Zahrada sice spí, zahrádkář má ale plno práce. Třeba s prvními výsevy

15. leden 2016

Asi se kde kdo diví, ale čas začít obhospodařovat zahradu právě nadešel, a to i přesto, že ta pravá zima s množstvím sněhu teprve začala.

Podle zahrádkářské odbornice Ludmily Duškové je totiž celá řada plodin, které mají dlouhou vegetační dobu. A právě proto je třeba s výsevy začít včas.

„Týká se to jak zeleniny, tak květin. Nejvíce asi celeru, který má tuto vegetační dobu dlouhou kolem 140 dní,“ říká Dušková.

Výsadba začíná hlavně u celeru

Má totiž drobná semínka, která dlouho klíčí (klidně i 14 dní) a navíc vás čeká práce i se sazenicemi, které jsou velmi jemné.

U celeru navíc doporučuje velmi pečlivě volit odrůdy. „Já bych doporučila i nějaké nové, třeba Neon, Albín nebo Asterix F1, tedy hybridní odrůda, která dělá velmi kvalitní bulvy bez vnitřních dutin,“ dodává. A když ho rozkrojíte, zůstává bílý a netvoří antokyanové načervenalé zbarvení.

Nezapomeňte na květiny

Některé z nich, jako jsou muškáty, begonie a petúnie musíme vysadit brzy. „Muškáty patří mezi nejoblíbenější květiny balkónů a dalších nádob, které lidé dávají na svá okna. Jsou to hlavně pelargonie zonale, tedy vzpřímené.

Čtěte také

„Ty všem vřele doporučuji. Pěstují se ze semínek a v obchodech najdete široký výběr odrůd různých barevných kombinací od bílé po nejrůznější odstíny červené,“ dodává.


Pokud musíte použít k výsevu okna a jeho parapety, zkuste trik Jana Kopřivy. Za výsev je třeba vložit folii, která odráží světlo. Stačí i kousek alobalu, který nalepíte na karton.

Jaký substrát vybrat?

To je podle Jana Kopřivy to nejdůležitější. Lidé si myslí, že stačí trochu země z kompostu, což je ale velký omyl. „Pak se vám lehce stane, že vám klíční rostliny začnou padat,“ varuje.

Dnes je ale trhu velké množství kvalitního výsevního substrátu, který má označení supresivní. „Je to substrát obohacený o houby fytopatogenní, které obsadí celý prostor a zabraňují růstu patogenních hub, které způsobují zahnívání a padání klíčních rostlin,“ dodává Kopřiva.

Substrát navíc obsahuje i další houbu, která dokonce likviduje škůdce. Pokud si ho pořídíte, nemusíte už dál klíčky ošetřovat.

pelargonie
autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.