Nejrychlejší svaly zpívají

21. červenec 2008

Svaly zpěvného orgánu špačka, tzv. syrinxu, kmitají s frekvencí 250 hertz. Jsou tedy stokrát rychlejší než svaly našeho očního víčka a patří k nejrychlejším svalům, jaké vědci u obratlovců prozatím objevili.

Ptačí zpěv patří ve zvířecí říši k nejkomplikovanějším způsobům komunikace. Ptáci dokážou modulovat zpěv s neuvěřitelnou rychlostí, v časech kratších než 10 milisekund. Vědci byli přesvědčeni, že je to výsledek odlišných akcí v pravé a levé polovině zpěvného orgánu zvaného syrinx. Tyto akce by zdaleka nemusely probíhat tak střelhbitě, jako vlastní změna ve zpěvu. Výsledky nejnovějšího výzkumu amerických vědců vedených Coenem Elemansem z University of Utah však dokazují, že změny v ptačím zpěvu jsou výsledkem zcela cílené akce ptačího mozku a jím ovládaných svalů syrinxu.

Vědci měřili aktivitu svalů v syrinxu u zpívajících špačků. Prokázali, že svaly pracují i během velmi rychlých změn ve zpěvu. Pokud se změní aktivita těchto svalů, mění se bleskurychle i zpěv. Díky práci těchto svalů podávají pěvci, jako je špaček, dokonalý pěvecký výkon. Ten často rozhoduje o tom, kterého samečka si samička vybere ze zástupu nápadníků. Svaly v syrinxu špačka kmitají s frekvencí 250 hertz a jsou tedy nejrychlejšími svaly, jaké jsme zatím u obratlovců zjistili. Pověstný okamžik, tedy mrknutí lidského oka, je stokrát delší. Svalům ptačího syrinxu mohou v rychlosti konkurovat snad jen svaly z ocasu chřestýše nebo svaly, kterými rozechvívají plynový měchýř samci některých druhů ryb při vyluzování zvláštních zvuků určených k vábení samiček.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio