice pomáhají v ochraně rostlin proti škůdcům, tak zní téma dnešní Zahradnické poradny na Dvojce Českého rozhlasu, a na vaše dotazy už jsou teď připraveni odpovídat Ludmila Dušková a Jan Kopřiva. Čekají dva posluchači na našich číslech 221552525, pardon 221552525 nebo 2424 na konci. A já teď vítám tedy prvního z nich. Dobré dopoledne, haló, haló, slyšíme se? Dobrý den.

osoba
--------------------
Ano, Chalupa, dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, jste ve vysílání, můžete se zeptat.

osoba
--------------------
Prosím vás, kde bych mohl koupit ty tři druhy hlístic?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak, my vám samozřejmě adresu říct nesmíme, nicméně jsou, pán se směje, ale to prostě jsme, to tak je jako v médiích.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Byla by to reklama.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
To by byla reklama a rada by na nás vlítla. Takže jsou v České republice dvě místa. Jedno je v Brně, kde je přímo firma specializovaná na biologickou ochranu rostlin, takže tam se to dá koupit. A potom ta firma má zastoupení také v Praze v jedné zahrádkářské prodejně.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pomůže nám internet?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Pomůže.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Pomůže.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže zkusíme doporučit, abyste zapátral na internetu, případně se poptal u svých přátel zahrádkářů.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, přesně tak.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme za dotaz.

osoba
--------------------
Já nevím, co to je internet.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Aha, tak ty přátele zahrádkáře.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz, zdravíme a vítáme ve vysílání dalšího volajícího. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, Cubrová. Já vám chci říct, že s úspěchem používám teda dva druhy hlístic několik let už a teď se 4 dny marně snažím dovolat do Holešovic, teda pro další hlístice, takže nevím, jestli ještě telefon funguje?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Funguje, funguje.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Funguje.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
A musíte vydržet, protože je teď období asi, kdy v těch zahrádkářských prodejnách je nával, takže musíte vydržet a zkoušet a zkoušet.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
A o jaké hlístice vám jde konkrétně?

osoba
--------------------
Jde o hlístice teda na lalokonosce teď speciálně.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak jsou.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Hlístice jsou.

osoba
--------------------
Takže se budu pokoušet, pokud se z toho nezblázním teda.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Zkoušejte, zkoušejte.

osoba
--------------------
Volám skutečně vytrvale. Děkuji vám.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, držíme palce v boji, mějte se krásně. A já zdravím dalšího posluchače nebo posluchačku, dobrý den.

osoba
--------------------
No, to jsem já?

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste ve vysílání, dobrý den.

osoba
--------------------
Výborně. Strašně moc děkuju za takovýhle krásný informace. Chtěl bych vám jenom sdělit, moje zkušenosti jsou, že nejlepší proti hlemýžďům nebo těm slimákům je, když si uděláte kelímek, do kterýho dáte asi tak dvě lžíce soli, no, a do tý soli potom ty hlemýždě nebo slimáky nahážete okamžitě se usmrtí a máte vystaráno. Ale to je jedna věc, kterou vám chci říct. Nemůžu se smířit s tím, že všichni, kdo povídaji nebo kecaji, jsou tak strašně rychlí frekvencí mluvit, že jim není téměř rozumět, a to je bohužel asi poslední dobou móda všech vás reportérů, redaktorů a těch, který tam máte pozvaný, jo. To je všechno. Děkuju.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je mi to jasné, beru si vaši výtku k srdci.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já s tím plně souhlasím, ale musím jenom, jenom říct, že my jsme tak honěni časem, že pokud bychom mluvili hodně pomalu a hodně jaksi rozvláčně, tak bychom neřekli ani třetinu, co je nutné říct.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nedá se, nedá se nic dělat. Dnešní doba zkrátka je uspěchaná, ale jak říkám, beru si vaši výtku k srdci i já osobně. Ptám se, jestli máme další posluchačský dotaz na telefonu? Máme, čili pojďme na něj. Dobrý den. Dobrý den, vítáme vás.

osoba
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka Vostřovská. Já mám slimáci mě nezlobějí, ale chtěla jsem se jenom zeptat, prosím o radu, na meruňce nám zaschla jedna taková silnější větev, můžeme ji teďka uříznout?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Musíte dokonce, protože se zřejmě jedná asi o buď o mrtvici a nebo to může být moniliový úžeh. Takže rozhodně odříznout, aby se houba dál nešířila do dalších částí stromu.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkujeme za tuto radu.

osoba
--------------------
Dobře a mockrát děkuju, mockrát děkuju a všechny vás zdravím. Děkuju a na shledanou.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my zdravíme, na slyšenou. Vítám ve vysílání dalšího posluchače nebo posluchačku. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Já bych měla dotaz, jestli by mi poradili, jestli se dají vypěstovat fazole azuki? A jak?

