Porsche 911 posloužilo jako natáčecí studio. Hostem v Setkání u mikrofonu byl sběratel aut Radek Pokorný

27. březen 2024

Jak se sbírají auta? Podle čeho se vybírají? Dají se brát jako investice? I na to se v Setkání u mikrofonu zeptal Petr Kumpfe podnikatele Radka Pokorného, který má jednu z největších sbírek automobilů u nás. V jednom z nich, v ikonickém Porsche 911, pořad vznikl.

Moderátor i jeho host v tomto vydání Setkání u mikrofonu se potkali na loňské přehlídce automobilů Prague Car Festival, kde Radek Pokorný vystavoval některé ze svých veteránů. Petr Kumpfe sběratele aut pozval do pořadu, jeho host ho naopak pozval do jednoho z vystavených vozů Porsche, kde rozhovor natočili.

„Sbírám všechno možné, a když jsem se zamyslel nad tím, že už se musím zabrzdit, protože už nemám prostor, kam bych to všechno dával. Mám spoustu krámů a je to spojené s tím, co jsem v mládí nemohl mít, co všechno bylo kolem mě, všechno jsem chtěl. Teď si to na stará kolena pořizuji a jsem z toho velmi nešťastný. Mám tenisové rakety, lyže, lyžařské boty… všechno to jsou 80. léta, protože mě fascinovaly prodejny Tuzex. Jsou to vozy, tenisové míčky, psací stroje, rádia. Myslím, že až tady jednou nebudu, tak se mí dědicové z toho zblázní,“ přiblížil v nadsázce svou sběratelskou vášeň Radek Pokorný.

Zatímco menší věci má i doma, sbírku aut má vystavenou v outletovém centru nedaleko pražského letiště. Při koupi i prodeji svých sběratelských kousků prý nemá žádnou strategii, řídí se hlavně náladou, v jaké se zrovna nachází. A co radí potenciálním zájemcům o koupi veterána?

„Záleží, co ti lidé chtějí. Jestli to chtějí proto, aby zhodnotili své finance, tak je od toho odrazujeme, protože pokud to nemají rádi, tak je to nemůže bavit. Obraz visí na zdi, láhev vína je v lednici, hodinky jsou na stojanech, kdežto auto vyžaduje strašnou péči. Vyžaduje baterky, něco z toho teče, takže pokud to člověk nemá jako naturel v sobě, že chce být s tím vozem, tak to nemá vůbec smysl. Pokud to není spojeno s emocemi, tak radši ruce pryč, protože je to velká starost,“ myslí si Radek Pokorný.

Podle něj se ani nedá předem říct, který veterán by byl vhodnou investicí. „Na to, aby člověk měl pocit, že něco opravdu získává, tak to auto musí držet nějakou dobu. A pět let není žádná míra,“ doplnil sběratel. Každý vůz je jiný, záleží kolik je jich podobných na trhu, i jaké emoce ovlivňují jejich možné kupce.

Jaké vozy ho zajímají, jaké má ve své sbírky, jak se vyvíjí ceny jednotlivých vozů, co si myslí o současné vlně zájmu o značky vozů bývalého Východního bloku, budou stará auta atraktivní i pro budoucí generace? Dozvíte se v rozhovoru Petra Kumpfeho se sběratelem vozů Radkem Pokorným.

autoři: Petr Kumpfe , reČRoL
Spustit audio

Související