POJMENUJ OPICI

13. květen 2010

VYMYSLETE NEJLEPŠÍ JMÉNO A OSLAVTE SVOU VÝHRU S KARAVANOU VELBLOUDŮVe čtvrtek 13. května spouští Český rozhlas soutěž o nejlepší české jméno nově objevenému druhu primáta. K účasti stačí poslat SMS ve tvaru OP mezera a maximálně dvouslovný název na číslo 907 77 06.

Tvor s vědeckým názvem Rungwecebus kipunji byl objeven v odlehlých oblastech Tanzanie. Tato světle hnědá hladkosrstá opice, která si díky nápadně dlouhé a široké kštici ze vztyčených chlupů na temeni hlavy vysloužila přezdívku „pankáč“, v dospělosti dorůstá hmotnosti kolem 14 kg a délky až 90 cm. Její ocas je zhruba stejně dlouhý jako tělo a v přírodě na sebe hlučně upozorňuje lehce houkavými štěkavými zvuky.

SMS stojí 6 Kč a své návrhy můžete posílat do 13. června 2010. Výtěžek ze soutěže bude věnován na ochranu ohrožených primátů v Africe. Platná SMS smí za klíčovým slovem obsahovat maximálně dvě další slova. „Vítěz získá nejen sedmidenní zájezd "Silvestr na velbloudech v Tunisku" pro dva, ale stane se i autorem oficiálního národního jména nového živočicha. Autor návrhu, který získá od poroty druhý nejvyšší počet bodů, se může těšit na kompletní sadu unikátní obrazové encyklopedie britského nakladatelství Dorling Kindersley a třetí nejlepší jméno bude oceněno CD kompletem „Hlas pro tento den“ s nahrávkami ptačích hlasů,“ upřesňuje ceny v soutěži její autor, redaktor pořadu Meteor Marek Janáč.

Podrobnosti o soutěži najdete každou sobotu mezi 8.10 a 9.00 hodin v pořadu o přírodě a nových vědeckých objevech Meteor na Českém rozhlase 2 – Praha a na Českém rozhlase Leonardo, který pořad vysílá vždy v pondělí od 8.00 a v úterý od 03.00 a 16.00 hod.

Hlavním sponzorem soutěže je cestovní kancelář Adventura.
Dalšími sponzory jsou Knižní klub a vydavatelství Radioservis.
Partnerem soutěže je Národní muzeum v Praze.

Spustit audio