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to trošku téma mimo hlístice, ale ...

osoba
--------------------
Jaký podmínky k tomu?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, tak tam je prostě potřeba opravdu teplo, protože to je rostlina náročná na teplo, takže rozhodně dát na jižní stranu, ale nezapomenout zalévat a starat se o ty rostliny podstatně víc než je tomu u běžných fazolí.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkujeme za odpověď. Pojďme na další dotaz, snad se bude týkat hlístic, dobré dopoledne.

osoba
--------------------
Dobrý den, prosila bych, zdali můžete mi říct adresu nebo číslo telefonu Holešovic? Zřejmě je to zahrádkářská prodejna, kde bych mohla koupit ty hlístice?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Všechno vám napíšeme na chatu, až tam budeme.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Prosím vás, na chatu, ano.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže 2.rozhlas.cz, tam budou naši dnešní hosté Ludmila Dušková a Jan Kopřiva odpovídat na vaše zbylé dotazy po skončení této Poradny. My teď dáváme prostor především telefonickým dotazům a e-mailovým a máme další telefonát. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchač ....

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžete se ptát.

osoba
--------------------
Prosím vás, mám rododendron několik let nasazený a nekvete mi. Co mám podniknut?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Záleží na tom, co se, jak velká ta rostlina je, ale samozřejmě kvetou už i jednoleté i dvouleté sazenice, takže rozhodně doplnit výživu, rododendron je velmi náročný na kyselé prostředí. Takže doplnit rašelinu a rozhodně hnojiva, která jsou určena pro tyhle ty druhy kyselomilných rostlin.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za odpověď. Má se ještě vrátím k těm hlísticím. Mě napadlo, dá se kombinovat řekněme ošetření přípravkem, který obsahuje ty hlístice s nějakým chemickým prostředkem?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, tak tady bych byl velice obezřetný. Jednak, jak řekla již Lída, nejsou dnes k dispozici přímo přípravky chemické, které by se dávaly do půdy. Takže tam toto eliminujeme, ale samozřejmě pokud bychom hlístice dali do půdy a pak budeme dělat třeba chemické ošetření nadzemních částí rostlin, mohlo by dojít k tomu, že by se nějaký přípravek splavil do půdy. Takže bych to tam dělal spíš tak, že buď tu půdu něčím zakryji a pak dělám postřik a nebo prostře opatrně, samozřejmě minimální množství nevadí, ale kdyby stékalo nějaké větší množství přípravku, tak by to mohlo ty hlístice usmrtit.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A my ještě stihneme zodpovědět poslední telefonický dotaz. Dobré dopoledne.

osoba
--------------------
Dobré dopoledne, tady vaše stálá posluchačka z Prahy. Chci vás, paní Evičko, moc a moc pozdravit a ani nevíte jakou mám obrovskou radost, že jste se vrátila do vysílání. Dneska opravdu je pro mě úžasně radostný den tím, že jsem vás slyšela. Zdravím i zahrádkářský poradce, těch dotazů bych měla spoustu, ale tak to zase až někdy jindy, tohle to jsem hlavně chtěla vám říct.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže já moc děkuju, tohle opravdu potěší.

osoba
--------------------
Takže děkuju, děkuju, já opravdu mám velkou radost, že vás zase slyším, děkuju a na shledanou.

Eva KVASNIČKOVÁ - KLIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju, na slyšenou. I já mám radost, že můžu být opět po víc než roční přestávce u mikrofonu. Se mnou byli teď společníky v Dopoledním vysílání Dvojky Českého rozhlasu Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů. Budou vám k dispozici i nadále na našem chatu 2.rozhlas.cz, tam jim můžete napsat svůj dotaz. No, a já ještě nesmím zapomenout připomenout zítřejší vydání pořadu Nezatloukat, aneb my dva a čas, právě v něm totiž uslyšíte znovu hlas naší milé kolegyně Ludmily Duškové, neboť bude i se svou dcerou hostem kolegyně Blanky Švejnohové. Takže se máme na co těšit. Děkuji.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Taky děkujeme, na shledanou.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio